I januar anmeldte Reitan 120 av sine konkurrenter. Nå bruker Rema 1000 de samme «triksene» selv

Rema 1000 bekrefter at de har gitt opp «Brustadbua» og endret retningslinjer.

GIKK TIL POLITIET: Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, sa til Dagbladet i januar at han ønsker en avklaring på hvorvidt konkurrentene kommer til å overholde regelverket om søndagsåpne butikker. Nå har han gitt opp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GIKK TIL POLITIET: Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, sa til Dagbladet i januar at han ønsker en avklaring på hvorvidt konkurrentene kommer til å overholde regelverket om søndagsåpne butikker. Nå har han gitt opp. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar anmeldte Rema 1000 hele 120 konkurrenter som holdt søndagsåpent over hele landet. Butikkjeden mente de holdt åpent i strid med loven.

Reitan anklaget blant annet konkurrentene i NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred, og for å jukse ved å blant annet hente varer til kunder fra avstengte områder.

- Dagens regelverk håndheves ikke — og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sa Ole Robert Reitan den gangen.

Endret retningslinjer Men i påsken har en rekke kunder lagt merke til at Rema 1000 en rekke steder har gjort akkurat de samme «lovbruddene» som Reitan anklaget sine konkurrenter for i januar.

I Rema 1000-butikken på Fredensborg i Oslo var for eksempel deler av butikkarealet stengt av for å kunne holde åpent på en helligdag, men på en hyggelig lapp sto følgende: «Spør oss gjerne om en vare dersom du ikke finner den selv».

Når Dagbladet ringer daglig leder Kent Bratlien Windahl, forklarer han at dette er i tråd med de nye retningslinjene han har fått fra Rema 1000 sentralt.

- Jeg kan ikke snakke for andre butikker, men jeg har fått tilbud om å holde åpent på søndager og fått beskjed om at det er greit å hjelpe kunder med varer fra andre steder i butikken, sier Windahl til Dagbladet.

- Tolket for strengt Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, bekrefter at dette er i tråd med selskapets nye retningslinjer.

- Vi anmeldte de andre butikkene fordi vi ønsket en avklaring fra politikere og myndighetene på hvordan loven skal tolkes. Anmeldelsene blir nå henlagt og politikerne viser ingen vilje til å gjøre noe med dette, så da trekker vi den konklusjonen at vi har tolket loven for strengt, sier Fossum Beyer til Dagbladet.

BAK SPERRINGENE: I Rema 1000-butikken på Fredensborg i Oslo var deler av butikkarealet stengt av for å kunne holde åpent på en helligdag, men på en hyggelig lapp sto følgende: «Spør oss gjerne om en vare dersom du ikke finner den selv».
BAK SPERRINGENE: I Rema 1000-butikken på Fredensborg i Oslo var deler av butikkarealet stengt av for å kunne holde åpent på en helligdag, men på en hyggelig lapp sto følgende: «Spør oss gjerne om en vare dersom du ikke finner den selv». Vis mer

En annen Rema 1000-filial i Oslo gikk derimot enda lenger og åpnet hele butikken 2. påskedag - et butikkareal som altså er langt større enn det som er tillat i forhold til «Brustadbua».

- Jeg kjenner ikke til det konkrete tilfellet, men det er ikke i tråd med det vi har kommunisert til våre kjøpmenn, sier Fossum Beyer.

- Etter først å ha anmeldt deres konkurrenter, har dere nå gitt opp hele konseptet med «Brustadbua»?

- Det var nok mange som hadde gitt opp før oss, så vi er i så fall de siste som har gitt opp dette. Vi ser ingen annen mulighet enn å gjøre det samme som de andre konkurrentene, slik at vi kan konkurrere på like premisser, sier Fossum Beyer.