I kveld blir det «blå måne»

Forrige gang det skjedde var i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Uttrykket «Blue moon» ble først brukt i årskalenderen «Maine Farmer's Almanac» i 1946, ifølge NASA.

En forsker hadde misforstått, og skrev at det er et uttrykk for når det er to fullmåner i en og samme måned. «Blue moon», eller «once in a blue moon», blir også på folkemunne i dag brukt som en beskrivelse på at noe skjer sjeldent.

Månen blir altså ikke blå. Men i kveld skjer det likevel noe som ikke skjer så ofte.

Nesten tre år til neste gang Fra en fullmåne til en annen går det 29,5 døgn. Når en måned har 30 eller 31 dager, så er det altså en sjanse for at man kan se to fullmåner innenfor samme måned.

Det blir fullmåne i kveld, 31. juli, noe det også var 2. juli.

Fenomenet skjer vanligvis med to og et halvt års mellomrom. Forrige gang det skjedde var i august 2012, og neste gang det skjer er 31. januar 2018.

Det har skjedd med kortere mellomrom: I 1999 var det to fullmåner innenfor to måneder, både i januar og mars.

Månen kan bli blå Men selv om månen ikke blir blå i kveld, så kan den bli det. Det har derimot en annen forklaring enn at det er fullmåne. 

Da den indonesiske vulkanen Krakatoa fikk et utbrudd og sprengte i 1883, skal store mengder aske som ble skutt ut i atmosfæren ha gjort at månen ble blå, skriver NASA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer