I krisemøte

Flere av forskerne rundt Jon Sundbø er i fokus for komiteen som nå skal granske kreftjukset. Og i dag griper regjeringen inn i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Kunnskapsminister Øystein Djupedal og Helseminister Sylvia Brustad engasjerer seg nå i forskningsskandalen ved Radiumhospitalet.

– Dette er en betydelig skandale og et alvorlig slag mot tilliten til norsk forskning. Regjeringen skal gjøre det den kan for å gjenoppbygge tillit og se på grep som kan bedre kvalitetssikringen, sier Djupedal.

Omfattende

Omfanget av skandalen kan raskt vokse kraftig. Flere forskerkolleger mener nå det er kritikkverdig at så mange velrenommerte medforfattere har latt Jon Sudbøs diktning passere.

– Det er påfallende at så åpenbart juks kan passere så mange instanser, hvor så mange fagkyndige er involvert, sier direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallén.

Strategidirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet regner med at den uavhengige granskingskomiteen vil nøye se på medforfatternes rolle.

– Det er opp til den uavhengige granskningen å avgjøre, men det er naturlig at medforfatternes rolle blir sett nøye på, sier han.

Forskere i USA

KRISEMØTE PÅ NTNU I GÅR: Fra venstre direktør for Fakultet for naturvitenskap og teknologi Geir Walsø, dekanus ved samme fakultet Bjørn Hafskjold, dekanus ved Det medisinske fakultet Sig Slørdahl, prorektor for utdanning og læringskvalitet Julie Feilberg, prorektor for forskning og nyskapning Astris Lægreid og rektor Torbjørn Digernes.
KRISEMØTE PÅ NTNU I GÅR: Fra venstre direktør for Fakultet for naturvitenskap og teknologi Geir Walsø, dekanus ved samme fakultet Bjørn Hafskjold, dekanus ved Det medisinske fakultet Sig Slørdahl, prorektor for utdanning og læringskvalitet Julie Feilberg, prorektor for forskning og nyskapning Astris Lægreid og rektor Torbjørn Digernes. Vis mer

Dette rammer også en lang rekke forskere i USA og Finland, som står som medforfattere av Sudbøs skandaleartikkel i tidsskriftet Lancet. Men når også hans tidligerevitenskapelige artikler skal granskes, vil lista over medforfattere som skal under lupen vokse kraftig.

I går inngikk også ledelsen ved Radiumhospitalet en avtale med Jon Sudbø, der han overleverer alt sitt forskningsmateriale og alle sine arkiver til dem.

Dette blir igjen overlevert de eksterne granskerne, ledet av professor Anders Ekbom ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Ansvarlige
Jan Helge Solbakk er professor og leder ved Seksjon for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo. Han mener medforfatterne også må holdes ansvarlig for innholdet i de falske artiklene.

– Jeg blir forbannet når jeg ser at disse 13 medforfatterne unndrar seg sitt medansvar for dette. Det er ynkelig. Hvis de hadde gjort jobben sin, ville denne artikkelen aldri blitt publisert, sier Solbakk.

– Man overser deler av problemet hvis man gjør dette til en sak om en utro tjener. Når man står oppført som medforfatter skal man kunne gjøre rede for hvordan dette har foregått. Og hadde disse 13 fulgt spillereglene for å være med som medforfattere, ville vi aldri hatt denne skandalen.

– Håper du at flere av medforfatterne blir holdt ansvarlige som følge av granskingen?

– Jeg håper i alle fall at det maner til ettertanke, sier Solbakk.

På teppet
En av medforfatterne som allerede er blitt kalt inn på teppet, er Jon Sudbøs tvillingbror, Asle Sudbø. Ledelsen ved NTNU møttes i går kveld til et krisemøte, der Asle Sudbø var inne til akademisk avhør. Fysikkprofessor Asle Sudbø har vært medforfatter på flere av Jon Sudbøs artikler. Det er denne rollen han nå må forklare seg om – både til NTNU-ledelsen og til det eksterne granskingskomiteen som er satt ned.

– Dette er en veldig alvorlig sak for NTNU. Den reiser tvil ved troverdigheten både til NTNU og til norsk forskning, sier prorektor Astrid Lægreid ved NTNU.

Statistikk
Fysikkprofessor Asle Sudbø skal ha gitt råd til sin bror om hvilken statistisk metode han skulle bruke i artikkelen Jon Sudbø publiserte i tidsskriftet Lancet. Til tross for at han minimaliserer sin rolle, står han oppført som medforfatter.

– Asle Sudbø har fortalt at han har deltatt i ferdigstillingen av artikkelen, forteller Astrid Lægreid.

Men NTNU vil nå granske Asle Sudbøs medisinske forskningsinnsats.

Asle Sudbø har tidligere gått ut i mediene og hevdet at Ibux kan være skadelig. Denne påstanden var basert på forskning hans bror hadde gjort.

– Vi skal se nærmere på om Asle Sudbø i sine uttalelser har gått for langt inn på det medisinske fagområdet ut fra hans kompetanse, og da vil vi blant annet granske denne «Ibux-saken», sier Lægreid.

Asle Sudbø har fått beslaglagt alle datamaskiner og datamaterialer som han jobbet med. Dette skal nå finkjemmes av det eksterne granskningsutvalget. Under avhøret i går skal Asle Sudbø ha uttrykt alvorlig bekymring for sin tvillingbror, men han skal ikke ha kommet med noen forklaring på hvorfor broren har bedrevet forskningssvindel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer