I kø for å stemme

Palestinere på Vestbredden og i Gaza står nå i kø for å gi sin stemme for en bedre framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse valgene vil avgjøre skjebnen til det palestinske folket, sier 71-årige Mohammed Shaabein til nyhetsbyrået AP.

Pensjonisten ga sin stemme i Gazas nordlige landsby Beit Lahiya i dag. Han var langt fra alene om det. Meldingene i morgentimene i dag sier at et stort antall palestinere er på vei for å stemme under dagens valg av ny nasjonalforsamling.

Lei av korrupsjon

Rundt 1,3 millioner palestinere har stemmerett i dag. De skal velge inn 132 personer inn i det palestinske parlamentet.

For første gang i historien, har også den islamistiske organisasjonen Hamas kandidater til valg. Meningsmålingene viser at gruppen vil gjøre et brakvalg. Spesielt i den overbefolkede Gaza-stripen.

I dag tidlig var også organisasjonens medlemmer og kanidater ute i Gazas gater for å hilse fram velgerne til stemmeurnene.

- Jeg stemmer på Hamas fordi jeg er lei av korrupsjon, sier 29-årige Samer Lulu til BBC i morgentimene i dag.

Mange palestinere har sagt at det korrupsjon er en av hovedårsakene til at de vil stemme på det islamistiske partiet Hamas i dag. Ikke uten grunn. Siden Yassir Arafats Fatah-bevegelse kom til makta i 1994, har Arafat og hans menn bedrevet utbredt nepotisme og korrupsjon. Dette er storparten av den palestinske befolkningen nå lei av. Nå vil de stoppe den utbredte ukulturen.

Rolig valgstart

I Nablus-området, nord på Vestbredden, var det både politisk drap og skyting i gatene i går. Men alt gikk stille for seg da valglokalene åpnet i dag.

I flyktningeleiren Balata, i utkanten av Nablus, har den væpnede Al Aqsa-brigaden tidligere sagt at de ville hindre ethvert valg, melder nyhetsbyrået Ap. Det var derfor stor spenning da Al Aqsa-lederen Alaa Sanakra dukket opp i stemmelokalet i dag.

- Jeg stemmer som alle andre. Dette er en fin dag, og det er en god følelse å oppleve at det palestinske folket går til valg, sa han smilende.

Fire timer inn i valgdagen er det få rapporter om problemer. I Vestbredden-byen Tulkarem klarte en Hamas-militant å komme inn i stemmelokalet med en gjemt pistol, ifølge sikkerhetskilder. Mannen nektet først å gi fra seg våpenet, men ga opp etter få minutter. Så stemte mannen og gikk. Uten våpenet, melder nyhetsbyråpet Ap.

Fornøyd Abbas

Palestinernes leder, Mahmoud Abbas, strålte da han ga sin stemme i Ramallah i formiddag.

- Vi er så glade for denne valgfestivalen. Hittil har alt gått fint, og vi håper at alt vil ende bra. Uten noen problemer, sier han ifølge Ap.

Abbas er imidlertid ikke helt fornøyd med omstendighetene rundt valget. Spesielt i Jerusalem har det vært vanskelig å drive valgkamp for en rekke av kandidatene. Abbas klaget også over at israelernes okkupasjon av Vestbredden gjør det vanskelig for folk å komme seg til stemmelokalene. Men:

- Palestinerne har overvunnet problemene for å utføre sin hellige plikt.

<B>BORGERPLIKT:</B> En eldre palestinsk kvinne (t.h) forlater stemmelokalet i Gaza by i dag. Hun og hennes landsmenn møter opp i stort antall for å delta på palestinernes første parlamentariske valg på et tiår. Valget kan bringe den islamistiske Hamas-bevegelsen inn i regjering for første gang.
HJELPENDE HÅND:</B> En palestinsk politimann hjelper en eldre kvinne inn i stemmelokalene i Gaza by i dag tidlig.
<B>TILSYNELATENDE FORNØYD:</B> Palestinernes leder Mahmoud Abbas viser fram stemmeseddelen i sitt hovedkvarter i Ramallah. Lederen var tydelig lettet over at valget på ny nasjonalforsamling kom i gang som planlagt. Uten problemer. Men - dagens valg kan bli en stor nedtur for Abbas og hans Fatah-parti.