BRAKVALG: Alt tilsier at statsminister Erna Solberg og Høyre gjør et brakvalg, og trolig beholder regjeringsmakta. Her fra Høyres valgvake i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRAKVALG: Alt tilsier at statsminister Erna Solberg og Høyre gjør et brakvalg, og trolig beholder regjeringsmakta. Her fra Høyres valgvake i kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

I juni så det dystert ut. I kveld slo Erna tilbake: - Tilbake­vendingen fra velgerne varmer

Erna Solberg ble tatt i mot som en helt - og nattas valgvinner - da hun talte til sine egne. Minutter tidligere erkjente Gahr Støre nederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trampeklapp og jubel. Det var det som møtte Høyre-leder og statsminister Erna Solberg da hun entret scenen på Høyres valgvake i Oslo like før klokka 24.00 i kveld.

Salen jublet for et brakvalg av Høyre - og trolig fortsatt borgerlig regjering ledet av Erna Solberg.

«Fire nye år, fire nye år, fire nye år», runget det i salen før Erna Solberg tok ordet.

- Tusen, tusen takk for innsatsen, sa hun til salen, og fortsatte:

- Og tusen, tusen takk til de hundretusenvis av velgerne som har stemt på oss. Den tilbakevendingen varmer, men dette hadde ikke vært mulig uten et lagarbeid.

- Rødgrønt flertall

- Dette har vært jevn valgkamp. I måned etter måned var det rødgrønt flertall på meningsmålingene, sa Solberg i sin - med for ordens skyld forbehold - seierstale.

For før sommeren så bildet helt annerledes ut. På måling etter måling kom de rødgrønne best ut. Det skulle bli rødgrønt flertall. Men siden den gang har bildet sakte, men sikkert endret seg.

Derfor er dette også et brakvalg av Høyre og Erna Solberg.

Slik fordeler blokkene seg

Høyre har i skrivende stund 25,2 prosent oppslutning. Det er en nedgang siden stortingsvalget i 2013 da de fikk 26,8 prosent. Til gjengjeld var det det beste valget Høyre har gjort siden 80-tallet.

Hovedgrunnen til det er Arbeiderpartiets skuffende valg. I skrivende stund har de 27,5 prosent oppslutning. Det er en nedgang på 3,3 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2013. Og da tapte Arbeiderpartiet regjeringsmakta.

Per nå har den borgerlige blokka 87 mandater på Stortinget. De ikke-borgerlige har 81 mandater. For å få flertall kreves det 85 mandater.

- Historisk

- Hvis dette blir sluttresultatet, er det historisk. Da blir det borgerlig flertall de neste fire årene årene, sier Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, til Dagbladet om valgprognosen.

Han tar likevel forbehold om at prognosene er nettopp det: prognoser.

- Så du slipper ikke jubelen løs riktig ennå?

- Jeg har vært med på så mange valg, at jeg vet at det gjelder å ha is i magen. Men det er lov å juble litt når man ser en slik måling. Det viser at dette kan gå riktig vei.

- Helt fantastiske tall

Sanners med-nestleder, helseminister Bent Høie, er enda litt mer løssluppen med lovordene.

- Jeg må innrømme at selv en så optimistisk person som meg, hadde aldri trodd at Høyre skulle være nære å bli større enn Arbeiderpartiet. Dette er helt fantastiske tall.

- Hva har Høyre gjort riktig?

- Vi har gjennomført vår politikk, og folk har sett at den virker. Og vi ser at venstresidens svartmaling av oss ikke har virket. Ingenting er avgjort, men dette er veldig oppmuntrende tall, sier Høie videre.

Tidligere Oslo-ordfører og statssekretær Fabian Stang, var ikke spesielt nådig i kritikken av Arbeiderpartiets valgkamp.

- Hva har Arbeiderpartiet gjort galt?

- For å være helt ærlig tror jeg ikke folk har oppfattet Støre som en av sine egne. Når han de siste dagene har fortalt at han har gått med avisa, tror jeg han har sagt det for å vise at han har røtter i arbeiderbevegelsen. Det tror jeg mange ikke har opplevd som ekte. Man må ikke ha røtter i arbeiderklassen for å bli leder i Arbeiderpartiet, men man må heller ikke late som.

Dagbladet oppdaterer saken.