I koma etter tannlegebesøk

Den 25 år gamle kvinnen hadde nettopp fått sprøyta med lokalbedøvelse hos tannlegen på Nodeland i Vest-Agder da hun plutselig falt i koma og fikk kraftige kramper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det tilsynelatende ordinære tannlegebesøket fredag ettermiddag ble brått en kamp på liv og død.

I hui og hast ble både lege og ambulanse tilkalt. Kvinnens tilstand var noen minutter svært dramatisk med kraftig blodtrykksfall og langsom puls. En lege fra legesenteret i nabobygget fikk gitt kvinnen adrenalin for å hindre at hun gikk i sjokk.

25-åringen var fortsatt dypt bevisstløs da hun 20 minutter seinere ble løftet inn i ambulansen og fraktet med blålys og sirener til Vest-Agder sentralsykehus i Kristiansand.

Kraftig bedøvelse

Avdelingsoverlege Øyvinn Holgersen opplyser til Dagbladet at kvinnen ble innlagt til observasjon over natta. Hun kom seg svært raskt og ble hjemskrevet velbefinnende allerede ved titida lørdag.

Kvinnen ble slått ut av en sprøyte av medikamentet Xylocain Adrenalin, som ofte brukes når tenner skal trekkes. Tannleger bruker vanligvis tre forskjellige typer bedøvelse. Erfaringer har vist at det adrenalinholdige middelet oftest går igjen når det oppstår slike alvorlige reaksjoner.

- Slike kraftige reaksjoner forekommer ikke ofte. Men alle distriktets tannleger har gått på kurs og vet hva de skal gjøre. Det viktigste er å beholde roen, sørge for frie luftveier og hindre at pasienten ødelegger tennene hvis det oppstår kramper, sier Holgersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer