I kjølvannet av «Full City»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det havarerte lasteskipet «Full City» utenfor Langesund i Telemark er først og fremst en miljøkatastrofe, men på den positive siden har ulykken bidratt til å skape en rekke konstruktive debatter, blant annet om oljeboring i Nord-Norge, oljefondets investeringer og sikkerheten om bord slike lasteskip. Hvert tredje utenlandske skip som kontrolleres i norske havner, har én eller flere feil, kunne Aftenposten fortelle i går.

Sjøfartsdirektoratet er naturlig nok bekymret. Slike skip er flytende tikkende bomber, som når som helst kan detonere enten utenfor kysten av Norge eller andre steder i verden. Her må det praktiseres nulltoleranse. Inspeksjoner bør også trappes opp. I dag må bare 25 prosent av alle skip som ankommer Norge inspiseres, og hovedinspeksjonen er hvert femte år. Den nåværende høykonjunkturen innen shipping må møtes med flere og hyppigere kontroller.

En av de mest oppsiktsvekkende opplysningen som har kommet i kjølvannet av «Full City»-havariet, er imidlertid den Dagbladet kunne avsløre i går: For fire år siden ba Kystverket om mer penger til oljevernberedskap – og regjeringen reagerte med å hemmeligstemple rapporten. Kystdirektør Kirsti Slotsvik bekrefter overfor avisa at Kystverket kunne håndtert miljøødeleggelsene bedre dersom de hadde blitt lyttet til i 2006. Seinest tirsdag denne uka lovet statsminister Jens Stoltenberg å bedre oljevernberedskapen langs kysten. Det skulle være unødvendig med ulykker av denne typen for at regjeringen prioriterer oljevernberedskap. Ulykker kommer til å skje igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer