- I Iran må jeg bruke hijab, og det er forferdelig

De to søstrene Hawjin (11) og Nawjin (9) har alltid bodd i Norge. Nå vil UNE sende dem til Iran, et land de aldri har vært i.

GRUER SEG:  De to søstrene Hawjin (11) og Nawjin (9) er født og oppvokst i Haugesund, og har aldri vært i foreldrenes hjemland, Iran. Nå vil Utlendingsnemnda sende dem til Iran, av innvandringsregulerende hensyn. Mandag skal familien i Oslo tingrett. - Vi gruer oss, men prøver ikke å tenke så mye på det, sier familien. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
GRUER SEG: De to søstrene Hawjin (11) og Nawjin (9) er født og oppvokst i Haugesund, og har aldri vært i foreldrenes hjemland, Iran. Nå vil Utlendingsnemnda sende dem til Iran, av innvandringsregulerende hensyn. Mandag skal familien i Oslo tingrett. - Vi gruer oss, men prøver ikke å tenke så mye på det, sier familien. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august 2004 blir Hawjin født på sykehuset i Haugesund. To år etter kommer også hennes lillesøster til verden på samme sted. Siden den gangen har de to søstrene og foreldrene bodd i vestlandsbyen. Det er her de hører hjemme.

Men i mars i år får søstrene og foreldrene et endelig avslag fra Utlendingsnemnda: Dere skal tilbake til Iran, er beskjeden.

- Urettferdig - Det er urettferdig. Mamma og pappa har bodd her i 13 år, og jeg har alltid bodd her. Jeg er norsk, og vil ikke dra til Iran, sier 11-årige Hawjin på kav Haugesund-dialekt.

Lillesøstera tar over.

- I Iran er det varmt og jeg må bruke hijab. Det er forferdelig. Tenk, det er over 40 grader der, og jenter får ikke gå med shorts og t-skjorte. Det er også giftige slanger og skorpioner der, og så må du også ha på deg masse klær når du skal bade.

De to søstrene er utålmodige. Sitter og vrir seg på venterommet hos advokat Birkeland i Oslo sentrum. Foreldrene og avokaten sitter i naborommet og forbereder seg til rettssaken som starter mandag. Det tar tid. Jentene kjeder seg, og vil gå på restaurant.

- I rettssaken skal de avgjøre om vi får bli i Norge eller ikke. Jeg gruer meg, men prøver ikke å tenke så mye på det, sier Hawjin.

Sliter på skolen Foreldrene og nærmiljøet i Haugesund prøver å skjerme jentene fra rettssaken og UNE-avgjørelsen om at Norge vil sende familien til Iran, av innvandringsregulerende hensyn. Men jentene vet godt hva som er på gang. Etter det siste avslaget, i mars, har 11-årige Hawjin begynt å ta bilder av alt hun er glad i.

KJEDER SEG:  I forrige uke var familien Alinejad i Oslo for å forberede seg til rettssaken som starter mandag. - Vi kjeder oss. De voksne snakker så lenge, er de to søstrene Nawjin (9) og Hawjin (11) skjønt enige om. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
KJEDER SEG: I forrige uke var familien Alinejad i Oslo for å forberede seg til rettssaken som starter mandag. - Vi kjeder oss. De voksne snakker så lenge, er de to søstrene Nawjin (9) og Hawjin (11) skjønt enige om. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Hun tar bilder av skolen, nabohus, karatetreningene... Hun sier det er viktig for henne å dokumentere så mye som mulig, for å se på det hun er glad i hvis vi blir sendt til Iran, sier far Naser Alinejad.

Yngstejenta Nawjin har begynt å låse alle dørene i huset. Hun er redd for at politiet plutselig skal komme og hente dem.

- Vi ble nettopp innkalt til skolen. Lærerne er litt bekymret for Nawjin. Hawjin var veldig flink på skolen inntil avslaget kom. Nå har hun vansker med å konsentrere seg, sier far Alinejad.

UNE-feil Rettssaken mot familien starter mandag, og varer i tre dager. Advokat Jan M. Birkedal vil fronte «de to jentenes beste», som jo er å være i landet de er født og oppvokst i. I tillegg viser han til saksbehandlingsfeil i avslaget:

FORTVILET:  Naser Alinejad (35) og kona kom til Norge for 13 år siden. Nå ønsker UNE å sende dem til Iran. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
FORTVILET: Naser Alinejad (35) og kona kom til Norge for 13 år siden. Nå ønsker UNE å sende dem til Iran. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Det er feil faktagrunnlag i nemnd-avgjørelsen. Der står det at barna har fått opplæring i morsmålet, persisk, som gjør at de kan gå på skole når de kommer til Iran. Men jentene kan ikke persisk og har fått opplæring på kurdisk. Skolene i Iran underviser på persisk, og her har nemnda gjort en pinlig feil, sier Birkeland. 

