I kø for å hylle Thorvald

- Thorvald er utrolig hyggelig, så hyggelig at alle her vet at de egentlig er hans aller beste venn, sa Astrid Nøklebye Heiberg, president i internasjonale Røde Kors, da 300 gjester sto i kø for å hylle 70-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke rart det er sol i dag, pappa har jo alltid vært så snill, erklærte Nini Stoltenberg, og ga far en god bursdagsklem. 300 gjester fikk pent stå i kø i solsteiken på vei til bløtkake og fest i Røde Kors' bakgård. President og bursdagsbarn Thorvald Stoltenberg ga hver gjest et håndtrykk, ei hand på armen og noen godord. Damene fikk klem. Folk fra hele hans liv stilte opp for å feire og hylle kollegaen, faren, vennen, diplomaten, fredsmekleren og politikeren.

Hedersmannen

- Jeg er umettelig på ros, erklærte bursdagsbarnet, og det fikk han.

- Vi kom til uavgjort i håndbak da vi møttes i 60-åra. I alt annet er du min overmann, sa Sveriges tidligere utenriksminister, Sten Andersson, i sin tale.

- Alle kjenner Thorvald, ikke «Stoltenberg», men Thorvald, erklærte Arve Tellefsen.

- Han setter alltid mennesket først, også i politikken, sa Reiulf Steen.

- Du er en hedersmann med et uvanlig stort hjerte, var meldingen fra Kjell Magne Bondevik. Og slik fortsatte det.

Leker mer

Familien hadde fått beskjed om ikke å si noe: - Da ville jeg blitt mer rørt enn jeg har lyst til. Vi snakker dessuten sammen hver dag, det er ikke noe de trenger å si meg, sa Thorvald.

Hans tre barn, Camilla, Nini og Jens, var selvsagt der: - På søndag blir det feiring med familien. Det blir nok litt mindre. Jeg er veldig glad for å være sønnen hans. Han har gitt meg mye, sa sønn Jens.

Camilla rømte i skyggen og lyttet til de mange hyllestene til faren: - Det har alltid vært slik at folk har sagt så mye pent om ham. Nå begynner jeg å skjønne at det er uvanlig at det er sånn.

Camilla tror ikke faren vil sette ned tempoet selv om han passerer 70. - Da ville jeg blitt bekymret. - Men han har blitt flinkere til å leke mer, til å gjøre ting fordi det er morsomt, la hun til.

Tidligere regjeringskollegaer strømmet på for å gratulere. Finlands tidligere president Matti Ahtisari og Danmarks eksutenriksminister Uffe Ellemann-Jensen koste seg med frisk fruktpunsj.

Kongehilsen

FNs generalsekretær Kofi Annan beklaget at han ikke kunne komme, men sendte gratulasjon per faks. Kong Harald sendte en personlig hilsen på vegne av seg og kongefamilien.

- Jeg samler ikke på frimerker, mennesker er min hobby, sa Stoltenberg, som var svært fornøyd med oppmøtet. - At så mange ville komme, enda det er bursdag i juli, det hadde jeg ikke trodd, sa han begeistret.

<B>GLEDE:</B> Jubilant Thorvald og hans kone Karin storkoste seg under feiringen.
<B>GRATULASJONSKØ:</B> 300 gjester ventet i kø mens Thorvald Stoltenberg koste seg som midtpunkt og tok en prat med alle.
<B>DAMENES THORVALD:</B> Åse Kleveland.