SNØ PÅ SNØ:  Det er allerede mye snø i fjellet på grunn av sein snøsmelting, men på grunn av snøfall i helga kan det komme snø på enkelte fjelloverganger også. Meteorologisk institutt anbefaler folk å sjekke fjellruta og vurdere vinterdekk. Dette bildet ble tatt langs fylkesvei 337 på fjellet mellom Setesdal og Sirdal i slutten av mai. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SNØ PÅ SNØ: Det er allerede mye snø i fjellet på grunn av sein snøsmelting, men på grunn av snøfall i helga kan det komme snø på enkelte fjelloverganger også. Meteorologisk institutt anbefaler folk å sjekke fjellruta og vurdere vinterdekk. Dette bildet ble tatt langs fylkesvei 337 på fjellet mellom Setesdal og Sirdal i slutten av mai. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

I helga kommer snøen til Sør-Norge

Det gjør også sola, mens Nord-Norge bare får regn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag er det ventet snø i fjellet i Sør-Norge, og for mange som skal ut på høstferietur, kan det bety vinterdekk.

- På fredag blir det kaldere i fjellet og nedbøren kommer som snø. Skal du kjøre over fjellet, må du vurdere vinterdekk. Det er usikkert hvor mange av veiene som blir dekt av snø, for det kan komme som sludd eller regn også. Men så lenge det er høstferie og snø i fjellet, er det greit å være obs på det, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

De har satt snøgrensa på 1000 til 1300 meter, skriver Varden.

Over Sognefjellet Det har vært en ganske kjølig sommer med mye snø i fjellet, som delvis skyldes at det kom mye snø i fjor vinter. Denne har ikke smeltet og nå kommer det påfyll. StormGeo har derimot mindre tro på at du må skifte til vinterdekk.

- Natt til fredag kan det komme litt nedbør i de vestlige fjellområdene, med en snøgrense på 1200 meter. Det burde gå fint på fjellovergangene, for de ligger stort sett lavere enn det. Fredag blir det regnbyger i de vestlige områdene, over Hemsedal og Haukeli, men jeg tror ikke det vil legge seg i veibanen, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

- Hvis du skal over Sognefjellet, kan du kanskje vurdere vinterdekk, sier Teigen. 

Sør-Norge Til helga og høstferien blir det en bedring i været på Sør- og Østlandet. Et høytrykk kommer inn og tar sola med seg.

- Det tar kanskje litt tid på fredag før det blir fint, med lettere skydekke, men fra lørdag blir det fint, sier Foss til Dagbladet.

Vestlandet - Det blir regnbyger fredag og lørdag, så kommer høytrykket inn dit også på søndag. Da blir det fint vær sør for Stad, sier Foss til Dagbladet.

- Det blir nok enkelte regnbyger på lørdag og forholdsvis kjølig og surt. Mye skyer, det er eventuelt bare Rogaland som kan få mindre skyer. Søndag blir det imidlertid mye bra og stigende temperatur, sier Teigen i StormGeo.

Midt-Norge - Fredag og lørdag ser det ut til å gå i regnbyger, først og fremst, med litt mindre bygeaktivitet på søndag. Men det er ikke sikkert at de får det helt store finværet der, sier Foss til Dagbladet.

- Midt-Norge får ganske grått lørdagsvær og regnbyger. På søndag blir det fortsatt skyet, men lite nedbør, sier Teigen.

Nord-Norge
- Nord-Norge er jo stort, fra Nordland til Finnmark, men stikkordet for Nord-Norge i helga er regn og regnbyger. Det blir det over hele Nord-Norge, med vind opp i kuling mot kysten. Søndag roer vinden seg, men det er fortsatt en del skyer og spredt nedbør, sier Teigen.

- Det vil komme inn lavtrykk hver dag i helga med regn. Det blir ikke fint vær i Nord-Norge. Det er stort sett bare Sør-Norge sør for Stad og Dovre som får fint vær, sier Foss til Dagbladet.