UNE oppdaget at de hadde tatt feil, og kom de med en ny begrunnelse i nytt skriv: Barnas foreldre behersker persisk, står det nå.

- Men mor snakker bare kurdisk og norsk. Å sende ut de to jentene er som om vi skulle fått barna våre sendt til Iran. Jentene er norske, kan ikke persisk og har ingen sjanse til å få gå på skole i Iran, sier advokat Birkeland.

Aldri løyet Foreldrene Naser Alinejad og Nashmil Rasulpoor kom til Norge i 2003, og har bodd i Haugesund siden da. UNE vil sende ut familien av innvandringsregulerende hensyn. Hawjin og Nawjin er de to lengsværende asylbarna i Norge, men er nå bedt om å forlate landet.

HEIA VARD! Nawjin (9) er aktiv fotballspiller i Sportsklubben Vard Haugesund. I Iran får ikke kvinner lov til å være tilskuere på fotballkamper. Foto: Privat
HEIA VARD! Nawjin (9) er aktiv fotballspiller i Sportsklubben Vard Haugesund. I Iran får ikke kvinner lov til å være tilskuere på fotballkamper. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har vanskeligheter med å forstå hvorfor elleve og ni års botid i Norge, uten botid i det såkalte hjemlandet, skal kunne viskes bort på grunn av fars handlinger. I denne saken har foreldrene aldri løyet om hvorfor de har søkt om asyl. De har vært åpne med sin historie fra starten, sier advokat Birkeland.

Naser og kona flyktet fra Iran fordi han var politisk aktiv kurder. Faren har en to måneders betinget dom for å true en offentlig tjenestemann: I møte med en lege, mistet han besinnelsen og kom med trusler. I tillegg vektlegger UNE at Naser Alinjejad ble forsøkt uttransportert til Iran i 2006. På flyplassen i Iran sa faren at han kom fra Irak. Det medførte at faren ble sendt tilbake til Norge. Siden da har saken versert i UDI- og UNE-systemet.

- Foreldrene har aldri forsøkt å lure noen. De har bodd synlig, har vært tilgjengelige og kommet med sin sanne historie. Jeg vet ikke om noen barn som har vært så lenge i Norge som Hawjin og Nawjin. De må få bli, sier støttespiller Evy Ellingvåg.

Er haugesundere I Haugesund er det mange som favner om familien, som har bodd i byen siden 2003.

AKTIV JENTE: Nawjin (9) og søstera (11) spiller fiolin på kulturskolen i Haugesund og blir av UNE omtalt som et godt integrert barn. Likevel vil nemda sende henne til Iran, et land hun aldri har vært i. Foto: Privat
AKTIV JENTE: Nawjin (9) og søstera (11) spiller fiolin på kulturskolen i Haugesund og blir av UNE omtalt som et godt integrert barn. Likevel vil nemda sende henne til Iran, et land hun aldri har vært i. Foto: Privat Vis mer

- Det er en fantastisk familie, som må få bli i Haugesund. Vi er veldig glade for at familien nå omsider blir hørt, siden UNE aldri har pratet med dem. Nå håper og tror vi at jentene, som er født og oppvokst her i byen, må få bli. Dette er en enorm påkjenning for dem alle, sier Astri Pedersen.


VIL VÆRE I NORGE: De to søstrene Hawjin (10) og Nawjin (8) er født og oppvokst i Haugesund. Nå vil Utlendingsnemda sende dem til Iran av innvandringsregulerende hensyn. - Jeg er bekymret for barna våre. Nawjin ville ikke på skolen i dag. Hun får ikke sove, har vondt i hode og mage, sier faren Naser Alinejad bekymret. Foto: Privat.
VIL VÆRE I NORGE: De to søstrene Hawjin (10) og Nawjin (8) er født og oppvokst i Haugesund. Nå vil Utlendingsnemda sende dem til Iran av innvandringsregulerende hensyn. - Jeg er bekymret for barna våre. Nawjin ville ikke på skolen i dag. Hun får ikke sove, har vondt i hode og mage, sier faren Naser Alinejad bekymret. Foto: Privat. Vis mer