I Japan må alle ha jordskjelvhatt

- Selv småbarn får intensivkurs for å overleve et jordskjelv, forteller Ragnhild Øien Toyomasu som bodde fire år i Japan.

VISER HVORDAN: Ragnhild Øien Toyomasu viser hvordan sønnene Arne (6) og Oscar (13) er lært opp til å takle jordskjelv. Hatten er polstret og brannsikker for å redusere risikoen for skader. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
VISER HVORDAN: Ragnhild Øien Toyomasu viser hvordan sønnene Arne (6) og Oscar (13) er lært opp til å takle jordskjelv. Hatten er polstret og brannsikker for å redusere risikoen for skader. Foto: Sveinung Uddu Ystad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var Ragnhild Øien Toyomasu sammen med sine barn hjemme på Eiksmarka i Bærum. Hennes tanker gikk til alle bekjente i Japan som ble så hardt rammet av jordskjelv, men hun vet godt at de var forberedt på hva som kunne skje. Småbarnsmora har opplevd flere skjelv og merket svingningene i skyskraperen hvor hun bodde.

- Det gjennomføres jordskjelvøvelser overalt. Alle må delta. Vi ble informert om dette med en gang vi kom til Tokyo. Den norske ambassaden anbefalte oss å kjøpe inn i en egen jordskjelvsekk som vi måtte ha lett tilgjengelig i leiligheten, forteller Ragnhild Øien Toyomasu.

I sekken skal det være nødhjelpsutstyr, smertestillende medikamenter, gassbind, bandasjer, vannflasker, fløyte, lommelykt, brekkjern, jordskjelvhatter og småpenger.

- Vi må ha småpenger i reserve for å kunne kjøpe drikke fra automater dersom vi blir rammet av et alvorlig jordskjelv. I tillegg må vi ha ekstra klær til barna, og leker som de kan konsentrere seg om dersom det blir lenge å vente på hjelp, forteller Øien Toyomasu.

Japanerne må også fylle opp sine badekar med vann når husene begynner å riste. Det er for å ha vann dersom de blir innestengt i lengre tid. De må alltid ha en del ekstra flasker med drikkevann og de anbefales å ha solide sko stående lett tilgjengelig. De må tåle å gå på glasskår. Dørene ut av leiligheten må åpnes og det må settesen solid gjenstand i døråpningen for å sikre utgangen.

- Vi hadde øvelser en gang hver måned. Det skjer i barnehagene, på skolene og på arbeidsplassene. Når alarmen gikk, måtte vi foreldre gå til barnehagen eller skolen hvor vi hadde barn. Det var ikke tillatt å bruke sykkel eller bil. På skoleplassen var alle barna oppstilt på rekke. Vi måtte da plukke opp våre barn, si navnet og få krysset av på ei liste. Deretter var det å gå hjem igjen med barna. Etterpå måtte vi notere ned hvor lang tid vi brukte på hele øvelsen, sier Ragnhild Øien Toyomasu.

Barna blir drillet grundig i hva de må foreta seg når jorda under dem begynner å skjelve. De skal alltid vite hvor nærmeste rømningsvei er, og de skal vite om hva de kan gjemme seg under dersom de ikke kommer seg ut.

Bydelsadministrasjonen informerer alle beboere om hvor de skal samles ute når skjelvene kommer. De voksne har fått tildelt ringelister og vet nøyaktig hvem de skal ringe til for å varsle at en stor bølge kan komme om en time.

De som er innendørs, må alltid vite hvor de kan finne en solid gjenstand som tåler en trøkk. Det kan være nødvendig å gjemme seg under et bord eller stå i dørkarmen i tilfelle bygningen kollapser. Barna må alltid ha en jordskjelvhatt hengende i en egen pose på stolen sin i klasserommene.

Øien Toyomasu har flere ganger hørt at bygningen hun bodde i begynte å knirke og at den deretter begynte å svaie fra side til side.

- Byggeforskriftene i Japan erekstremt strenge. De nyeste kravene har bestemmelser om at det skal være hjul under bygningene som også bidrar til at de kan bevege seg. Jeg husker en stor sak fra nyhetene om at alle som hadde flyttet inn i et nytt bygg, måtte flytte ut igjen. Der hadde byggmesteren brukt for lite stål, sier hun.

ØVER: Her er familiens bilde som viser hvordan barn i Japan får opplæring i hva de skal gjøre hvis det kommer et jordskjelv. Foto: Privat
ØVER: Her er familiens bilde som viser hvordan barn i Japan får opplæring i hva de skal gjøre hvis det kommer et jordskjelv. Foto: Privat Vis mer