MASSIV STØTTE: Her står Andrea Voldum sammen med sin mor og søster foran Stortinget på mandag da det ble holdt demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet. Hundrevis møtte opp i høljregnet da politikere, aktivister og et voldtektsoffer holdt appeller. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MASSIV STØTTE: Her står Andrea Voldum sammen med sin mor og søster foran Stortinget på mandag da det ble holdt demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet. Hundrevis møtte opp i høljregnet da politikere, aktivister og et voldtektsoffer holdt appeller. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

I innboksen til Andrea ligger det 563 sterke meldinger. Hun skal prøve å svare på alle

I Andreas sak ble tre menn frikjent for voldtektsanklagene. Det skapte enorm debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Andrea Voldum (21) valgte å identifisere de tre frikjente mennene fra Hemsedal-saken på et sosial medium og etter at det ble arrangert en demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet i ti byer i Norge som følge av Hemsedal-saken, har det vært veldig høy trafikk på Andreas mobil og Facebook.

- Det stopper aldri, sier Andrea, om meldingene som enten kommer fra personer med støtteerklæringer eller personer som forteller om sine voldtektssaker eller erfaringer med overgrep. Hun forteller også om gutter som kontakter henne.

- Det er også viktige å få fram at dette kan skje med alle, sier Andrea.

Les om Hemsedal-dommen her.

I OSLO: Andrea dro til Oslo mandag for å delta på demonstrasjonen foran Stortinget. Her står hun sammen med tante Laila Mo og venninna  Seline Mo Elsfjordstrand.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I OSLO: Andrea dro til Oslo mandag for å delta på demonstrasjonen foran Stortinget. Her står hun sammen med tante Laila Mo og venninna Seline Mo Elsfjordstrand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sterke historier

- Hvor mange meldinger har du i innboksen din nå?

- 563 meldinger på Facebook, og da har jeg allerede svart på en god del. I tillegg til dette har jeg fått 40-50 meldinger på telefonen, sier Andrea, som forteller om mange sterke historier.

- Blant annet var det en jente som fortalte at hun var blitt voldtatt for ett og et halvt år siden, og at saken hennes mest sannsynlig blir henlagt på grunn av mangel på bevis. Jeg sa til henne at det var utrolig kjipt, og at jeg håper det går bra med henne, og at jeg vet at ventetiden er kjip og tung. Jeg sa også at jeg håper hun har familie og venner rundt seg og at dersom hun trenger å snakke med noen, så måtte hun ikke nøle med å ta kontakt med meg, sier Andrea, som forteller at hun svarer på den måten til mange.

- Det er en del som forteller om at de har opplevd liknende opplevelser som meg, noen meldinger er tyngre å lese enn andre. Jeg prøver å gi folk råd, og forteller hvordan jeg har kommet meg gjennom ting, sier Andrea, som også får henvendelser om posttraumatisk stress, som hun har fått påvist etter Hemsedal-saken.

- Mange spør meg hvordan jeg håndterer det. Jeg sier at jeg tar en dag av gangen, og sier at folk må oppsøke hjelp dersom de føler at de trenger det, sier Andrea, som forteller at folk også gir henne råd.

Oppsving i henvendelser

Lisa Arntzen ved ressurssenteret Dixi sier til Dagbladet at de denne uka har opplevd en økning i henvendelser.

- Hittil i år har vi hatt en økning i henvendelser på 30 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Det har vært økt pågang hele i år. Det pleier å være stille om sommeren, men «Skam » og flere debatter i media kan ha ført til en økt bevissthet, sier Arntzen.

Dixi ressurssenters oppgave er å gi best mulig informasjon om de rettighetene og pliktene voldtektsofre har.

- Vi hadde en oppsving i antall henvendelser på mandag, rett etter at Hemsedal-saken hadde blåst opp. Da var det flere som ringte og som ville anmelde sin sak og som hadde spørsmål rundt den prosessen. Når man sa utfallet av Andrea sin sak, så er det lett å tenke at det håpløst å anmelde. Men det er heller flere som ønsker å si fra nå, altså en motsatt effekt av det vi fryktet, sier Arntzen.

STØTTET ANDREA: For en måned siden ble tre menn frikjent for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum (21). Mandag møtte hundrevis av mennesker opp foran Stortinget for å støtte Andrea. Video: Malene Indrebø-Langlo og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Fortrengt opplevelsen

Denne effekten får også Andrea føle på. Men mange sier også at de ikke kommer til å anmelde sin sak.

- Er det mange som sier til deg at de vil anmelde sine voldtektssaker nå?

- De fleste sier at det er såpass lenge siden voldtekten skjedde at de har fortrengt opplevelsen. Jeg får mange sånne meldinger. Flere forteller at deres saker har gått gjennom rettssystemet eller at sakene er blitt henlagt. Jeg sier til folk at det er opp til dem selv å anmelde, og hvis noen velger å anmelde, forteller jeg dem at de har min støtte, sier Andrea.

DEMONSTRASJON: Under demonstrasjonen for kvinners rettssikkerhet foran Stortinget mandag var budskapet at de frammøtte tror på Andrea og de mange som anmelder voldtekt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Under demonstrasjonen for kvinners rettssikkerhet foran Stortinget mandag var budskapet at de frammøtte tror på Andrea og de mange som anmelder voldtekt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvordan er det å svare på alle disse meldingene?

- Jeg svarer litt etter litt. Jeg blir veldig sliten av det, og jeg er generelt sliten av alt som har skjedd, sier Andrea.

Prøver å svare alle

- Kommer du til å svare alle?

- Jeg prøver å svare på alle meldingene. Mange blir veldig glade for å få svar, så det gir også meg en god følelse når andre får en god følelse, sier Andrea, som sier at hun tror hun kommer til å få mange nye venner.

- Det er mange jeg nå har en samtale med på Facebook etter at de først kontaktet meg. Jeg kommer nok til å få med noen nye venner i løpet av denne tiden.

Anbefaler bistandsadvokat

Lisa Arntzen ved ressurssenteret Dixi.
Lisa Arntzen ved ressurssenteret Dixi. Vis mer

Dixi anbefaler overfor de som skal anmelde voldtekt å ha et støtteapparat rundt seg. Både i form av familie og venner, men også et profesjonelt støtteapparat.

-Vi anbefaler dem å ta kontakt med en bistandsadvokat. Man har krav på tre timers gratis rådgivning før man bestemmer seg for om man skal anmelde. Det gjelder også for gamle saker, sier Arntzen, som foreløpig ikke har noen grunn til å tro at økt antall henvendelser til dem har noen sammenheng med økt antall voldtekter.

Skammen på vei bort

- Trolig er det flere som ber om hjelp, og det er i seg selv positivt. Da kan må få hjelp til å bearbeide det som har skjedd, sier Arntzen, som også forteller om et økt antall henvendelser blant gutter og menn.

- Vi vet at det er en del menn som er utsatt og som skammer seg veldig, sier Arntzen, som forteller at det nå er veldig positivt at flere velger å sta fram med sine saker.

- Slike debatter som har blusset opp etter Hemsedal-saken bidrar til folkeopplysning, som igjen bidrar til å fjerne skam. Dersom man ser på dette i et større perspektiv over flere år, går det i retning av at skammen er på vei bort. Det er ikke mange år siden at man aldri snakket om voldtekt og at slike saker aldri havnet på forsiden av avisene, sier Arntzen.