I Jonas verden

En kommentator fra den amerikanske avisa The New York Times har vært i Oslo og blitt klokere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scenen er Losby Gods i Akershus. Den 150 år gamle hovedbygningen og tilliggende herligheter er stedet for fredsmeklere fra hele verden. De er samlet på Oslo Forum 2008 for å utveksle erfaringer. Søkelyset denne gangen er rettet mot dialog og dialogens mange muligheter og perspektiver når man forsøker å forsone stridende parter. Irans tidligere president Mohammad Khatami er en av deltakerne. Det samme er en rekke nøkkelpersoner fra fredsprosesser verden over. Samtalene foregår bak lukkede dører, men blant journalistene som har funnet veien til godset er det en rutinert utenriksjournalist og kommentator som heter Roger Cohen. Han venter på den norske utenriksministeren.

For få dager siden kunne han fortelle sine lesere i The New York Times at USAs neste president bør legge en tur til Oslo. For samtalen på Losby Gods har gjort dypt inntrykk på Cohen. Det som imponerer ham mest er Jonas Gahr Støres store ro og evne til å tenke fornuftig. For Cohen vet at Støre har opplevd terror på kroppen. At Norges utenriksminister har følt både raseri og fortvilelse etter at han besøkte Kabul i januar i år. Et terrorangrep mot Serena Hotell førte til at Dagbladets rutinerte journalist Carsten Thomassen mistet livet. Det samme gjorde fem afghanere, mens en av Støres medarbeidere ble alvorlig såret. I en slik opplevelse ligger det alltid en kime til hat og hevn.

Journalisten fra The New York Times opplever ikke noe underliggende hat i samtalen med Støre. Cohen snakker med personen han kaller Mr. Dialog. Og selv om han er en merket Mr. Dialog har han en klar melding til USAs neste president uansett hvem det måtte bli: «Legg ned krigen mot terror». Begrunnelsen er klar. Krigen mot terror har isolert USA, polarisert verden, gjort fiendene sterkere og begrenset mulighetene for dialog. Hvis verden skal komme et skritt videre må det bli slutt på dette, forteller utenriksministeren i det lille landet i nord til den mer og mer undrende journalisten.

For Roger Cohen befinner seg i landet som ble både verdensberømt og forhatt med Oslo-avtalen, og som har fått mye vondord etter at Oslo-avtalen kollapset. Han snakker med en minister som vil ha dialog med og stille krav til Hamas, selv om Hamas var blant de ivrigste til å knuse Oslo-avtalen. Og Cohen er åpenbart klar over at Støre ikke tilhører en regjering som har vært ettertraktet av Bush-administrasjonen. Han hører en politiker snakke om dialog med både venn og fiende. Blodsutgytelse og personlige tap må ikke avskrekke slike prosesser. Dialog er ikke tegn på svakhet, insisterer den norske utenriksministeren. Slik beskriver Roger Cohen en givende samtale i Oslo seint i juni, og han trives åpenbart i Jonas Gahr Støres verden.