I kø for å jobbe

Nord-Europas største nyfødtavdeling er et attraktivt arbeidssted for sykepleiere, blant høyteknologi og medisinske mirakler på 500 gram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessverre er det altfor få stillinger på budsjettet, og det kreves spesialkompetanse for å jobbe her.

Det har Maud Eng fått merke. I to uker hadde hun ligget til observasjon i etasjen over da legene ikke torde vente lenger.

Fraktet til Fredrikstad

Keisersnittet måtte tas selv om svangerskapet bare var 28 uker gammelt. Da var det ikke nok spesialsykepleiere på jobb. Derfor måtte hun fraktes til Fredrikstad for å føde.

- Nå er jeg bare lykkelig for at det har gått bra, men jeg blir forbanna når jeg tenker på hva vi måtte gå gjennom. I det mest sårbare øyeblikket, da det eneste vi tenker på er om det altfor tidlig fødte ungen vår vil overleve, blir vi tvunget over på et annet sykehus!

Nå har lille Marcus vokst fra 855 gram til nesten 1500 gram på sju uker. Han får fortsatt pustehjelp og mat gjennom et rør, men for mamma Maud og pappa Sigmund er han blitt en stor gutt allerede.

For å redde Marcus og de andre premature, som fagfolkene kaller de for tidlig fødte, kreves det et kobbel leger og sykepleiere de første kritiske timene. Når det er over, er det fortsatt nødvendig med nøye overvåking.

Dyre nyfødte

Det kan ta dager, uker eller måneder. Derfor er nyfødte noe av det dyreste et sykehus kan holde på med.

- Hva vi skal spare penger på? Vi har bestemt oss for å skifte respiratorslanger to istedenfor tre ganger i uka. I det hele tatt er engangsutstyr svært kostbart, sier avdelingsoversykepleier Edith Resen-Fellie.

Hittil i år har hun brukt fem millioner mer enn budsjettet tillater. Samtidig har hun og de andre behandlet langt flere enn på samme tid i fjor.

Skal de ha ros eller ris for det?

1500 GRAM: Marcus Eng ble født i 28. uke av svangerskapet og veide 855 gram. Det var for få spesialsykepleiere på jobb den dagen, derfor ble mamma Maud fraktet til Fredrikstad for å føde. Men nå er de tilbake på nyfødtavdelingen.