I kø for å ligge

På Indremedisinsk avdeling er det alltid for dårlig plass. Det er rett og slett for mange som til enhver tid trenger øyeblikkelig hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For avdelingsoversykepleier Anita Idem og hennes 20 pasienter på generell indremedisinsk post, går hverdagen sin gang. Her ligger folk med hjertesvikt, hjerneslag og alt annet som er vondt og farlig, men som ikke kan opereres.

18 av dem ligger på nedslitte rom, to av dem er plassert langs veggen i korridoren.

- Er det ikke pent her? spør oversykepleier Idem.

Takknemlige

- Hva sier pasientene?

- Jeg synes de er altfor fornøyde, men de er så syke når de kommer hit at de er takknemlige for i det hele tatt å være her. Pårørende klager heller ikke mye, for de har vel sett så mange korridorpasienter på TV at de ikke forventer noe annet, sier Idem.

Indremedisinsk avdeling har alltid for dårlig plass.

- Alternativet til korridoren er at de ikke får hjelp. Og jeg tror alle får et godt tilbud, tross alt.

Men det er tungt for de ansatte, særlig når det konstant mangler nok kolleger. Det skulle vært 18 sykepleiere her. Nå er de 11 i tillegg til 3 innleide fra et dansk firma.

- Vi har aldri ledig kapasitet, og springer hele tida, forteller Idem.

Den tunge sengeposten uten spesialfunksjoner har for lav status til at mange nok sykepleiere vil jobbe her. Men sykehuset sparer heller ingenting på at stillingene står ledige. Tomme vaktlister må fylles av innleid, dyr arbeidskraft.

Mellom den gamle slagpasienten i korridoren og stabelen med kartong som skal i søpla føles det nærmest ufint å spørre hvor det skal spares.

En Korsvold-villa

- Jeg kan bli strengere med å kalle inn ekstravakter, men da må de som er igjen, jobbe enda hardere. Da går sykefraværet opp, slitasjen øker og folk slutter. Jeg prøver å ta vare på medarbeiderne, for et godt arbeidsmiljø er nødvendig på en så tung avdeling. Hvis ikke jeg får lov til det, slutter jeg, sier Idem.

Hvis noen lurer på hva det koster å holde liv i 900 pasienter på Idems post dag og natt i ett år, står det i budsjettet:

11 millioner, mindre enn en Korsvold-villa. Men tallene fra økonomidirektøren forhindrer ikke at flere enn 900 rulles inn for øyeblikkelig hjelp.

Ved utgangen av september hadde allerede 1070 pasienter fått behandling. Derfor sprekker budsjettet.

TO PÅ GANGEN: På generell indremedisinsk post ligger 18 pasienter på nedslitte rom, mens to får plass i gangen. - Alternativet er at de ikke får hjelp, sier sier avdelingsoversykepleier Anita Idem.