I kjølvannet av brexit vil Skottland igjen kjempe for uavhengighet fra Storbritannia

Skottlands førsteminister mener ny folkeavstemning er sannsynlig.

VIL SØKE UAVHENGIGHET: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sier det er sannsynlig at Skottland igjen vil jobbe for å avholde en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia etter brexit-valget. Foto: AP / NTB Scanpix
VIL SØKE UAVHENGIGHET: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sier det er sannsynlig at Skottland igjen vil jobbe for å avholde en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia etter brexit-valget. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Skottlands førsteminister og leder av Scottish National Party (SNP) Nicola Sturgeon, ønsker igjen å avholde en folkeavstemning om skotsk uavhengighet fra Storbritannia.

- Vi kommer til å ta alle nødvendige skritt for å forbli medlem av EU, sier Sturgeon.

Det var flertall i Skottland for å forbli i EU.

- Jeg er stolt av hvordan Skottland og hvordan vi stemte i går. Vi sa klart fra at vi ikke vil forlate EU. Vi vil gjøre alt vi kan for å sørge for at det ikke skjer, la den skotske førsteministeren til.

To år siden folkeavstemning

Det er bare to år siden Skottland hadde en folkeavstemning over uavhengighet fra Storbritannia. Da vant nei-siden, og Skottland forble en del av det britiske øyriket.

Hun annonserte ønsket sitt under en pressekonferanse. Bak henne var det et EU-flagg og et skotsk flagg.

Nå mener altså SNP-lederen at forholdene i Storbritannia har endret seg så mye, at en ny folkeavstemning er berettiget.

I 2014 hadde Skottland den britiske regjeringens velsignelse til å gjennomføre en folkeavstemning. Om de får det også denne gangen, er uvisst, men Sturgeon utelukket ikke at Skottland ikke nødvendigvis behøver det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer