Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KRIGEN I JEMEN:

- I Jemen-krigen har familier følgende valg: Hvilket barn skal vi redde? 

Sultedød i Jemen-krigen: Den største menneskelagde krisa i verden, ifølge FN. 

FÅR HJELP: Bildene av den avmagrede 18 år gamle jenta Saida Ahmad Baghili gikk verden over i oktober i fjor. Nå har hun fått profesjonell ernæringshjelp, og er på bedringens vei, men millioner av jemenitter sulter i det som er en menneskeskapt krig og en sultkatastrofe i Jemen. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix 
FÅR HJELP: Bildene av den avmagrede 18 år gamle jenta Saida Ahmad Baghili gikk verden over i oktober i fjor. Nå har hun fått profesjonell ernæringshjelp, og er på bedringens vei, men millioner av jemenitter sulter i det som er en menneskeskapt krig og en sultkatastrofe i Jemen. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To år er gått siden en saudi-arabisk ledet allianse startet en krig i Jemen, for å fjerne det iransk-støttede houti-regjeringen som hadde tatt kontroll over regjeringsbyggene i landets hovedstad Sanaa.

Siden den gang har bare alt blitt verre Jemen, som allerede før krigen var et av verdens fattigste land. Sult og krig herjer i dag i landet.

Hvem skal få mat?

Familien til jemenitten Osama Hassan er blant de mange som sliter med å finne nok mat til å føde familien. The Washington Post har møtt familiefaren i Jemen, og han står overfor følgende umulige valg:

Skal familien bruke de siste pengene sine på å ta toåringen til sykehus? Eller skal de kjøpe mat til de andre barna?

UTSLÅTT: Fem år gamle Mohannad Ali ligger på et sykehus i Jemen på grunn av underernæring. Han er ikke alene: Rundt sju millioner jemenitter mangler mat, og risikerer å sulte, ifølge Oxfam. Foto. Hakim / Unicef / Ap / Scanpix
UTSLÅTT: Fem år gamle Mohannad Ali ligger på et sykehus i Jemen på grunn av underernæring. Han er ikke alene: Rundt sju millioner jemenitter mangler mat, og risikerer å sulte, ifølge Oxfam. Foto. Hakim / Unicef / Ap / Scanpix Vis mer

Familien hans valgte mat. På bakken ligger familiens lille toåring. Han har nesten ikke noe hår på hodet, tennene er i elendig tilstand og armene er bare bein. Den lille gutten klarer ikke lenger å gå.

- Det er ikke noe vi kan gjøre for ham. Jeg vet han kommer til å dø, sier bestefaren Ahmed Sadek til The Washington Post.

Gravlegger barna

Hver eneste dag forsvinner barn av sult på landsbygda i Jemen, ifølge The Washington Posts utsendte. Hele to tredjedeler av Jemens befolkning bor på landsbygda, og de sliter med å få nok mat til familiene sine.

«Foreldre er tvunget til å velge mellom å redde sine syke barn, eller å forhindre at de som er friskere også blir svakere helsemessig. Gravplasser i disse fattige landsbyene i den nordvestlige delen av landet er fylt med barn som nylig har dødd av sult eller sykdommer som lett kan lindres. De fleste begraves i graver uten navn, og dødsfallene deres blir ikke rapportert til myndighetene», skriver journalist Sudarsan Raghavan.

Sju millioner nær sultedøden

Nær sju millioner mennesker er nå nær sultedøden og 70 prosent av landets befolkning er helt avhengig av humanitær hjelp, advarer den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam, som nå ber alle partene i krigen om å inngå våpenhvile for å unngå at enda flere mennesker dør. Enten på grunn av krigen - eller på grunn av sult.

I tillegg ber Oxfam verdenssamfunnet om å gi mer penger til humanitær hjelp i Jemen. Bare sju prosent av hva FN har bedt om, er blitt gitt av donorland.

- Hvis partene i konflikten - og de som selger dem våpen - fortsetter å ignorere matkrisa i Jemen, vil de være ansvarlige for hungersnøden. Folket i Jemen sultes til døde og de klarer snart ikke å overleve, sier Oxfams landdirektør Sajjad Mohamed Sajid.

Sult er fiende nummer 1

Han sier videre at verden er nødt til å reagere på sultkatastrofen som nå pågår i Midtøsten - og verdens - fattigste land.

- Alle sider i konflikten må forstå at det er sulten som er den virkelige fienden i Jemen nå, fortsetter Sajid.

Siden krigen startet for to år siden har mer enn 7600 mennesker blitt drept, hvorav minst 4600 var sivile jemenitter. Over tre millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine, og mer enn 70 prosent av befolkningen trenger altså humanitær hjelp for å overleve.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media