I krisemøte

Flere av forskerne rundt Jon Sundbø er i fokus for komiteen som nå skal granske kreftjukset. Og i dag griper regjeringen inn i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Kunnskapsminister Øystein Djupedal og Helseminister Sylvia Brustad engasjerer seg nå i forskningsskandalen ved Radiumhospitalet.

– Dette er en betydelig skandale og et alvorlig slag mot tilliten til norsk forskning. Regjeringen skal gjøre det den kan for å gjenoppbygge tillit og se på grep som kan bedre kvalitetssikringen, sier Djupedal.

Omfattende

Omfanget av skandalen kan raskt vokse kraftig. Flere forskerkolleger mener nå det er kritikkverdig at så mange velrenommerte medforfattere har latt Jon Sudbøs diktning passere.

– Det er påfallende at så åpenbart juks kan passere så mange instanser, hvor så mange fagkyndige er involvert, sier direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallén.

Strategidirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet regner med at den uavhengige granskingskomiteen vil nøye se på medforfatternes rolle.

– Det er opp til den uavhengige granskningen å avgjøre, men det er naturlig at medforfatternes rolle blir sett nøye på, sier han.

Forskere i USA

Dette rammer også en lang rekke forskere i USA og Finland, som står som medforfattere av Sudbøs skandaleartikkel i tidsskriftet Lancet. Men når også hans tidligerevitenskapelige artikler skal granskes, vil lista over medforfattere som skal under lupen vokse kraftig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer