JAPANS SKJULTE GATER: I stedet for å gifte seg og få barn, drar kvinner og menn til ulike barer og kafeer for å kjøpe tjenester som samtaler, kos og sex. Mange nøyer seg med den gode samtalen. Video: Vice Vis mer

I Japan kjøper de kos og sex for å være single: - Mer status å være singel nå enn før

Også her hjemme ser ekspertene endringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan har verdens kraftigste folketallsnedgang. Dette fordi menn og kvinner velger å satse på karriere framfor å stifte familie. Samtidig er «alt» knyttet til samliv så tilgjengelig, at japanerne mot betaling kan få alt fra en selskapsvert og samtalepartner på byen, til kos og sex.

Videoen over viser flere aspekter av denne kjærlighetsindustrien, og hvordan mange unge foretrekker kjøpt oppmerksomhet på byen - uten forpliktelser, framfor kjæreste og familie.

Resultatet: Befolkningen i Japan vil trolig halveres det neste århundret.

Sexolog, Siv Gamnes, sier at hennes første reaksjon på videoen er at det er litt trist at japanerne kjøper seg sex og kos - og at de dropper å gifte seg og stifte familie.

- Sett fra et norsk ståsted er det trist at de velger bort dette. Samtidig tror jeg at hvis man setter seg litt mer inn i den japanske kulturen, forstår man hvorfor de tar de valgene de gjør, sier Gamnes til Dagbladet.

- Vet ikke hvor heldig man er her

Hun påpeker at det i Japan er en helt annen kultur og sosiale rettigheter enn her hjemme, blant annet har de svært lange arbeidsdager, og de har heller ikke permisjonsordninger på lik linje som vi har i Norge.

- Jeg tror ikke man vet hvor heldig man er her, med den tryggheten vi har med permisjonsordninger, stønader og barnehageplasser. I tillegg har vi et helt annet nettverk rundt oss, forteller hun.

- Kan fortsatt ha sex med seg selv

At de i Japan kjøper seg en partner i plast, eller kjøper kos og samvær, er ikke noe nytt for Gamnes. Hun tror behovet også har vokst fram, og siden vi mennesker er sosiale vesen, trenger vi den berøringen og kontakten japanerne kjøper.

- Dette har vel blitt en substitutt for den kontakten de ikke får ved å ha kjæreste. Vi vet jo at mennesker også her hjemme i Norge velger å leve i sølibat, uten at de tar sin død av det. Én ting er jo det å ikke ha en partner, men man kan fortsatt ha sex med seg selv.

Selv om det finnes måter å tilfredsstille seg selv på uten å ha en partner, mener Gamnes man vil miste én viktig ting:

- Den fysiske berøringa. Jeg tror det finnes en grense for hva disse jentene i «kjælekafeen» kan gi. Vi trenger berøring og kontakt. Forskning fra Finland på premature barn, viser at når man gikk fra å ha dem i kuvøse, til kengurumetoden, altså å bære dem på brystet, så økte overlevelsesraten betraktelig. Disse kafeene vil kanskje dekke noe, men det å ligge på en fremmeds arm vil nok ikke gi det samme som det å ha en partner, sier sexologen.

- Kan se endringer i Norge

Gamnes sier at om man setter ting litt i perspektiv, så tar det åpenbart tid å ha kjæreste. I Japan er det ifølge Gamnes en slags sosial dumping å få barn, siden en av foreldrene må være hjemme.

- Det er ikke så veldig lagt opp til det å få barn i Japan. Når det gjelder her hjemme, så kan vi se tilbake en generasjon eller to, og se at vi har et helt annet forhold nå enn tidligere til det å stifte familie. Førstegangsfødende føder jo senere her i Norge nå.

Dette tror hun har med, i likhet som i Japan, at mange trolig ønsker litt mer tid for seg selv. Likevel tror hun ikke at det vil bli like dramatiske endringer her i vesten, særlig med tanke på den mulige befolkningsnedgangen i Japan.

- Jeg håper og tror at vi er langt fra å komme i nærheten av de japanske tilstandene. Jeg er ikke redd for de neste generasjonene her. Men det er klart, ting kan fort endre seg, sier Gamnes.

- Vil oppleve savn

Familie- og parterapeut, Kristin Agersborg, håper vestlige land vil se langtidseffekten av at folk dropper å stifte familie og få barn på grunn av karrieresatsingen. I tillegg tror hun det er viktig med de nære relasjonene som japanske kvinner og menn nå i større grad dropper, særlig fordi følelsen av ensomhet gjerne vil øke ytterligere etterhvert som man eldes.

- Det er nok mulig å fylle mange behov på den måten som vises i videoen over, men samtidig går mye tapt ved å unngå nære relasjoner. På bakgrunn av tilknytningsteori og forskning på single og livskvalitet, vil jeg tro at de fleste som lever singellivet i Japan, også vil oppleve savn og ensomhet, sier Agersborg til Dagbladet.

- Går bort fra rollen som sin manns kvinne

Agersborg viser til studier i den vestlige kulturen, som viser at mange ser på singellivet som en ventefase og en prosess før familielivet og det egentlige livet skal begynne.

- Men mye har skjedd de siste årene. Det har blitt mer status å være singel enn tidligere, og gruppen forbindes ofte med å være høyt utdannede og attraktive mennesker, som lever et rikt sosialt og spennende liv nå i dag.

Hun sier samfunnet også har utviklet seg fra at single kvinner ble sett på som isolerte og mindre sosiale kvinner, til at de skaffer seg sin egen identitet gjennom høy utdanning, sosialt interessante liv og egne interesser. Særlig har det utviklet seg i den retningen i Japan, og at kvinnene går bort fra rollen som sin manns kvinne og som mor. Agersborg tror denne trenden kommer av at kvinner i større grad har mulighet til å velge selv i dagens samfunn.

Må tilrettelegges for både jobb og familie

Selv tenker Agersborg at selv som det å være enslig i dag har en økt status, er det svært grunnleggende i oss mennesker å leve i familie og å få barn.

- Jeg mener at det må være svært store ulemper ved å velge familielivet, som gjør at så mange i et samfunn velger det bort. Det kan virke som at det er den unge generasjonen, i forplantningsdyktig alder, som nå i dagens Japan ikke ønsker å stifte familie. Det er jo blant annet en kvinne i videoen som uttaler at jobben vinner.

Og nettopp karrieredelen håper familie- og parterapeuten at vestlige land vil se på.

- Det er jo å håpe at man vil se langtidseffekten, og tilrettelegge for at det blir attraktivt nok for unge i dag å både jobbe og stifte familie. Det vil jo etterhvert bli et samfunnsøkonomisk spørsmål hvorvidt konsekvensene for en kortsiktig, dårlig familiepolitikk er verdt det, sier Agersborg.