Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I koma med nytt motedop

Løsemiddelet GBL brukes i tonnevis i industrien. Nå har ungdom også tatt i bruk stoffet som rusmiddel. To til ti gram med stoffet kan slå et menneske helt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - GBL er et forstadium til det mer kjente GHB. Det er et råstoff som omdannes til GHB i kroppen. Det gir rus, men ved mer inntak kan det føre til bevisstløshet og død. De fleste dødstilfellene har inntruffet når personer har tatt inn GBL i kombinasjon med alkohol, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Motedop

Sist søndag slo politiet og Uteseksjonen i Oslo GHB-alarm etter at over 20 overdoser var registrert i hovedstaden siden april, og antallet GHB-beslag hadde økt med 150 prosent sammenliknet med fjoråret.

I går ble det kjent at partydopet GBL også blir mye brukt i enkelte ungdomsmiljøer.

Politiet i Bergen gikk i går ut i NRK Hordaland og advarte mot det farlige stoffet, som er blitt et motedop i byen. Politiførstebetjent Reidar Borlaug sier at bruk av GBL er et økende problem.

- Vi får et stadig økende antall telefonoppringninger om bruk av GBL og folk som har gått i koma. Vi beslaglegger konsekvent dette stoffet når vi kommer over det, sier Borlaug.

Også i Oslo blir GBL brukt som rusmiddel. Rusmiddeletatens uteseksjon måtte nylig gi ut en ny brosjyre om rusmidler for å advare mot GBL og liknende løsemidler som blir brukt av ungdom.

- Vi vet at det har vært misbruk av slike stoffer en stund, men at det dreier seg om begrensede miljøer. GBL er ukontrollerbart, og aller farligst blir det når folk prøver å framstille det hjemme på kjøkkenet, sier Børge Erdal i Uteseksjonen i Oslo.

Kripos bekrefter

Avsnittsleder Tormod Bønes ved laboratorieavdelingen i Kripos bekrefter at GBL er på vei inn i stoffmiljøene.

- Mange politidistrikt rapporterer til oss at det er en økende interesse hos stoffmisbrukere for GBL. Brukerne oppfatter stoffet som alkoholliknende. Det er dempende, men ikke så mye som heroin, sier Bønes til Dagbladet.

Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet påpeker at to til ti gram av reint stoff er nok til at folk kan gå i koma, og at stoffet er svært uforutsigbart. Dette gjør det også ekstra farlig.

- Jeg forstår det slik at man kan bestille stoffet på Internett, men GBL og GHB er så lugubre stoffer at jeg må advare på det sterkeste mot å drikke dette. Når folk kjøper det på gata, vet de ikke sikkert om stoffet er reint eller utblandet, sier Mørland til Dagbladet.

LIVSFARLIG: GBL er et forstadium til det mer kjente GHB, som vises på bildet. GBL er et råstoff som omdannes til GHB i kroppen.