- I Høyres favn

Opposisjonspartiene på Stortinget rister på hodet over KrF og statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale politikere i Ap, SV og Sp er sjokkert over at KrF godvillig har gitt avkall på gamle merkesaker for at Høyre skal få gjennomført sitt store politiske prosjekt.

- Det er helt eventyrlig hvor lett KrF har gitt seg i kampen om partiets merkesaker. Hadde ikke Kjell Magne Bondevik vært statsminister, ville ingen oppdaget at KrF deltar i den såkalte samarbeidsregjeringen, sier Ap-nestleder Hill-Marta Solberg til Dagbladet.

Tidligere olje- og energiminister, nå stortingsrepresentant, Marit Arnstad (Sp), sier at Høyre på oppsiktsvekkende vis har fått fritt spillerom for å gjennomføre store strukturendringer i Norge.

- Høyre var sulten på makt etter 12 år i opposisjon. Da partiet endelig kom til makta, sydet partiet av reformiver. KrF, derimot, har ikke noen visjoner og blir et lett offer. Det utrolige er at Bondevik lar dette skje, sier hun.

Distriktsprofil

SV-nestleder Øystein Djupedal og Sp-leder Odd Roger Enoksen peker på at KrF gikk til valg på sentrumsalternativets saker.

- Velgerne som stemte KrF, stemte ikke på Høyres distriktspolitikk, Høyres strukturendringspolitikk, Høyres næringspolitikk eller Høyres skattepolitikk. KrFs velgere har ingen grunn til å være fornøyde med resultatet, sier SV-nestleder Øystein Djupedal. Han stempler Bondeviks opptreden som «ynkelig».

Både Djupedal og Sp-leder Odd Roger Enoksen trekker fram en lang rekke saker der KrF i løpet av de siste fire månedene har sviktet både valgkampløfter og kampsaker.

Distriktskutt

KrF har vært en av de ivrigste støttespillerne for Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND). Det første partiet gjorde i regjering sammen med Høyre, var å redusere overføringene med 1,7 milliarder kroner, nesten en tredel av statens overføringer til SND. Før jul ble kuttene redusert med 500 millioner kroner, slik at regjeringens kutt endte på 1,2 milliarder kroner. - Det er ikke mulig å skjønne hvordan KrF kunne akseptere en slik årelating av SND, sier Sp-leder Enoksen.

- Så må vi ikke glemme kuttene til Husbanken, en annen viktig sak for KrF før de endte i regjering med Høyre, sier Ap-nestleder Hill-Marta Solberg.

- Snudd trill rundt

Solberg minner om KrFs uttalelser i stortingsdebatter før partiet endte i regjering med Høyre. Der uttalte Svarstad Haugland følgende om Ap-regjeringens politikk:

«For å få gjennomslag for sin politikk, er Ap-regjeringa avhengig av Høgre og Framstegspartiet.

  • Det er samarbeid i miljøpolitikken. Den «høgredominerte» miljøpolitikken skaper uro hos born og unge.
  • Det er samarbeid i landbrukspolitikken. Den «høgredominerte» landbrukspolitikken skaper uro i distrikta.
  • Det er samarbeid om sjukehusreforma. Den «høgredominerte» helsepolitikken skaper uro hos pasientar, tilsette og fagrørsla.»

- I dag sitter KrF i regjering med Høyre og er avhengig av støtte fra Frp for å få gjennomslag for sin politikk. Mye er snudd trill rundt for KrF etter valget, sier Hill-Marta Solberg til Dagbladet.

FÅR KJEFT: Statsminister Kjell Magne Bondevik må tåle hard kritikk fra opposisjonen for at Høyre og Jan Petersen dominerer regjeringen. - Det er helt eventyrlig hvor lett KrF har gitt seg i kampen om partiets merkesaker, sier Ap-nestleder Hill-Marta Solberg til Dagbladet. Her fra Sem gjestegård i fjor.