VIL SØKE UAVHENGIGHET: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sier det er sannsynlig at Skottland igjen vil jobbe for å avholde en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia etter brexit-valget. Foto: AP / NTB Scanpix
VIL SØKE UAVHENGIGHET: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sier det er sannsynlig at Skottland igjen vil jobbe for å avholde en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia etter brexit-valget. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

I kjølvannet av brexit vil Skottland igjen kjempe for uavhengighet fra Storbritannia

Skottlands førsteminister mener ny folkeavstemning er sannsynlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skottlands førsteminister og leder av Scottish National Party (SNP) Nicola Sturgeon, ønsker igjen å avholde en folkeavstemning om skotsk uavhengighet fra Storbritannia.

- Vi kommer til å ta alle nødvendige skritt for å forbli medlem av EU, sier Sturgeon.

Det var flertall i Skottland for å forbli i EU.

- Jeg er stolt av hvordan Skottland og hvordan vi stemte i går. Vi sa klart fra at vi ikke vil forlate EU. Vi vil gjøre alt vi kan for å sørge for at det ikke skjer, la den skotske førsteministeren til.

To år siden folkeavstemning

Det er bare to år siden Skottland hadde en folkeavstemning over uavhengighet fra Storbritannia. Da vant nei-siden, og Skottland forble en del av det britiske øyriket.

Hun annonserte ønsket sitt under en pressekonferanse. Bak henne var det et EU-flagg og et skotsk flagg.

Nå mener altså SNP-lederen at forholdene i Storbritannia har endret seg så mye, at en ny folkeavstemning er berettiget.

I 2014 hadde Skottland den britiske regjeringens velsignelse til å gjennomføre en folkeavstemning. Om de får det også denne gangen, er uvisst, men Sturgeon utelukket ikke at Skottland ikke nødvendigvis behøver det.

I det ligger det altså Sturgeon mener Skottland kan gå hen å gjennomføre en folkeavstemning, selv uten den britiske regjeringens velsignelse.

- Vi vil søke Westminsters velsignelse, men det er en mulighet for at vi ikke skal måtte behøve det. Dette er diskusjoner vi skal ha i de neste dagene og ukene som kommer.

Nedringt det siste døgnet

Under pressekonferansen hvor hun annonserte at det var sannsynlig at Skottland igjen ville søke uavhengighet, fortalte Sturegon at hun har blitt nedringt av skotter som stemte nei til uavhengighet i 2014.

Ifølge Sturgeon har disse nå stille spørsmålstegn ved sitt eget valg den gangen.

- Nå er tiden inne som førsteminister å gjøre alt jeg kan for å bringe folk sammen. Vi må handle konsekvent, sier Sturgeon.