I kø for Slobo

Uventet mange, men langt fra partifellenes håp om hundretusener, ventet i går i kulda for å ta et siste farvel med Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEOGRAD (Dagbladet): Inne i Revolusjonsmuseet i Beograd lå den tidligere presidenten på likstrå, etter at myndighetene hadde avvist all bruk av regjeringsbygninger til å gi ham en siste heder.

Like ved ligger mausoleet over Tito, Jugoslavias hersker i velmaktsdagene fram til 1980.

Og gjennom trærne kunne man skimte presidentboligen, hvor Milosevic engang bodde.

Der forskanset han seg i 2001, mens sikkerhetsstyrkene omringet ham til han ga opp og ble arrestert etter to døgns motstand før han ble sendt til Haag-domstolen.

«Skammelig»

Mange frammøtte var gamle slitere. Noen gråt åpenlyst.

Folk fra museet gikk rundt og ba folk roe seg og temme følelsene. Mange hadde ventet i et par timer i kø i kulda i parken utenfor.

-  De som har betalt den største regninga, sliterne, er de som ennå støtter ham, sier professor Ljubisa Rajic til Dagbladet.

Foto: AP Photo/Scanpix
Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Det tok tilhengerne fire dager å finne et sted å legge Milosevic på likstrå, men det skjedde imot viljen til direktøren for Revolusjonsmuseet, Ljiljana Cetinic. Hun kalte det «skammelig» og et misbruk av en kulturinstitusjon.

Haag-domstolen offentliggjorde samtidig sin undersøkelse av dødfallet som viste at Milosevic døde av naturlige grunner, av hjertesvikt. Man fant spor av ikke-foreskrevne medisiner i kroppen, men «ikke i forgiftende mengder».

«Kaldblodig mord»

Den slags hører ikke de trofaste på. Utenfor museet delte man ut plakater der det sto: «De drepte lederen for det frihetselskende serbiske folket.» På et flygeblad sto det: «kaldblodig mord i mørk fengselscelle».

I dag skal Milosevic begraves i hjembyen Pozarevac, 50 km. sørøst for Beograd.

Gravere gjorde i går grava stor nok til to, etter ønske fra enken Mirjana Markovic. Men trolig vil ikke hun delta: Hennes pass vil bli inndratt ved ankomst og hun må møte i retten 23. mars om hun kommer til Serbia. Deres sønn, Marko, er ventet.