ULIKE SUMMER: Det er pengeoverføringer knyttet til salget av seks demilitariserte norske MTB-er som har utløst den internasjonale politiaksjonen i Nigeriabåt-saken. Dokumentene Dagbladet har tilgang på, viser vidt forskjellige salgssummer og valutaer rundt handelen. Foto: Jens Petter Kværk
ULIKE SUMMER: Det er pengeoverføringer knyttet til salget av seks demilitariserte norske MTB-er som har utløst den internasjonale politiaksjonen i Nigeriabåt-saken. Dokumentene Dagbladet har tilgang på, viser vidt forskjellige salgssummer og valutaer rundt handelen. Foto: Jens Petter Kværk Vis mer

I kontrakten står det britiske pund. I tollpapirene står det dollar

Papirene viser fire forskjellige båtpriser og betalinger i både dollar og pund. Tollvesenet advarte, men ingen som reagerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I kjøpekontrakten Forsvaret skrev med det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global, skulle kjøperen betale 450 000 britiske pund for hver av de seks demilitariserte norske missiltorpedobåtene.

Dette utgjorde i februar 2012 om lag 4,1 millioner kroner per båt.

Da salgsmeldinga ble skrevet seks måneder seinere, var salgssummen plutselig blitt til 450 000 amerikanske dollar. Den gangen om lag 2,6 millioner kroner.

I tolldeklarasjonen Forsvaret fylte ut og leverte Tollvesenet ved utførsel i mars 2013, var summen igjen forandret. Da til 4,2 millioner kroner per båt.

Ulike sluttsummer Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har selv oppgitt flere ganger å ha mottatt 4,6 millioner kroner for hver av de seks MTB-ene, til sammen 27,6 millioner kroner.

Men da revisjonsselskapet PwC gransket Forsvaret i høst, konkluderte de med at det ble betalt 25,3 millioner kroner for de seks båtene.
«Sett hen til svingende valutakurser framstår det som om CAS Global har betalt det de skulle i henhold til kontrakt», skriver PwC i sin rapport.

Hvorfor Forsvaret selv oppgir en helt annen salgssum, og hvorfor de ulike papirene har ulike beløp, nekter Forsvaret å kommentere.

Tollvesenet slo alarm Pengeoverføringer knyttet til salget av de seks MTB-ene er den utløsende årsaken til at Økokrim og politiet i London gikk til aksjon tirsdag, og pågrep to briter tilknyttet CAS Global og en tidligere FLO-ansatt fra Vestfold.

Etter det Dagbladet forstår, var det Toll- og avgiftsdirektoratet som avdekket to helt spesielle valutaoverføringer i mylderet av fakturaer på amerikanske dollar og britiske pund. Begge disse overføringene skal ha gått rett inn på en privat konto disponert av den daværende FLO-offiseren.

KONTRAKTEN: I kjøpekontrakten står det at CAS Global skal betale 450 000 britiske pund per båt.
KONTRAKTEN: I kjøpekontrakten står det at CAS Global skal betale 450 000 britiske pund per båt. Vis mer

Ifølge britisk politi fikk han over 150 000 dollar, over en million kroner. Tollvesenet bekrefter overfor Dagbladet at det var de som slo alarm overfor Økokrim, etter at de på eget initiativ ba om å få se granskningsrapporten Forsvaret hadde fått av PwC.

- I den rapporten sto det ting som vi så at det var behov for å følge opp. Det vi oppdaget i våre undersøkelser ga vi til Politiet. Vi tok kontakt med Økokrim i desember, sier underdirektør Liv Kristin B. Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dagbladet.

Meldte ikke selv ifra PwC ble hyret inn i august for å granske Forsvaret etter Dagbladets avsløringer om de såkalte «Nigeria-båtene». I rapporten peker granskerne på grove saksbehandlingsfeil og en rekke mulige brudd på blant annet tolloven, eksportkontrolloven, eksportkontrollforskriften og anbudsreglementet.

Likevel har rapporten ligget på forsvarssjefens, forsvarsministerens og utenriksministerens bord siden 31. oktober i fjor, uten at noen har kontaktet påtalemyndigheten for å få forholdene etterforsket.

Forsvarsdepartementet forsvarer i dag denne beslutningen med at de selv ville undersøke saken nærmere før de eventuelt foretok rettslige skritt.

«Blant annet på bakgrunn av rapporten fra PricewaterhouseCoopers som Forsvaret bestilte i høst, og som Forsvarsdepartementet fikk oversendt 10. november 2014, har Forsvarsdepartementet foretatt flere ytterligere undersøkelser for å belyse saken i sin helhet.Grundige egne undersøkelser er også nødvendig for å oppfylle kravene i statens personalhåndbok (10.19 om retningslinjer for behandling av saker om underslag, korrupsjon, tyveri, bedrageri og utroskap i statstjenesten) før saker eventuelt blir løftet til påtalemakten», skriver departementet i en pressemelding.

Ble advart I september kunne Dagbladet avsløre at Tollvesenet allerede i juli 2012 advarte både Forsvaret og UD mot et salg av MTB-ene til CAS Global. De hadde fått etterretningsinformasjon fra Storbritannia som knyttet selskapet til krigsherren Tompolo i Nigeria, korrupsjonsmistanker og handel med krigsskip. Salget ble likevel gjennomført.

Britiske tolltjenestemenn hadde mistanke om at handelen med Norge var forbundet med den beryktede nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo (44), og at de norske missiltorpedobåtene skulle inngå i hans paramilitære kystvaktflåte.

Gikk rett til Nigeria  Men den nå korrupsjonssiktede FLO-ansatte videreformidlet forsikringer fra CAS Global om at fartøyene ikke skulle selges til Nigeria, men ville få britisk flagg, følge britisk lov, og ha europeisk mannskap.

Bare en måned tidligere hadde den samme FLO-ansatte med seg krigsherrens flåtesjef, den nigerianske kystverkssjefen, og den maritime rådgiveren til Nigerias president Goodluck Jonathan til marinebasen Haakonsvern i Bergen for å inspisere de samme båtene. Dette kunne Dagbladet avsløre i desember.

SALGSMELDINGEN: I salgsmeldingen er prisen blitt til 450 000 dollar per båt.
SALGSMELDINGEN: I salgsmeldingen er prisen blitt til 450 000 dollar per båt. Vis mer

Da salget ble gjennomført, og båtene hentet, gikk alle de seks MTB-ene rett til krigsherrens paramilitære selskap i Nigeria. De er nå bevæpnet på nytt, og utfører piratjakt og skatteinnkreving på vegne av kystverket NIMASA.

Offiseren løslatt Den korrupsjonssiktede vestfoldingen ble i ettermiddag løslatt etter over to døgn med lange avhør i Økokrims arrest. Økokrim mener de nå har tilstrekkelig kontroll på bevis til at en løslatelse ikke er til fare.

- Løslatelsen endrer ikke hans status som siktet. Pågripelsen ble gjort for at vi skulle få gjennomført beslag og sikre bevis. Vi har foretatt de etterforskningsskritt vi mener er nødvendig for at en løslatelse ikke utgjør en fare for bevisforspillelse. Men det endrer ikke siktelsen eller mistanken, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim, til Dagbladet.

Stanghelle understreker at de fremdeles er i en tidlig fase av etterforskningen. Det gjenstår flere avhør av den siktede offiseren og en rekke andre vitner. Økokrim har heller ikke oversikt, eller tatt stilling til omfanget av saken.
- Det er fortsatt langt fram til en tiltale, understreker Stanghelle.

Hun vil ikke si noe om hva den tidligere FLO-ansatte har fortalt i avhør, eller hvordan han stiller seg til den alvorlige siktelsen mot ham.

Det vil heller ikke mannens forsvarer, advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden.

- Jeg ønsker foreløpig ikke å kommentere siktelsen, sier han på SMS til Dagbladet.

London-politiets anti-korrupsjonsenhet er også svært tilbakeholdne med informasjon knyttet til sin del av saken, der to britiske menn tilknyttet sikkerhetsselskapet CAS Global ble pågrepet tirsdag.

TOLLDEKLARASJON: I tolldeklarasjonen er totalsummen på 25,2 millioner kroner, som er 4,2 millioner per båt.
TOLLDEKLARASJON: I tolldeklarasjonen er totalsummen på 25,2 millioner kroner, som er 4,2 millioner per båt. Vis mer

Begge disse ble løslatt mot kausjon i går ettermiddag. Ingen av dem har besvart Dagbladets henvendelser.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båten
 

FORSVARET: I Forsvarets egen salgliste oppgis båtene å ha blitt solgt for 4,6 millioner kroner per båt.
FORSVARET: I Forsvarets egen salgliste oppgis båtene å ha blitt solgt for 4,6 millioner kroner per båt. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer