- I klasserommene står to tomme pulter

Det ble i dag holdt minnestund for Stian Johansen (18) og Andreas Jensen Hermo (18), som begge omkom i skutertragedien i Finnmark.

TOMROMMET:  Pulten til Stian Johansen (18) sto i dag tom. Klassekameratene hadde satt opp bilde av ham, tent lys og skrevet avskjedshilsen på pulten hans.  Hammerfest videregående skole. Foto: Ole Morten Melgård
TOMROMMET: Pulten til Stian Johansen (18) sto i dag tom. Klassekameratene hadde satt opp bilde av ham, tent lys og skrevet avskjedshilsen på pulten hans. Hammerfest videregående skole. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): Det var en tung dag for både elever og lærere ved Hammerfest videregående i dag. Egentlig skulle rektor ønsket velkommen tilbake etter vinterferien. Men i dag var det to elever som ikke kom tilbake. Stian Johansen (18) og Andreas Jensen Hermo (18) omkom begge i skutertragedien i Kvalsund i forrige uke.

Flere hundre elever, venner og pårørende hadde samlet seg i aulaen på Hammerfest vidergående, hvor det ble holdt en gripende minnestund. Også flere av de som overlevde skuterulykka er elever ved skolen, og var til stede.

- I klasserommene står to pulter tomme. Dette preger hele skolen, men særlig klassen til Stian og Andreas, sa rektor John Arne Andersen i sin tale. 

- Var alltid til stede for andre Etter rektors innledning ble sangen «Hvem kan seile foruten vind» sunget av alle de tilstedeværende. Mange gråt, og holdt rundt hverandre under minnestunden. Foreldrene til Andreas og Stian var også til stede, svært preget av sorg.

Rektor fortsatte med å videreformidle beskrivelsene av de to gutta, som han hadde fått gjengitt av dem som sto dem nærmest. Andreas gikk byggfag på andre året ved skolen, og hadde mange venner ved skolen.

MINNESTUND:  Rektor John Arne Andersen holdt tale under minnestunden ved Hammerfest videregående. Flere hundre elever, venner og pårørende hadde møtt opp. Foto: Ole Morten Melgård
MINNESTUND: Rektor John Arne Andersen holdt tale under minnestunden ved Hammerfest videregående. Flere hundre elever, venner og pårørende hadde møtt opp. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Andreas var enebarn. Han var hjelpsom og hadde et glimt i øyet. Han hadde klare meninger, og ville finne løsninger med samtaler og dialog. Han var alltid til stede for andre, sa Andersen.

- Skulle bli skipper Stian Johansen gikk på mekanisk grunnfag ved Hammerfest videregående. Han hadde tatt seg fri fra skole og jobbet på tråler i ett år.

Han begynte ved skolen i fjor høst, og har blitt omtalt av klassekamerater som en omtenksom gutt som alltid fikk alle i godt humør.

- Stian var en del av en søskenflokk på fem. Han var onkel til to, og var veldig opptatt av nevøene. Han var jeger, og han elsket friluftslivet. Han var blid og omgjengelig og fikk mange venner. Han var en flink elev, som hadde sin store styrke i praktiske fag. Han hadde klare planer for livet: Han skulle bli skipper, sa Andersen.

- Bunnløs og ubeskrivelig sorg Også sykehusprest Karen Lorentzen deltok under minnestunden.

- Det er sterke kontraster vi har opplevd. For meg er det gleden over de som har overleved, og den bunnløse og ubeskrivelige sorgen over Andreas og Stian som vi ikke får snakke med igjen. Vi kjenner ikke Guds vilje, men vi kan være med på å skape mening. Meningen for meg nå er å ta tak i den store utfordringen vi står overfor, sa Lorentzen.

OMKOM:  Stian Johansen (18) mistet livet i skuterulykken i Kvalsund før helgen. Foto: Privat
OMKOM: Stian Johansen (18) mistet livet i skuterulykken i Kvalsund før helgen. Foto: Privat Vis mer

- I det meningsløse må meningen være å finne. For meg er det å takke for de som er her, og takke for den tiden vi fikk med Andreas og Stian, sa presten videre.

Minnestunden ble deretter avsluttet med at sangen «Danse mi vise, gråte min sang» ble spilt på piano.

«Høyt elska» Medelevene til Stian og Andreas samlet seg deretter i klasserommene, for å kunne snakke sammen, og for å kunne stå sammen i den tunge stunda. På klasserommet var det satt opp et bilde av Stian, og flere stearinlys var tent. Klassekameratene hadde skrevet en avskjedshilsen på pulten hans.

«Høyt elska, dypt savna»

Litt lenger ned sto det skrevet:

MISTET LIVET:  Andreas Hermo  (18) beskrives som hjelpsom og med glimt i øyet. Foto: Privat
MISTET LIVET: Andreas Hermo (18) beskrives som hjelpsom og med glimt i øyet. Foto: Privat Vis mer

«I swear that never in a million years, and not even for a million dollars, would I ever want you to go. Cos you're one in a million, one in a million you know.»

OMKOM: Mats Larsen (18) mistet også livet i skutertragedien.
OMKOM: Mats Larsen (18) mistet også livet i skutertragedien. Vis mer