Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningsdramaet:

I konflikt fra dag én

Allerede samme dag som Anne-Elisabeth Hagen forsvant, reagerte Tom Hagen på hvordan politiet gikk fram. Dette er historien om hvordan det ble isfront i Norges største krimgåte.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Han ble forsøkt truet til stillhet, men den nå drapssiktede Tom Hagen (70) ringte likevel til politiet. Han forklarte at han dro tidlig hjem fra jobb den dagen, engstelig fordi han ikke hadde fått tak i kona Anne-Elisabeth. Hjemme fant han et trusselbrev, men ikke kona.

I brevet sto det at hun var bortført og at prisen for hennes liv var ni millioner euro - om lag 90 millioner kroner - utbetalt i kryptovalutaen Monero.

«Vi ser», skrev de angivelige kidnapperne i trusselbrevet, så Hagen ba politiet møte ham et annet sted enn i ekteparets hjem på Lørenskog. Han ba politiet møte i sivilt.

Men da politiet på ettermiddagen 31. oktober 2018 kom til Shell-stasjonen i Knattenkrysset 400 meter i luftlinje fra boligen i Sloraveien 4, ble han møtt av én uniformert politibil og tre uniformerte politimenn.

Hagen reagerte - kraftig - på politiets håndtering.

Isfront og stillingskrig

Det har den nå 70 år gamle milliardæren og hans familie også gjort flere ganger siden den skjebnesvangre oktoberdagen i 2018.

Summen av frustrasjoner - forårsaket til dels av politiet, slik familien oppfatter det - har over 19 måneder gjort familiens forhold til politiet stadig kjøligere.

Nå står det ikke bare advokater mellom Hagen-familien og politiet, det har også dannet seg en isfront mellom dem.

Dette er historien om hvordan Norges største krimgåte har kulminert i en offentlig ord- og stillingskrig.

BLODSPOR: Politiet har gjort flere undersøkelser i Hagens bolig. Her bruker de ulike teknikker på å lete etter blod. Reporter: Marie Røssland / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lot bilen stå

Mens Hagen sto og snakket med politiet utenfor bensinstasjonen 31. oktober, skal minst en bekjent av milliardæren ha vært vitne til Hagens politimøte, ifølge Dagbladets opplysninger.

Hagen ville vekk fra den offentlige plassen langs riksvei 159, men skal ha opplevd at han nærmest måtte tvinge seg inn i politiets bil. Etter hvert førte politiet ham bort fra Shell-stasjonen.

De tok med seg Tom Hagen og trusselbrevet han hadde tatt med seg hjemmefra, men lot 70-åringens gamle Citroën stå igjen utenfor stasjonen. Familien reagerte på at bilen ble stående der lenge. Ifølge politiet ble den fjernet etter ca 12 timer.*

UTFALL: Påtaleansvarlig Haris Hrenovica i Øst politidistrikt har ved to anledninger gått ut mot drapssiktede Tom Hagen i pressen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UTFALL: Påtaleansvarlig Haris Hrenovica i Øst politidistrikt har ved to anledninger gått ut mot drapssiktede Tom Hagen i pressen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Fikk trygghetsalarm

I trusselbrevet som lå igjen i Sloraveien 4, ble hele Tom Hagens nærmeste familie gjenstand for trusler, men bare to medlemmer av familien - i tillegg til Tom og Anne-Elisabeth Hagen - ble nevnt ved navn: Tom Hagens datter og hennes ektemann.

Politiet tok affære, kontaktet resten av familien og ba dem gjøre seg klare for å bli hentet og deretter eskortert til et Thon-hotell i Lillestrøm.

Dattera som ble nevnt ved navn i trusselbrevet, skal i likhet med sin far ha reagert på at politiet som møtte henne, var uniformert. Hun var på forhånd blitt forklart at også politiet fryktet at motparten fulgte med, og skal gjentatte ganger ha uttrykt sin frykt overfor politiet.

I ettertid skal den samme dattera ha reagert kraftig på at det var hun, som var blitt navngitt i trusselbrevet, som fikk trygghetsalarm sist av barna.

Kluss hos politiet i Lillestrøm, skal dattera ha fått i forklaring på hvorfor alarmen kom så seint. Politiet i Drammen hadde ikke fått de nødvendige papirene fra politiet i Lillestrøm, skal politibetjenten som kom og leverte trygghetsalarmen ha forklart til dattera.

Det går fram av et brev hun forfattet året etter og hadde til hensikt å sende til Riksadvokaten.

«Rop om hjelp»

Av familien omtales brevet som «et rop om hjelp», men de skal ha blitt forsikret av politiet om at det ikke var behov for å rope. Brevet ble derfor aldri sendt, men i forrige uke nådde det offentligheten da TV 2 publiserte det.

Dagbladet har også fått tillatelse til å publisere brevet.

Brevet inneholder en rekke anklager mot politiet. Familien hevder blant annet at de er blitt løyet til av politiet, deriblant om omfanget av den frivillige telefonavlyttingen de hadde samtykket til mens de ennå var under politiets beskyttelse på Thon Hotel Arena i Lillestrøm.

Familien skal ha fått forsikringer fra Krise- og gisselforhandlertjenesten (KGF) om at politiet ikke skulle avlytte dem, men ta digitale opptak og gå tilbake å lytte bare hvis kidnapperne tok direkte kontakt med dem.

Tom Hagens eldste datter er prest, og ville nødig at andres sjelssorg skulle høres av noen andre enn henne.

I ettertid skal barna ha reagert på at politiet satt på private opplysninger om dem og deres kommunikasjon, som ikke var blitt tema i noen avhør. Familien skal deretter ha konfrontert KGF med dette, som da skal ha bekreftet at de lyttet til familiens samtaler.

Langer ut mot politiet

Familiens bistandsadvokat Ståle Kihle har tidligere gått ut og reagert på politiets framferd. Han støtter datterens beskrivelser i brevet som aldri ble sendt.

- Det er riktig at mine klienter har opplevd en rekke feil fra politiets side i saken, og at de har blitt løyet til av politiet. Dette er bakgrunnen for at de i lang tid ikke har hatt tillit til etterforskningsledelsen i politiet på Lillestrøm, sier Kihle til Dagbladet.

Full tillit til Øst politidistrikt og etterforskningen har imidlertid Riksadvokaten, bekrefter de overfor Dagbladet.

- Riksadvokaten er blitt orientert ved ulike anledninger om etterforskingen av nevnte sak og vi har full tillit til de som arbeider med den. Utover det finner vi det ikke riktig å uttale oss om en pågående sak, men viser til Oslo statsadvokatembeter som nærmeste overordnede for politidistriktet med henhold til straffesaksbehandlingen, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud i en uttalelse til Dagbladet.

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Øst politidistrikt har ikke hatt kapasitet til å besvare Dagbladets spørsmål knyttet til opplysningene eller brevet.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Kalte ikke inn broren

Familien har også reagert på at de i avhør har blitt konfrontert med utsagn om Anne-Elisabeth og Toms ekteskap av perifere bekjente, mens flere av de nærmeste ikke var blitt innkalt til avhør i det hele tatt.

Dagbladet er blant annet kjent med at Tom Hagens nærmeste bror ikke har vært i avhør. Dagbladet er også kjent med at en av Tom Hagens forretningspartnere selv måtte be politiet om å få møte til avhør.

Politipatruljen som møtte Hagen på Shell-stasjonen, skal i etterkant av møtet ha skrevet at «fornærmede framsto som svært stresset og snakket i usammenhengende setninger med politiet på stedet». Det skal også ha blitt påpekt at Tom Hagen framsto som troverdig.

I ettertid har Hagen fått lese gjennom opplysningene i avhør. Han mener selv at politiets betegnelser av ham fra forsvinningsdagen er feil, og at han tvert imot framsto som samlet og rolig.

Feilsendte kryptobeskjed

To dager etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem, mottok de angivelige kidnapperne en melding. De var blitt tilsendt et lite, men spesifikt beløp med kryptovalutaen Bitcoin.

Beløpet var likt, men ikke identisk med en kode som var nedfelt i trusselbrevet og betød:

«Jeg sende Monero før om 7 dager».

Men det var ikke Tom Hagen som sendte denne meldingen til de angivelige kidnapperne, det var politiet, hevder dattera i brevet.

Overfor familien skal politiet ha forklart at de sendte meldingen ved en feil. Dagbladet kjenner til at forklaringen skal ha hatt en banal datateknisk karakter.

VED FENGSELET: Forsvarer Svein Holden forlater fengselet. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politiet fotograferte huset

I samme tidsrom skal Tom Hagen ha presset på politiet for å få dem til å gjøre krimtekniske undersøkelser i Sloraveien 4 allerede 31. oktober, men undersøkelsene skal ikke ha begynt med full kraft før 6. og 7. november, får Dagbladet opplyst.

Det politiet skal ha gjort samme dag som Anne-Elisabeth Hagen forsvant, var å sende sivile polititjenestepersoner til Sloraveien om kvelden for å ta bilder av huset, får Dagbladet opplyst.

Dagbladet får også opplyst at Tom Hagen ønsket å være med, fordi han mente det ville se mindre mistenkelig ut i tilfelle de angivelige kidnapperne faktisk fulgte med.

Da politiet dro alene og fotograferte det svarte og hvite tre- og murhuset i Sloraveien 4 den mørke oktoberkvelden, sto lysene på, men ingen var hjemme.

* I den første utgaven av denne saken ble det beskrevet at Tom Hagens bil ble stående ved Shell-stasjonen i «flere dager». Ifølge politiet ble den fjernet etter 12 timer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!