Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kø for Gros antirøyk-avtale

Til sammen 28 land undertegnet mandag den nye antirøyk-konvensjonen som Verdens helseorganisasjon WHO har forhandlet fram. EU-kommisjonen skrev seg også på listen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtroppende WHO-sjef Gro Harlem Brundtland er glad for at landene nærmest står i kø for å undertegne. Hun oppfordret torsdag alle verdens land til først å undertegne og deretter ratifisere konvensjonen.

WHO-talsmenn sa at den globale entusiasmen for arbeidet er så stor, at konvensjonen kan komme til å tre i kraft allerede ved kommende årsskiftet. Konvensjonen må ratifiseres av minst 40 land, det vil si godkjennes av disse landenes nasjonalforsamlinger, før den blir folkerettslig gyldig.

Fravær

USA har til nå glimret med sitt fravær blant landene som støtter felttoget mot røyken, fordi president George W. Bush og hans regjering går mot deler av WHO-konvensjonen, spesielt forslaget om et verdensomspennende reklameforbud. Land som Tyskland og Kina, der salget av tobakk gir store inntekter til statskassene, har også holdt seg avventende.

Derek Yach, Gro Harlem Brundtlands nærmeste våpendrager i kampen mot sigarettene, ville mandag ikke være med på at amerikanerne viser unnfallenhet overfor tobakksindustrien. Han pekte på at amerikanske helsearbeidere har vist sterkt engasjement, særlig i arbeidet mot røyking blant barn, og samarbeidet nært med WHO på dette området.

Gro avviste selv rykter om at hun ønsker et forbud mot røyking i private hjem der det bor barn.

- Det jeg har sagt, er at om ti eller tjue år kan noen komme til å reise en slik debatt, men jeg ønsker ikke å begynne den debatten, sa hun ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forpliktet

Greske tjenestemenn sa at selv om EU-kommisjonen ikke handlet på vegne av samtlige av dagens medlemsland da den undertegnet konvensjonen mandag, føler alle de 15 landene seg forpliktet til å delta i arbeidet.

- Dette viser at verdens folk nå samler seg til kamp mot sterke organiserte interesser, det vil si tobakkskonsernene, framholdt helseminister Costas Stefanis.

Hovedformålet med WHOs konvensjon mot tobakksbruk er å skape økt bevissthet om helsefaren ved røyking. Den tar til orde for høyere avgifter som skal gjøre tobakksprodukter vanskeligere tilgjengelig, spesielt for ungdom, og for en stans i tobakksindustriens sponsing av populære sportsarrangementer som formel 1-billøp.

Dessuten skal betegnelser som «mild» eller «light», som kan få røykere til å tro at noen sigaretter er mindre farlige enn andre, nå forbys. Og ikke minst ønsker WHO hardere tiltak mot smugling og svartebørssalg av tobakksprodukter.

NTB-Reuters-DPA

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media