I kø for å melde seg på kloneklinikk

Stamcellebank nedrent av frivillige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den sørkoreanske stamcellebanken The World Stem Cell Hub, som åpnet i Seoul 19. oktober, har som mål å være hovedleverandør av stamceller fra menneskeembryoer til vitenskapsmenn over hele verden, skriver Tech News World.

Kilde til erstatningsvev

Stamceller anses å være en potensiell kilde til erstatningsvev for mennesker med mange forskjellige alvorlige sykdommer.

Stamcellebankens internettside brøt sammen i går etter at banken via sida gikk ut og søkte etter pasienter som tror de vil dra nytte av kloneteknologi.

En talsmann for stamcellebanken sier at hjemmesidas sammenbrudd ikke skyldes angrep fra klonemotstandere, noe de på forhånd fryktet.

Banken mottok nesten 1200 søknader i går, og søknadene fortsetter å strømme inn.

Håper å kunne gå igjen

- Jeg setter all min lit til dette, sier Lee Kil-no, en 52-åring som ble lam etter at han falt ned fra et femetasjes stillas.

KLONET EMBRYO: Bildet viser Storbritannias første klonede menneskeembryo. Den genetiske koden i cellene stammer ikke fra en far og en mor, men er satt inn av forskere. Kloningen ble utført av forskere ved universitetet i Newcastle i mai i år. Foto: Scanpix
KLONET EMBRYO: Bildet viser Storbritannias første klonede menneskeembryo. Den genetiske koden i cellene stammer ikke fra en far og en mor, men er satt inn av forskere. Kloningen ble utført av forskere ved universitetet i Newcastle i mai i år. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror at jeg vil bli bedre hvis jeg får denne behandlingen. Jeg ønsker jeg kunne gå igjen, sier Lee.

Banken sier den ønsker å motta søknader fra parkinsonspasienter og ryggmargsskadde som er villige til å tilby hudvev for bruk til forskning. På tross av at talsmenn sier at det ikke betyr at senteret vil begynne med undersøkelser eller behandling av dem som melder seg, fortsetter søknadene å strømme inn.

Åpner internasjonale filialer

Banken planlegger sine første filialer i Storbritannia og USA og vil tilby forskere en vei rundt lovpålagte begrensninger av forskningen på stamceller.

Stamceller er celler som kan utvikle seg til å bli alle andre typer vevsceller, og mange forskere håper å kunne sette fart i forskningen på stamceller fra menneskeembryoer.

Men å ta stamcelleprøver innebærer ofte å tilintetgjøre de noen dager gamle embryoene som bærer cellene, og Bush-administrasjonen forbyr bruk av føderale midler til slik forskning. Unntaket er noen få celler fra gamle embryoprøver.

Kloner embryoer

The World Stem Cell Hub ledes av klonepioneren Hwang Woo-suk, som er verdenskjent for være den første til å klone embryoer og skille ut stamceller.

I mai kunngjorde Hwang at han hadde frambrakt verdens første stamceller som genetisk matcher syke eller skadde pasienter - et stort skritt mot å kunne dyrke pasientens eget erstatningsvev for å behandle sykdommer eller skader.

I stedet for å bruke embryoer som er blitt til overs etter kunstig befruktning, kan koreanerne lage dem av klonede hudceller. Metoden foretrekkes av en del forskere fordi kloning kan frambringe vev som perfekt matcher pasientens.

Kritikere av metoden framholder at forskerne på denne måten skaper menneskelig liv til bruk i laboriatorieeksperimenter.

KLONEMESTEREN: Hwang Woo-suk (t.h.). Til venstre forskerkollega Gerald Schatten.
FORHÅPNINGSFULL: Ei sørkoreansk jente venter i køen av forhåpningsfulle som håper The World Stem Cell Hub kan helbrede dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer