Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

I karantene på Cuba: - Et fengsel

Øyvind Gravklev, kona og deres snart to år gamle datter er plassert i karantene etter flere marerittdøgn på Cuba.

CORONAVIRUSET: Som følge av coronavirus-pandemien er Øyvind Gravklev, kona og deres ett år og elleve gamle datter blitt tvangsplassert i karantene. Foto: Privat
CORONAVIRUSET: Som følge av coronavirus-pandemien er Øyvind Gravklev, kona og deres ett år og elleve gamle datter blitt tvangsplassert i karantene. Foto: Privat Vis mer

De skulle på bryllupsreise. De skulle døpe dattera. Og de skulle ikke minst besøke familie.

I stedet ble drømmeturen til et mareritt for 46 år gamle Øyvind Gravklev, hans kubanske kone og deres ett år elleve måned gamle datter.

Nå sitter de innkvartert på et hotell i skogen utenfor kystbyen Cienfuegos på Cuba i påtvunget coronakarantene etter tre marerittdøgn.

- De kaller det et hotell, men det likner mer en fengselscelle, sier en fortvilet Gravklev på telefon til Dagbladet.

MIDLERTIDIGE STILLINGER: Da justisminister Monica Mæland holdt pressekonferanse fra karantenen hun sitter i, fortalte hun om behovet for en opprustning av politibemanningen. Video: Regjeringen Vis mer

Mistenkte coronasmitte

Gravklev, kona Yailen Castillo Lopez og dattera deres er på besøk hos konas familie på Cuba. Dattera fyller to år 29. mars, og de reiste ned til Cuba 27. februar.

Familien bor hos Gravklevs svigerfamilie.

Historien om marerittdøgnene begynner seint i forrige uke, på torsdag, da dattera begynte å kaste opp og få diaré.

KØ: Nederland stenger butikker og kaféer. Folk sto i lange køer for å kjøpe hasj søndag. Video: AP. Foto: AFP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Gravklev og kona tok med seg dattera på sykehuset seint den kvelden, hvor hun fikk en injeksjon for å stanse oppkastet. Så ble de tatt inn på et annet rom.

BLOD: I ambulansen som tok familien til sykehuset, var det blodrester på skapene. Foto: Privat
BLOD: I ambulansen som tok familien til sykehuset, var det blodrester på skapene. Foto: Privat Vis mer

- Da mente sykehuset at dattera vår hadde symptomer på coronaviruset, men dette framsto jo som en enkel matforgiftning. Etter at hun var ferdig med å kaste opp, var hun jo helt fin, sier Gravklev til Dagbladet.

Deretter ble det en heftig diskusjon med sykehuspersonalet, men familien fikk etter hvert lov til å reise hjem igjen til huset hvor de bodde.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

Hentet av politiet

Dagen etter, på dagen fredag, ble plutselig familien oppsøkt av politiet, forteller Gravklev. De ba Skien-mannen, hans kone og dattera om å sette seg inn i en ambulanse som skulle ta dem til sykehuset, ifølge 46-åringen.

- Da vi kom dit, ville de at vi skulle være der i tre dager. Igjen ble det heftige diskusjoner, og vi protesterte da de ville plassere oss på en avdeling med coronasmittede, sier Gravklev.

SKITNE LAKEN: Slik så lakenet ut på sykehussenga familien fikk tildelt. Foto: Privat
SKITNE LAKEN: Slik så lakenet ut på sykehussenga familien fikk tildelt. Foto: Privat Vis mer

Igjen fikk de etter hvert lov til å dra tilbake til huset, men mens Gravklev og familien diskuterte med sykehuspersonalet i flere timer, hadde noen tatt seg til familiens bolig.

- Da vi kom tilbake til huset fant vi ut at epidemiavdelingen ved sykehuset vi hadde vært på, hadde tatt seg inn i boligen hvor vi bor, og sprøytet hele leiligheten med klor. Alle klærne, alle PC-ene, iPadene … alt er sprayet med klor og ødelagt, sier Gravklev.

Så, atter en gang, trappet politiet opp på døra, ifølge Gravklev.

CORONA: Delte dette med Twitter-følgerne sine mandag. Video: @idriselba. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Kakerlakker på gulvet

Denne gangen var også sjefen for immigrasjon i Cienfuegos og sjefen for epidemiavdelingen på sykehuset i Cienfuegos med politiet, ifølge nordmannen.

- Da sa de at vi er blitt ilagt 14 dagers karantene, og må bli i huset. Da tenkte vi: «Ok, det er jo greit nok», men etter tre timer så kommer epidemisjefen tilbake og sier at vi må testes. Da kommer en ambulanse med politiet på slep for å passe på at vi setter oss i den, sier Gravklev.

LITE SØVN: Familien valgte å bruke stolene til å sove i framfor sengene, fordi de var skitne. Foto: Privat
LITE SØVN: Familien valgte å bruke stolene til å sove i framfor sengene, fordi de var skitne. Foto: Privat Vis mer

De rasket med seg noen klær til dattera, og satt seg inn i ambulansen. Han forteller at familien deretter ble tatt til et annet sykehus i Cienfuegos, og plassert inne på et rom.

- Det krabbet kakerlakker på gulvet, senga var full av insekter og lakenene var langt fra hvite, sier Gravklev.

Dagen etter ble 46-åringen, kona og dattera ført til hotellet de nå befinner seg på.

PRESSEKONFERANSE: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller hvorvidt du kan gå i butikken eller ikke. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Igjen ble vi eskortert. Nå er vi innkvartert på et rom uten vinduer, uten ventilasjon, med senger som er skitne som bare det. Maten her er helt uspiselig, og det står en vakt utenfor rommet og passer på oss, sier Gravklev.

- Kastet rundt som løshunder

STIKK: Etter å ha tilbrakt noen timer i sykehussenga, så beinet til Gravklev slik ut. Foto: Privat
STIKK: Etter å ha tilbrakt noen timer i sykehussenga, så beinet til Gravklev slik ut. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at han har ringt Norges ambassade på Cuba og UD. Foreløpig har ikke familien fått noen hjelp, ifølge Gravklev. Heller ikke reiseforsikringsselskapet har kunnet bistå familien, ifølge 46-åringen.

- Det skjer ikke en jævla dritt. Jeg har sikkert en telefonregning på 30 000 kroner, og fortsatt sitter vi her. Dattera vår drikker litt, men vil ikke spise. Hun orker ingenting, sier Gravklev.

Han forteller at hele familien er blitt testet for viruset den natta de måtte overnatte på sykehus, men har foreløpig til gode å få svar.

- Vi er blitt kastet rundt som løshunder fra sted til sted. De kaller det et hotell, men det likner mer en fengselscelle, noe vi også må betale for. Jeg har ikke ord. Jeg har aldri opplevd makan. Jeg har ikke lest om noe liknende engang, sier Gravklev.

Han vet ikke hva morgendagen bringer, ei heller hvor lenge kubanske myndigheter mener familien er nødt til å tilbringe på hotellet.

- De siste døgnene har vært helt ufyselige, sier Gravklev på spørsmål fra Dagbladet om hvordan han vil beskrive den siste tida.

Så avbryter han intervjuet.

- Jeg får beskjed av vakta om å gå tilbake på rommet, sier Gravklev.

Hele Norges coronakart