I krig og kjærlighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under 2. verdenskrig blir en østerriksk sykepleierske hodestups forelsket i en skadet frontkjemper, en munter ung mann som vil ta henne med til landet han kommer fra: Norge. Over femti år senere kommer Rakel, hun med de høye kinnbena og den dype, varme stemmen, ut av en villadør i Holmenkollen og får førstebetjent Harry Hole til å rette ryggen litt ekstra. De to kjærlighetshistoriene løper som bankende blodårer gjennom «Rødstrupe», som var Jo Nesbøs tredje og til da mest omfangsrike og ambisiøse krimroman da den utkom i 2000.

Både i krigsårenes Wien og det moderne Oslo finnes det utenforstående som betrakter de to romansene fra utsiden, maktglade menn som vil han kvinnen for seg selv – kanskje desto mer fordi hun heller vil ha en annen – og griper inn for å få rivalen satt ut av spill. Slik får Jo Nesbø brukt de bibelske allusjonene han er så begeistret for, og som han også har benyttet både i «Marekors» og «Frelseren». Frontkjemperen går rundt med en lue fra en fallen russisk soldat som het Urias, men vet ennå ikke at han, i likhet med Hole, skal bli en Urias, sendt ut i ildlinjen av en lokal kong David som vil ha Batseba for seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer