I kongens arm

De forandret Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet viser to personer som har endret historien, mens de spaserer i en grønn og solfylt hage i Spania. Begge snur ryggen til, så man kan ikke se uttrykkene i ansiktene deres. Men den høyeste av dem holder sin lange arm over skuldra på den minste, og kroppene deres vitner om et kjærlig møte mellom gamle venner.

De skulle ha hatt mange gode, felles minner å gjenoppleve. Men det kan de ikke. De er nemlig kong Juan Carlos og Adolfo Suárez.

Sammen gjeninnførte de demokratiet i Spania for tretti år tilbake. Juan Carlos, den påsatte etterfølgeren etter "El Generalísimo", diktatoren Francisco Franco, var pådriveren for demokratiet. Den inntil da mistrodde prinsen hadde forstått at for å berge det kongeriket som hans bestefar hadde tapt, og som hans far aldri fikk, måtte han ha folkets tillit, altså innføre folkestyre. Adolfo Suárez var den, helt overraskende for nesten alle, dyktige gjennomføreren. I de usikre tidene etter Francos død ble Suárez den første statsministeren som kongen utnevnte, i juni 1976, og nesten alle trodde kongen hadde gjort en forferdelig feil. Men raskere enn noen kunne ha drømt om gjennomførte han politiske reformer. I 1977 utskrev han det første frie valget på 41 år, og han vant det. Året etter kom den demokratiske grunnloven.

"Overgangen", som dette enestående regimeskiftet kalles, er deres felles livsverk. Juan Carlos, som tidligere har utnevnt ham til hertugen av Suárez, slo ham i fjor til ridder av Det Gylne Skinn, og torsdag i forrige uke kom kongen for å personlig overrekke ordensbåndet til demokratiets første statsminister.

Men Suárez kjente ikke igjen Juan Carlos. Han lider nemlig av Alzheimers sjukdom.

– Min far kjente ikke igjen kongen. Han kjenner ikke igjen noen, men han setter pris på ømhet, og don Juan Carlos var veldig kjærlig med min far, sa hans eldste sønn, Adolfo Suárez Illana, etterpå.

Sønnen tok et bilde av de to sammen i hagen utenfor huset til Suárez for å ha et minne om møtet, og bildet sto trykt i avisa El País dagen etter.

– Det er et bilde av to personer som har gjennomlevd mange ting sammen og som nå har kommet til enden av en vei. Man ser kongens varme følelser overfor min far, varme følelser og en lojalitet som min far gjennom mange år viste overfor Hans Majestet. Da han tok farvel med oss, spurte kongen om når han kunne komme tilbake, sa sønnen til El País.

75 år gamle don Alfonso har glemt sitt politiske livsverk, men det har ikke Juan Carlos og millioner av spanjoler som til daglig nyter det.

Suárez lider ikke alene. Anslagsvis 6,1 millioner mennesker har denne formen for alderdomssløvsinn i EU-landene. Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, som nylig overtok presidentskapet i EU for dette halvåret satte i sin tiltredelsestale Alzheimer på EUs dagsorden. Drøyt hundre år etter at den tyske legen Alois Alzheimer først diagnostiserte denne sjukdommen skal EU sette av rikelige forskningsmidler for å avsløre dens gåter og finne en kur. Det er ikke bare de millionene som får hjernen svekket som lider, men også deres familier og øvrige pårørende, sier Sarkozy. Og stadig yngre mennesker rammes. Sarkozy vil sammenkalle alle de beste fagfolkene i EU til en felles europeisk innsats for å finne løsninger på denne plagen og derigjennom vise nytten ved EU.