I Kristins hule hånd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Dette skulle Finn Gustavsen ha opplevd», ble det sagt etter SV-leder Kristin Halvorsens forrykende hilsningstale til LO-kongressen i går. «Men Haakon Lie opplevde det jo», repliserte en journalistkollega. Han tok det for gitt at 103-åringen fulgte kongressen via Internett.

Tanken på etterkrigstidas mest innbitte motstanderne gjør gårsdagens slagferdige og humoristiske Halvorsen-innslag politisk og historisk interessant. I Gustavsens og Lies velmaktsdager ville en slik hilsningstale vært utenkelig. Den gang ble det drevet overvåking av sosialister og kommunistsympatisører fra LOs kontorer. Haakon Lie var blant dem i arbeiderbevegelsen som var mest bekymret for kommunistfaren, og som bidro sterkest til at arbeiderbevegelsen og dermed Norge orienterte seg vestover i sikkerhets- og utenrikspolitikken. Kampen om fagbevegelsens politiske sjel ble ansett som så viktig at skitne og ulovlige metoder ble tatt i bruk. Dette har historikere og den stortingsoppnevnte Lund-kommisjonen dokumentert til det ugjendrivelige. I Folkets Hus ble møter og møterom overvåket av skjulte mikrofoner. Et resultat av de harde frontene innad i Ap og LO, var eksklusjon av en rekke Ap-medlemmer og dannelsen av Sosialistisk Folkeparti i 1961 mens Lie var partisekretær i Ap. I går var det ingen kalde krigere å se i Folkets Hus. Og selv om det fortsatt er mikrofoner overalt, skyldes det medienes overvåking av LO-kongressen som begivenhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer