I kondorens klør

De militære regimene i Argentina, Chile, Brasil, Uruguay, Paraguay og Bolivia hadde på 70-tallet et hemmelig samarbeid for å ta livet av opposisjonelle, kalt «Operasjon Kondor».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARGENTINAS DIKTATOR mellom 1976 og 1981, tidligere general Jorge Rafael Videla, er den første militære lederen som siktes for «grov ulovlig sammensvergelse» i forbindelse med «Operacisn Csndor». Han har sittet i varetekt siden juni 1988, siktet for bortføring av barn fra mødre som fødte i fangeleir og seinere ble drept under hans styre. De uvitende barna ble gitt til barnløse offiserer.

Anslagsvis 30000 mennesker ble drept eller «forsvant» under diktaturet i Argentina fra 1976 til 1983. I februar forklarte Videla «forsvinningene»: «Samfunnet ville ikke tålt henrettelser ved skyting.»

Admiralene og generalene fra diktaturet fikk sine historiske dommer i 1985. Videla fikk da livsvarig fengsel for 66 overlagte drap, 306 tilfeller av ulovlig frihetsberøvelse, 93 tilfeller av tortur og 26 ran. Men på De hellige uskyldiges dag i 1990 ble de alle benådet av daværende president Carlos Menem. Videla er imidlertid ikke dømt og benådet verken for bortføring av barn eller ulovlig sammensvergelse.

SAMTIDIG med å sikte Videla har etterforskningsdommeren bedt om utlevering av Paraguays mangeårige diktator, general Alfredo Stroessner, som har asyl i Brasil, og av general Manuel Contreras, den beryktede sjefen for det hemmelige politiet under general Augusto Pinochet som nå er fengslet i Chile, samt av tre offiserer og en tidligere politimann fra Uruguay. Om kort tid vil dommeren be om utlevering av Augusto Pinochet fra Chile, uansett om chilensk rett midlertidig har stanset prosessen mot ham i hjemlandet på grunn av senilitet. Flere kan følge.

Etter at omfanget av Operasjon Kondor har gått opp for folk i det argentinske rettsvesenet, beskriver man det som «den største kriminelle organisasjonen som noen gang er opprettet» i Latin-Amerikas historie. Martmn Almada fra Paraguay, et av ofrene for undertrykkelsen, som i dag underviser i menneskerettigheter ved et universitet i USA, har samlet inn skriftlige beviser. Det såkalte «terrorens arkiv», som ble funnet i åttende etasje i Rettspalasset i Asuncisn i Paraguay, viser i detalj omfanget av sammensvergelsen. Almada fikk vite kodenavnet da en av hans torturister uttalte:

- De er i Kondorens klør.

FORMELT BLE Operasjon Kondor opprettet i slutten av november 1975 under et møte i Santiago i Chile, men samarbeidet hadde begynt året før. Da ble general Carlos Prats og kona Sofia Cuthbert, som hadde flyktet fra Chile fordi Prats ikke ville delta i statskuppet under general Pinochet, drept i Buenos Aires i et samarbeid mellom Argentina og Chile. I november i fjor ble chileneren Enrique Aranciba Clavel dømt til livsvarig fengsel i Argentina for «nødvendig medvirkning» i dobbeltdrapet. I retten kom det nå fram papirer som var funnet i hans hus i 1978, med lister over drepte og «forsvunne» i Argentina. «Man har i datamaskinene 22000 drepte eller forsvunne fra 1975 til dags dato, ifølge Bataljon 601 i Hærens etterretningstjeneste,» het det.

Contreras, som var «Pinochets bøddel» i Chile, brukte Interpol som modell for nettverket. Latin-Amerika har hatt en sterk sedvane for politisk asyl. Nå skulle ikke opposisjonelle plageånder kunne stikke av og søke trygg havn i nabolandet. Den hemmelige undertrykkelsen fikk også hjelp fra CIA og FBI i USA.

I juni skrev Maxwell Chaplin, nummer to i USAs ambassade i Buenos Aires, til daværende utenriksminister Henry Kissinger: «Tallene på dem som er ulovlig arrestert, når opp i tusentall, og mange er torturert og drept. Mange av ofrene er uskyldige og har ikke deltatt i geriljagruppene ERP og Montoneros. Blant ofrene er prester, katolikker og tusenvis av flyktninger fra Chile og Uruguay som oppholder seg i Argentina. Mot den siste gruppen har argentinerne hjelp fra offiserer fra Chile og Uruguay som i øyeblikket er i Argentina.»

Denne rapporten, nummer 04852, ble avslørt da utenriksdepartementet i USA tjue år etterpå åpnet deler av sine arkiver for innsyn.

OPERASJON KONDOR, oppkalt etter den amerikanske åtselsfuglen, har lenge vært omtalt, men aldri etterforsket og oppklart. Men 25 år etterpå kommer nå «bødlenes fellesmarked» fram i lyset, i land som ennå herjes av den nære fortida.