Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kø for å skifte side

PESHAWAR (Dagbladet): Tusenvis av Taliban-soldater overga seg i går til Nordalliansen på afghansk vis, ved å bytte side. Det skjedde både utenfor Kunduz og i Maidan Shar ved Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lastebiler og pickuper fulllastet med Taliban-soldater tok seg ut fra Kunduz, og ble møtt med smil og latter fra Nordalliansens soldater.

Nå skal ekstalibansoldatene slåss side om side med sine tidligere fiender mot sine tidligere venner inne i Kunduz, hvis ikke også de overgir seg. De som ikke vil fortsette kampen, er blitt avvæpnet og sendt hjem.

Minister skiftet side

Også Talibans viseinnenriksminister, mulla Khaksar, har skiftet side, og tok i går avstand fra Taliban-regimet. Han sier nå at han støtter Nordalliansen og alle som vil ha fred i Afghanistan.

Med bevegelse i stillingskrigen i Kunduz etter ti dagers kraftige angrep fra Nordalliansen, mens USAs fly har bombet Taliban fra lufta, hevder den usbekiske krigerhøvdingen «general» Abdul Rashid Dostum at han har en avtale om å overta byen med sine 5000 soldater i dag. Men den slags påstander har vært framsatt før. Det kan skyldes en begynnende splittelse i Nordalliansen. En lokal kommandant sa i går at det fortsatt pågikk forhandlinger inne i Kunduz, og at overgivelsen ville skje i løpet av dagen i dag. General Mohammad Daoud, som leder Nordalliansens tadsjikiske fraksjon, sa imidlertid at det ikke pågår noen forhandlinger.

Tjue lastebiler

Angivelig skal Taliban-soldatene, ifølge Dostum, få legge ned våpnene og få fritt leide hjem. Men det gjelder ikke de utenlandske soldatene i deres rekker.

Omtrent tjue små lastebiler fulle av Taliban-krigere kom ut av Kunduz og dro mot byen Taloqan for å overgi seg. De bar fremdeles geværer og granatkastere, ifølge meldingene derfra.

MEDBRAKT: En gruppe Taliban-soldater hadde med seg ei stridsvogn da de overga seg i går formiddag.Foto: DUSAN VRANIC/ AP
MEDBRAKT: En gruppe Taliban-soldater hadde med seg ei stridsvogn da de overga seg i går formiddag.Foto: DUSAN VRANIC/ AP Vis mer

- Ikke annet å gjøre

Med bombing fra USAs fly og kraftig skyting fra artilleriet til Nordalliansen, var det «ingenting annet å gjøre enn å skifte side», forklarte en afghaner som hadde «overgitt» seg. En annen sa til Reuters at han heller ville slåss med Nordalliansen «fordi det er altfor mange utlendinger med i Taliban».

Ifølge uklare meldinger kom ytterligere 600 Taliban-krigere ut av Kunduz, deriblant noen utlendinger for å dra til Mazar-i-Sharif.

- Seks hundre folk har overgitt seg til oss. Noen av dem er utenlandske leiesoldater. Vi skal nå skille de lokale Taliban-styrkene fra utlendingene, sa Dostum til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig i Maidan Shahr, nær hovedstaden Kabul, endte flere dagers kamper i går fredelig da Taliban-styrkene overga seg.

Anslagsvis 2000 krigere ga opp motstanden, la ned våpnene og fikk lov å «forsvinne» inn i fjellene.

En kommandant fra Nordalliansen forklarte etterpå at de «egentlig» ikke var talibanere, men mujaheddin, altså frihetskjempere, som nå vil kjempe på Nordalliansens side mot Taliban.

Kommandanten for Taliban-styrkene, Haji Ghulam Mohammed Maidani, forklarte at hans krigere fikk lov til å ta en tur hjem først.

Pakistans regjering oppfordret igjen verden til å gripe inn og hindre «en menneskelig tragedie». Den britiske utenriksministeren, Jack Straw, som møtte president Pervez Musharraf fredag i Islamabad, hørtes ut som han støttet Pakistan. Ellers har de viktigste aktørene i Afghanistan, som USA, Russland og Iran vært tause.

OVERVÅKER: Soldater fra Nordalliansen kunne i går følge strømmen av Taliban-soldater fra Kunduz som kom for å overgi seg og slåss sammen med Nordalliansen. Nå skal ekstalibansoldatene slåss mot sine tidligere venner inne i Kunduz, hvis ikke de også overgir seg. De som ikke vil fortsett kampen, er blitt avvæpnet og sendt hjem.Foto JEROME DELAY/ AP
MEDBRAKT: En gruppe Taliban-soldater hadde med seg ei stridsvogn da de overga seg i går formiddag.Foto: DUSAN VRANIC/ AP

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!