Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I Japan dør folk på jobb fordi de er overarbeidet. Flere og flere lider av «Karoshi»

Hjertesvikt eller selvmord er blitt «helt vanlig» blant arbeidstakere i Japan. 

KAROSHI: I Japan er det et stort problem at folk dør som følge av stress på jobb, eller velger å ta livet av seg. Her sitter en mann ved t-bane-stasjonen i Tokyo og sover. Foto: Afp / NTB scanpix
KAROSHI: I Japan er det et stort problem at folk dør som følge av stress på jobb, eller velger å ta livet av seg. Her sitter en mann ved t-bane-stasjonen i Tokyo og sover. Foto: Afp / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Japan er det ingenting som handler om å skape en balanse mellom jobb og fritid. Der jobber de nærmest døgnet rundt, og for noen får det store konsekvenser.

Pårørende av personer som har dødd som følge av stress på jobben og selvmord som følge av stor arbeidsmengde, har rett til å kreve erstatning.

Tall fra 2015 viser at hele 2310 familier søkte om erstatning som følge av «Karoshi» (direkte oversatt: død fra overanstrengelse), skriver The Independent.

Overtid obligatorisk

«Karoshi» er en egen betegnelse for personer som dør fordi de er overarbeidet. Hjertesvikt eller hjerneslag som følge av stress, og selvmord er vanlige årsaker til at folk dør som følge av at de er overarbeidet. Det første kjente tilfelle av Karoshi var i 1969.

Det er grunn til å tro at antall erstatningssaker har en tett sammenheng med antall personer som døde på jobb. Tallene er hentet fra en offentlig statistikk og er det høyeste tallet noensinne, skriver Reuters.

- På en japansk arbeidsplass er overtidsarbeidet alltid der. Det er nesten som om det er en del av planlagt arbeidtid, sier Koji Morioka, professor ved Kansai universitetet, til Washington Post.

Professoren sitter i en komité av eksperter som skal gi råd til regjeringen om måter å bekjempe «Karoshi».

SOVER: Slitne arbeidstakere sitter på t-banestasjonen i Tokyo og sover. Foto: AFP / NTB scanpix
SOVER: Slitne arbeidstakere sitter på t-banestasjonen i Tokyo og sover. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Arbeidsmengden er ikke tvunget av noen, men arbeiderne føler det som om det er obligatorisk, sier han.

Kulturen «dreper» dem

Bakgrunnen for mange av de tragiske dødsfallene handler om japansk kultur. Ifølge kulturen betyr en dag fri fra jobb latskap eller at man er i konflikt med jobben.

Arbeidsinnsatsen per innbygger i Japan er svært stor, sett fra norsk perspektiv. En normal arbeidsuke er for japanerne på 60-90 timer. Til sammenligning ligger en vanlig arbeidsuke i Norge på 37,5 timer.

Karoshi har lenge vært ansett som et mannlig problem, men det er et økende antall kvinner som også dør.

- En slående utvikling viser at det gjelder svært mange unge, ofte i 20-årene, sier Hiroshi Kawahito, som har vært advokat for mange av ofrenes familier, til Washington Post.

Forebyggende arbeid

I fjor uttalte regjeringen i Japan at de ville starte med forebyggende arbeid, ifølge The Independent. Det finnes ikke noen foreløpige tall fra 2016, men lite tyder på at japanere velger å ta ferie, selv om de får tilbud.

Regjeringen satte i fjor i gang et arbeid om å få arbeidsgivere til å gi sine ansatte 20 dager betalt ferie i året. I år viser tallene at kun halvparten ønsket tilbudet, fordi arbeidskulturen er så hard, skriver The Independent.

En av årsakene til at folk arbeider svært mye, er at staten ikke setter begrensninger for hvor mye folk skal jobbe uten å få overtidstillegg. Det har ifølge Washington Post ført til at arbeidsgivere har lett for å presse sine ansatte til å jobbe mer enn de egentlig orker.

Statsminister Shinzo Abe håper at å trekke flere folk inn i arbeidslivet kan føre til mindre arbeidsmengde på de som jobber, men foreløpig har ikke det hjulpet noe særlig.

Det var på 1970-tallet folk begynte å jobbe svært mye. Da var lønningene i Japan lave og folk jobbet mye for å skaffe seg inntekt å leve av. Dette var en av faktorene for sterk økonomisk vekst i perioden, men siden 90-tallet har synkende vekstrate.

Arbeidskulturen siden 70-tallet har den store arbeidsmengden fortsatt, og siden det er en stor del av kulturen er det vanskelig å tro at det vil snu med det første.

JAPANS SKJULTE GATER: I stedet for å gifte seg og få barn, drar kvinner og menn til ulike barer og kafeer for å kjøpe tjenester som samtaler, kos og sex. Mange nøyer seg med den gode samtalen. Video: Vice Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!