I heseblesende ro

Allerede etter 100 dager med Zapatero ved roret i Madrid virker åtte års styre under José María Aznar nesten som et mellomspill. Spania har falt til ro, mens Aznar sutrer over sin skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På sine første

hundre dager som Spanias statsminister har José Luís Rodríguez Zapatero lagt om utenrikspolitikken 180 grader, opphevet grunnleggende reformer fra forrige regjering, gjenopprettet samarbeidet mellom Madrid og de autonome landsdelene, lagt fram reformer for likestilling og sosial utjamning, tatt tak i et underskudd på statsbudsjettet og vist at han mener alvor med åpenhet i statsstyret.

Farten og omfanget er til å miste pusten av, men alt har skjedd så rolig at man knapt har merket det.

På sin første arbeidsdag, søndag 18. april, etter å ha avlagt ed for kongen, ba Zapatero forsvarsminister José Bono om å bli med i bilen tilbake til kontoret. «Jeg vil på kontoret gi deg den første ordren,» forklarte statsministeren. Og i en eiendommelig blanding av høytidelig og uhøytidelig språk inne i La Moncloa begynte Zapatero å regjere:

-  Pepe, statsministeren gir deg ordren til forsvarsministeren om å trekke tilbake de spanske troppene fra Irak.

-  Som du befaler, statsminister. Det skal bli utført.

Dermed hadde

Zapatero brutt med José María Aznars nesten underdanige forhold til USA. Samtidig forpliktet han Spania igjen til folkeretten, for Irak-krigen var ikke hjemlet i FN. Så økte han Spanias militære bidrag til Afghanistan, som er hjemlet i FN. Neste steg var å dra til Tyskland og Frankrike for å gjenopprette Spanias nære tilknytning til aksen Berlin- Paris. Under Aznar så det ut som om Spania ikke hadde andre venner i Europa enn Silvio Berlusconi i Italia. På drøyt tre måneder har Zapatero vært på 15 reiser i utlandet og møtt 40 stats- og regjeringssjefer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer