Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I helspenn før stormen

BETLEHEM/JERUSALEM (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan kommer i dag til Midtøsten i et forsøk på å hindre at den dramatiske situasjonen antenner en storkonflikt i hele regionen. Tidsfristen Ehud Barak har gitt palestinerne for å stanse opprøret, går ut i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld bestemte Kofi Annan seg for å dra til det voldsherjede området. Målet er å demme opp for en konflikt som truer med å komme ut av kontroll og som kan komme til å involvere flere land i området. Annans oppdrag er langt fra sikret suksess, men FNs generalsekretær vil ikke at noe skal være uprøvd i kampen for å få slutt på konflikten.

I går var det spent, men relativt rolig i de palestinske områdene. Men jødiske bosettere gikk berserk i flere landsbyer nær Nablus og utenfor Jerusalem. Andre israelere ødela en moské i Tiberias. Begge de jødiske angrepene var hevn etter at palestinske unggutter ødela Josefs grav ved Nablus lørdag. Klokka fem i går ettermiddag begynte jødene å feire den helligste dagen i året, Yom Kippur, i intens spenning.

Landet står stille, men nervene dirrer. En israelsk araber ble drept i Nazareth i går og ytterligere 12 palestinere ble skadd under opptøyer i Gaza.

Angrep Rakels grav

Statsminister Ehud Barak gjentok at dersom ikke palestinerne har stanset de voldelige opptøyene når Yom Kippur er over i ettermiddag, så er fredsprosessen «forlatt». Viseforsvarsminister Efraim Sneh sa at Israel hittil knapt har brukt «en prosent» av sin militære styrke mot palestinerne.

I Betlehem pågikk kamper mellom steinkastende palestinere og israelske soldater i noen timer ved Rakels grav, en sterkt befestet jødisk helligdom over kona til patriarken Jakob.

Med bensinbomber, spretterter med klinkekuler, slynger eller stein i nevene, angrep palestinske gutter grava som mest minner om et festningsverk. Israelerne skjøt tilbake når guttene ble for plagsomme. Flere ble skutt og såret, men tilsynelatende ikke alvorlig.

Kampen for kafeen

Midt i skuddlinja står absurd nok en stor plakat på en stolpe med ordene «Norsk kulturuke» og bilde av noen bunadkledde jenter i ei grønn eng.

Over gata kjempet en eldre palestinsk kaféinnehaver med å stenge dørene for to gutter som brukte stedet til å skyte med sprettert mot israelerne.

Rammevilkårene for næringslivet er vanskelig i Betlehem.

Stengte grenser

Grensene til de palestinske områdene på Vestbredden og i Gaza ble i går stengt på ubestemt tid. Før daggry hadde Israel vist militær styrke ved å sprenge to boligblokker og en fabrikkbygning, som væpnede palestinere har skutt fra i de siste dagenes harde kamper, ved veikrysset Netzarim i Gaza.

Flyplassen i Gaza er stengt for alle andre enn Yassir Arafat. Israelske stridshelikoptre angrep palestinske stillinger på høydene utenfor Hebron. Og stridsvogner er satt opp som trussel flere steder. Troppeoppbyggingen på grensa til Sør-Libanon fortsetter.

Sperret hovedvei

Palestinske myndigheter har erklært unntakstilstand på Vestbredden og i Gaza.

På en løpeseddel som var undertegnet Fatah, Arafats parti innen PLO, oppfordret man palestinerne til å ta israelske soldater og jødiske bosettere som gisler. Dersom palestinske opprørere skulle ta israelske gisler, som Hizbollah har gjort i Libanon, vil Israel eksplodere.