I koma etter tannlegebesøk

Den 25 år gamle kvinnen hadde nettopp fått sprøyta med lokalbedøvelse hos tannlegen på Nodeland i Vest-Agder da hun plutselig falt i koma og fikk kraftige kramper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tilsynelatende ordinære tannlegebesøket fredag ettermiddag ble brått en kamp på liv og død.

I hui og hast ble både lege og ambulanse tilkalt. Kvinnens tilstand var noen minutter svært dramatisk med kraftig blodtrykksfall og langsom puls. En lege fra legesenteret i nabobygget fikk gitt kvinnen adrenalin for å hindre at hun gikk i sjokk.

25-åringen var fortsatt dypt bevisstløs da hun 20 minutter seinere ble løftet inn i ambulansen og fraktet med blålys og sirener til Vest-Agder sentralsykehus i Kristiansand.

Kraftig bedøvelse

Avdelingsoverlege Øyvinn Holgersen opplyser til Dagbladet at kvinnen ble innlagt til observasjon over natta. Hun kom seg svært raskt og ble hjemskrevet velbefinnende allerede ved titida lørdag.

Kvinnen ble slått ut av en sprøyte av medikamentet Xylocain Adrenalin, som ofte brukes når tenner skal trekkes. Tannleger bruker vanligvis tre forskjellige typer bedøvelse. Erfaringer har vist at det adrenalinholdige middelet oftest går igjen når det oppstår slike alvorlige reaksjoner.

- Slike kraftige reaksjoner forekommer ikke ofte. Men alle distriktets tannleger har gått på kurs og vet hva de skal gjøre. Det viktigste er å beholde roen, sørge for frie luftveier og hindre at pasienten ødelegger tennene hvis det oppstår kramper, sier Holgersen.

Utsatt i munnen

Det er spesielle anatomiske forhold som gjør at enkelte reagerer så voldsomt på bruk av anestesi i munnen. Holgersen forklarer:

- Når man bruker lokalanestesi i et område med så stor gjennomblødning som slimhinnene i munnen og kjeven, kan man forvente slike reaksjoner av og til. Det skjer sjeldent, men det forekommer, sier han.

Den behandlende tannlegen vil ikke kommentere hendelsen overfor Dagbladet. Hun utelukker imidlertid ikke at forholdet vil bli rapportert til Bivirkningsnemnda.