I krig for dyrene

Militante dyrevernere har slått til mot Institutt for husdyrfag ved Norges Landbrukshøgskole på Ås. Men professorene nekter å la seg skremme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyrenes Frigjøringsfront (DFF) har slått til mot Landbrukshøgskolen på Ås. På Pelsdyrgården på skolens område har aktivistene klippet hull i gjerdet og tatt seg inn i bygningen. Der har de ødelagt forskningsutstyr og spraylakkert både lokalene, bøker og utstyr rødt. Seks sølvrever ble sluppet løs inne i bygningen, men ikke sluppet ut i det fri.

- Forsker videre

Ifølge en pressemelding fra aktivistene har de også ødelagt vannrør og oversvømmet lokalene til Pelsdyrgården. Hærverket skjedde natta mellom lørdag og søndag.

- Vi oppfatter det som en slags kriminell handling. Det er hærverk mot statlig forskning og bør etterforskes, sier professor Gunnar Klemetsdal. Han er fungerende leder ved

Institutt for husdyrfag

.

Professoren lar seg ikke skremme av ekstremistene.

- Vi kommer til å rydde opp. Dette skal ikke stoppe oss, vi driver forsøkene våre videre, sier han.

«Forkastelig mishandling»

«Aksjonen ble utført som et ledd i sabotasjen mot pelsbransjens forkastelige

mishandling av- og massedrap av forsvarsløse pelsdyr... Lovlige metoder har så langt ikke lykkes i å stoppe pelsdyrnæringa. Det er her og nå dyrene lider - det er her og nå vi må gå til aksjon,» heter det i pressemeldingen fra Dyrenes Frigjøringsfront. Avsenderen kaller seg «Kari Aktivist».

DFF er en del av aktivistnettverket Animal Liberation og har stått bak flere aksjoner de siste årene. De har stjålet hundevalper fra oppdrettere, kastet brostein i utstillingsvinduene til pelsbutikker og farget 175 rever røde. I fjor slapp de løs mer enn tusen minker. Flere av minkene døde under den såkalte redningsaksjonen.

I 1997 holdt en aksjon på å ende med tragedie: Aktivstene satte fyr på et fryselager som lå vegg i vegg med et fjøs med åtte kyr og 30 sauer. Ren flaks gjorde vifteanlegget tok den dødelige røyken ut av bygget i stedet for videre inn i fjøset.

Flere personer i dyrevernorganisasjonen Noah ble arrestert i forbindelse med brannen, men ble sluppet fri og siktelsen frafalt. De virkelige gjerningsmennene ble tatt: Fire ungdommer med tilknytning til Dyrenes Frigjøringsfront.

Aktivistene er også innblandet i alvorlig kriminalitet:

Eieren av slakteriet fikk beskjed om at både han og hans familie skulle drepes.

I Nederland ble den ekstreme dyrevernsaktivisten Volkert van der Graaf arrestert etter drapet på politikeren Pim Fortuyn. van der Graaf var misfornøyd med at Fortuyn støttet pelsdyrindustrien.

Les også

Dyrenes voldelige venner

.