Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kø for å hjelpe

De fem hjelpeorganisasjonene som samler inn penger og utstyr til flyktningene, er blitt nedringt i påsken. - Folks vilje til å gi er overveldende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår store utfordring er å koordinere all hjelpen, sier presidenten i det internasjonale Røde Kors, Astrid Nøklebye Heiberg, til Dagbladet.

Alle vil gjerne bidra med penger, klær og annen hjelp til ofrene for den store flyktningkatastrofen. Flere har til og med stilt hus til rådighet.

- Jeg fikk blant annet en telefon fra en bonde i Trøndelag som hadde både hus og gard til flyktningene, sier generalsekretær Ola Metliaas i Flyktningerådet.

Fem organisasjoner har åpnet kontoer og telefoner for nordmenn som vil hjelpe. I dag skal organisasjonene møtes for å diskutere hvordan hjelpearbeidet skal koordineres de nærmeste dagene.

Medarbeiderne i Norges Røde Kors har jobbet døgnet rundt de siste dagene for å få hjelpeforsyninger og personell fram til krigsofrene. I løpet av denne uka går ytterligere 15 trailere til området med blant annet 750 plastruller, 10000 presenninger, 100000 tepper, 10000 vanntanker med 10 liter i hver og 50 telt. Dette kommer i tillegg til mat, medisiner, klær og annet nødvendig nødhjelpsutstyr som allerede er på plass.

- Det kan bli flere flyktninger. Derfor er det viktig at folk viser stor vilje til å hjelpe. Vi på vår side må få hjelpen fram, sier Røde Kors-president Astrid Nøklebye Heiberg.

- Vi må huske på at dette er land med dårlige kommunikasjoner, veinettet er elendig og alt tar tid. I tillegg er infrastrukturen opptatt, ikke minst av mediene, sier hun.

Fra flere steder i landet meldes det om improviserte hjelpeaksjoner. Organisasjoner, arbeidsplasser, nabolag og enkeltpersoner har i løpet av påsken tilbudt sin hjelp til ofrene.

VOGNTOG: Denne uka sender Norges Røde Kors ytterligere 15 trailere med forsyninger til Makedonia og Albania. Sjåfør Johnny Skogstad er klar til å reise til Albania.