I januar anmeldte Reitan 120 av sine konkurrenter. Nå bruker Rema 1000 de samme «triksene» selv

Rema 1000 bekrefter at de har gitt opp «Brustadbua» og endret retningslinjer.

GIKK TIL POLITIET: Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, sa til Dagbladet i januar at han ønsker en avklaring på hvorvidt konkurrentene kommer til å overholde regelverket om søndagsåpne butikker. Nå har han gitt opp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GIKK TIL POLITIET: Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, sa til Dagbladet i januar at han ønsker en avklaring på hvorvidt konkurrentene kommer til å overholde regelverket om søndagsåpne butikker. Nå har han gitt opp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I januar anmeldte Rema 1000 hele 120 konkurrenter som holdt søndagsåpent over hele landet. Butikkjeden mente de holdt åpent i strid med loven.

Reitan anklaget blant annet konkurrentene i NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred, og for å jukse ved å blant annet hente varer til kunder fra avstengte områder.

- Dagens regelverk håndheves ikke — og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sa Ole Robert Reitan den gangen.

Endret retningslinjer Men i påsken har en rekke kunder lagt merke til at Rema 1000 en rekke steder har gjort akkurat de samme «lovbruddene» som Reitan anklaget sine konkurrenter for i januar.

I Rema 1000-butikken på Fredensborg i Oslo var for eksempel deler av butikkarealet stengt av for å kunne holde åpent på en helligdag, men på en hyggelig lapp sto følgende: «Spør oss gjerne om en vare dersom du ikke finner den selv».

Når Dagbladet ringer daglig leder Kent Bratlien Windahl, forklarer han at dette er i tråd med de nye retningslinjene han har fått fra Rema 1000 sentralt.

- Jeg kan ikke snakke for andre butikker, men jeg har fått tilbud om å holde åpent på søndager og fått beskjed om at det er greit å hjelpe kunder med varer fra andre steder i butikken, sier Windahl til Dagbladet.

- Tolket for strengt Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, bekrefter at dette er i tråd med selskapets nye retningslinjer.

- Vi anmeldte de andre butikkene fordi vi ønsket en avklaring fra politikere og myndighetene på hvordan loven skal tolkes. Anmeldelsene blir nå henlagt og politikerne viser ingen vilje til å gjøre noe med dette, så da trekker vi den konklusjonen at vi har tolket loven for strengt, sier Fossum Beyer til Dagbladet.

BAK SPERRINGENE: I Rema 1000-butikken på Fredensborg i Oslo var deler av butikkarealet stengt av for å kunne holde åpent på en helligdag, men på en hyggelig lapp sto følgende: «Spør oss gjerne om en vare dersom du ikke finner den selv».
BAK SPERRINGENE: I Rema 1000-butikken på Fredensborg i Oslo var deler av butikkarealet stengt av for å kunne holde åpent på en helligdag, men på en hyggelig lapp sto følgende: «Spør oss gjerne om en vare dersom du ikke finner den selv». Vis mer

En annen Rema 1000-filial i Oslo gikk derimot enda lenger og åpnet hele butikken 2. påskedag - et butikkareal som altså er langt større enn det som er tillat i forhold til «Brustadbua».

- Jeg kjenner ikke til det konkrete tilfellet, men det er ikke i tråd med det vi har kommunisert til våre kjøpmenn, sier Fossum Beyer.

- Etter først å ha anmeldt deres konkurrenter, har dere nå gitt opp hele konseptet med «Brustadbua»?

- Det var nok mange som hadde gitt opp før oss, så vi er i så fall de siste som har gitt opp dette. Vi ser ingen annen mulighet enn å gjøre det samme som de andre konkurrentene, slik at vi kan konkurrere på like premisser, sier Fossum Beyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer