I høst fleipa med jordas undergang

I dag vant den omstridte australske statsministeren Julia Gillard (51) nyvalget etter dalende meningsmålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det klart at Australias første kvinnelige statsminister, Julia Gillard (51), blir sittende som landets øverste leder etter at hennes arbeiderparti avholdt ny leder-avstemning.

Den omstridte lederen, som har vært statsminister siden 2010, ga torsdag etter for kravet om ny avstemning fra en seniorrådgiver innad i partiet. Men da landets forrige statsminister Kevin Rudd, som har vært hennes argeste konkurrent, ikke stilte til valg likevel, gikk hun seirende ut.

Ingen andre stilte som motkandidat.

- Jeg vil takke alle for at de fortsatt støtter meg, slik det nettopp ble bevist i Arbeiderpartiets møte, sa Gillard da hun annonserte at hun fremdeles var partiets leder.

Ifølge SkyNews trakk Rudd seg bare minutter før valget skulle avholdes.

- Vi har mer enn nok arbeid å gjøre, og vi vil starte å jobbe om noen minutter, avsluttet hun.

Prostitusjon på kreditt Siden Gillard tiltrådte har partiet opplevd en rekke skandaler. Ikke nok med at Gillard får kritikk for sin temperamentsfulle lederstil, hun daler også på meningsmålingene, ifølge The Australian Financial Review.

I den siste tiden har hun blitt upopulær hos de australske journalistene etter et forsøk på å innføre en mediereform som innebærer strengere selvregulering for trykte medier.

MOTSTANDERE:   Julia Gillard ble statsminister i 2010 da Kevin Rudd trakk seg etter at han mistet støtte. Foto: AFP PHOTO og Tertius Pickard / AP Photo / NTB Scanpix
MOTSTANDERE: Julia Gillard ble statsminister i 2010 da Kevin Rudd trakk seg etter at han mistet støtte. Foto: AFP PHOTO og Tertius Pickard / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I fjor ble hennes mindretallsregjering truet etter at politiet innledet etterforskning mot en politiker som skal ha kjøpt prostituerte med kredittkort, melder Al Jazeera.

Og siden januar har to ministre i Gillards regjering gått av mens et tidligere parlamentsmedlem er pågrepet for bedrageri.

Skjelte ut opposisjonsleder Gillard har også markert seg som en frittalende politiker, som ikke er redd for å beskylde og skjelle ut sine motstandere. I oktober i fjor kalte hun opposisjonslederen Tony Abbott for en kjønnsdiskriminerende kvinnehater.

- Hvis han vil vite hvordan kvinnehat ser ut i det moderne Australia, trenger han ikke et vedtak i parlamentet. Han trenger et speil, sa hun etter at Abbott ba henne avsette parlamentspresidenten - som hadde sendt kvinnenedsettende tekstmeldinger.

Og hun stoppet ikke der:

- Jeg lar meg ikke bli forelest om sexisme og kvinnehat av denne mannen. Opposisjonslederen sier at folk som har et kvinnefiendtlig syn og er kjønnsdiskriminerende, ikke passer til å inneha høye verv. Vel, jeg håper at lederen for opposisjonen har med seg et stykke papir så han kan skrive sin avskjedssøknad her og nå, sa hun videre.

Gillard vil møte Abbott til valg i september, og etter dårlige meningsmålinger tviler nå hennes mest lojale tilhengere på at hun kan vinne valget.

Kjøttetende «zombier» Måneden etter, i desember, sank hennes popularitet noe etter at hun i en reklamefilm for et radioprogram varslet at jordas undergang var nær, og at Maya-kalenderen var sann.

- Verden er i ferd med å gå under, sa Gillard som blant annet foreslo at kjøttetende «zombier» eller demoniske helvetesbeist kunne være grunnen til undergangen. 

Videoen ble offentliggjort dagen etter at en australsk radiostasjon utga seg for å være dronning Elizabeth og lurte til seg personlige opplysninger om syke hertuginne Kates helsetilstand. Saken endte med at sykepleieren, som ble lurt, tok livet sitt.

Oppfordret til å dra Flere velgere har reagert etter at Gillard har vist motstand mot homofile ekteskap. Hun gikk også fra å skulle stenge forurensende kraftverk, til å la de stå.

Gillard har flere ganger oppfordret ikke-australienere til å forlate landet dersom de ikke liker det.

- Dersom du ikke er lykkelig her, så dra. Vi har aldri tvunget deg til å komme hit. Du ønsket selv å komme. Så godta landet du godtok.

Og i januar gikk hun mot australsk tradisjon om å kunngjøre nyvalg åtte måneder før selve valget, i stedet for et par uker før. Dette for å få en lengre valgkamp og presse opposisjonen til å være mer detaljert om sine partiløfter.