I knipe i Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredag fikk vi en påminnelse om hva slags ansvar og utfordringer som venter på Danmark og Norge når de to landene overtar kommandoen over den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo. En buss i en kolonne som fraktet serbere fra Serbia til Kosovo ble sprengt i lufta, minst sju ble drept og 43 såret. Kolonnen var attpåtil under eskorte fra den svenske KFOR-styrken. Men sprengstoffet ble utløst med fjernkontroll, like etter at de to panservognene foran kolonnen hadde kjørt forbi, og døden rammet de serbiske pilegrimene på en måte som det er svært vanskelig å hindre.
  • For FN og NATO, som styrer den formelt serbiske provinsen som et internasjonalt protektorat, er dette et kraftig varsku om hva som nå skjer. Derfor var reaksjonene på alle vestlige hold så kraftige. Blant serberne i Serbia er det nå ikke vanskelig å igjen hamre løs på NATO, som kan anklages for å ikke kunne eller ikke ville beskytte serberne i Kosovo - de få som er igjen. Kosovo er allerede nesten etnisk renset for serbere, og verre skal det kanskje bli. Men også Albanias regjering fordømte udåden sterkt. Og Makedonia satte sine grensestyrker i beredskap.
  • Antakelig står ustyrlige grupper med rot i Kosovos frigjøringshær (UCK) bak udåden, som ennå ingen har tatt ansvaret for. Hva noen albanere tror de kan oppnå med den slags, er ikke godt å si. Men de fleste albanerne i Kosovo tror de «vant krigen mot serberne», og med denne misforståelsen som grunnlag føler de seg like ved målet om et uavhengig Kosovo. Målet er helt likt for så vel moderate som ytterliggående albanere. Det er det hundre år gamle målet fra Prizren-ligaen: «Alle albanere under albansk styre!»
  • Men NATO gikk til krig for å forsvare et flerkulturelt Kosovo, et samfunn som nesten har forsvunnet mens FN og KFOR har styrt provinsen. Nå finnes det et gap mellom albanernes forventninger og Vestens planer for Kosovo som bare vokser. Snart kan albanerne oppfatte KFOR som en okkupasjonsstyrke som står i veien for deres nasjonale mål. Da er Vesten i virkelig knipe på Balkan.