Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I hjertet av Taliban-land

ISLAMABAD (Dagbladet): Det er en annerledes krig som begynner når USA nå går inn med bakkestyrker i de etniske pashtunernes kjerneområde. Nå står de midt i hjertet av Taliban-land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jages av amerikanske bakkestyrker

Men dette innebærer neppe at USA vil delta i noe felttog for å innta Kandahar, som nå er den siste store byen i landet som Taliban holder.

Marinestyrkene er satt inn etter at pashtunske krigerhøvdinger i området erobret flyplassen, etter kraftig bombing fra USA. Med en flyplass, hvor transportfly kan lande med våpen og andre forsyninger, og et bruhode ved Kandahar, har USA skaffet seg et mye sterkere utgangspunkt for å oppspore og angripe de arabiske styrkene til Osama bin Laden.

Forvirrende

Det har kommet forvirrende og sprikende meldinger de siste dagene om at så vel mulla Omar som Osama bin Laden skal ha vært sett i Jalalabad og andre steder utenfor Kandahar. Men USA og Nordalliansen virker overbevist om at de begge oppholder seg i det området som Taliban-styrkene ennå holder sør i Afghanistan.

Abdullah Abdullah, Nordalliansens «utenriksminister», sier at USA har forsikret om at marinestyrkene er satt inn for å jakte på terrorister, altså Osama bin Laden og al-Qaida. Abdullah la til at dersom de har andre mål, kan det bli et følsomt spørsmål. Abdullah sa også at han tror mulla Omar og bin Laden er «inngjerdet» i Kandahar.

Talibans fotfeste

Det sørlige Afghanistan er pashtunernes kjerneland, og det er her Taliban har sterkest fotfeste. Hittil har ikke Nordalliansen gjort noen militære erobringer i pashtunernes områder. Det eneste er fylket Kunduz, som ligger som ei pashtunsk «øy» i nord. Jalalabad er overtatt av byens egne krigerhøvdinger, som har funnet det lurest å vende seg mot Taliban og spille på lag med Nordalliansen under de rådende forholdene.

Åpenbart håper både USA og Nordalliansen at pashtunske høvdinger med sine stammestyrker skal bryte med Taliban og erklære sine landsbyer og bygder i opprør. Nordalliansen, med sine styrker av usbekere, tadsjiker og hazaraer, virker ikke lysten på noe felttog i pashtunernes land og advarer åpenbart USA mot følgene av å blande seg inn i krigen på bakken.

Mens USA jakter på bin Laden og kanskje mulla Omar, er nå arenaen åpen for de pashtunske stammelederne som ønsker å kvitte seg Taliban-styret.

Hele Norges coronakart