I kø for å dø

Den danske dokumentarfilmen avslører at 20 dansker står i kø for å begå selvmord på en klinikk i Sveits. Klinikken hjelper dem helt uten fare for straffeansvar. 146 har tatt sitt liv der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke viste dansk TV2 en dokumentar om den sveitsiske klinikken Dignitas. Det har medført et skred av dansker som vil til Sveits for å begå selvmord.

Dignitas hjelper nemlig mennesker som ønsker å avslutte livet sitt til å ta sitt eget liv, og henviser til en spesiell regel i den sveitsiske straffeloven for å unngå straff.

I løpet av uka har 20 danske statsborgere tatt kontakt med Dignitas for å forhøre seg om når de kan komme for å begå selvmord, skriver den danske avisa Jyllandsposten. Klinikken gir pasientene en hurtigvirkende gift, som de så inntar på egenhånd. 146 mennesker har tatt livet sitt på klinikken de siste fire åra, og klinikken opererer med ventelister.

- Så langt har vi ikke hatt noen dansker, men nå har interessen blitt vekket. Telefonen har glødet på grunn av alle oppringningene fra dansker som vil sette seg opp på venteliste for å dø med Dignitas' hjelp, sier gründeren av klinikken, Ludwig A. Minelli, til avisa.

Minelli forteller at det først og fremst er kreftsyke, deprimerte, syke, gamle, og svakelige, som benytter seg av selvmordshjelpen Dignitas tilbyr. Og de har pasienter fra hele Europa, først og fremst fordi Dignitas er de eneste som tør å tilby tjenesten. Aktiv dødshjelp, eller hjelp til selvmord er ulovlig i alle land i Europa.

«Dignitas - for et menneskeverdig liv og en menneskeverdig død» er mottoet til klinikken i følge nettsidene deres. På nettsidene forklarer Dignitas hvordan de kan bistå med selvmord uten selv å bli straffet.

I følge sveitsisk lovgivning er man først strafferettslig ansvarlig for å ha medvirket til et selvmord om man har økonomiske eller personlige motiver i personens død. Fordi Dignitas tilbyr selvmordshjelpen gratis, hevder de at de ikke kan bli straffet for bistanden.

Bekymring i Danmark

Danske politikere er bekymret over den tiltagende danske interessen, og er maktesløse i forhold til personer som ønsker å reise til Sveits for å dø.

Venstres helsepolitiske talsmann, Jørgen Winther, kaller det en katastrofe at Dignitas tilbyr selvmord på sin klinikk, og mener de europeiske regjeringene må begynne å jobbe for et generelt forbud mot klinikken. Han frykter at mange dansker nå skal ta kontakt med Dignitas, og stiller spørsmålstegn ved den etiske siden av selvmordshjelpen i Sveits.

- Jeg er meget redd for at presset fra pårørende og omgivelsene kan gjøre det svært vanskelig å gjennomskue hva som er det reelle motivet for at den syke ønsker å dø, sier han.

Flere leger Jyllandsposten har vært i kontakt med, mener det er forkastelig at klinikken hjelper psykisk syke med selvmord.

Tidligere i år skapte 74 år gamle og kronisk syke Reginald Crew oppstand i Storbritannia da han søkte om å få begå selvmord ved klinikken. 20. januar døde han på Dignitas-klinikken, og sveitsiske myndigheter uttalte etter selvmordet at de fryktet at Sveits skulle bli et turistmål for mennesker som ville ta selvmord.

GRUNNLEGGEREN: Ludwig A. Minelli grunnla Dignitas under mottoet "Et verdig liv, en verdig død." Sveitsiske myndigheter frykter at Sveits skal bli et mål for selvmordsturister.
HURTIGVIRKENDE GIFT: Mennesker som ønsker å ta livet sitt, får hurtigvirkende gift på klinikken. Når pasientene er døde, overtar begravelsesbyråene i Zürich.
TILBYR HJELP TIL SELVMORD: Dignitas krever bare et medlemsskap som koster 100 sveitsiske franc for gratis hjelp til selvmord.