I kveld blir det spektakulært nordlys

Blir synlig helt sør til Paris og München etter kraftige utbrudd på sola.

VAKKERT: Utbruddene på sola natt til onsdag, blant de kraftigste på lenge, fører til nordlys over store deler av Europa. Dette bildet ble tatt torsdag kveld ved Faskrudsfjordur på Island. Foto: Jónína Guðrún Óskarsdóttir
VAKKERT: Utbruddene på sola natt til onsdag, blant de kraftigste på lenge, fører til nordlys over store deler av Europa. Dette bildet ble tatt torsdag kveld ved Faskrudsfjordur på Island. Foto: Jónína Guðrún ÓskarsdóttirVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du fotografert nordlyset? Send resultatet til oss via e-post.

(Dagbladet): Kryss fingrene for at det er klarvær når mørket senker seg. Takket være de kraftige utbruddene på sola for noen dager siden, er jorda akkurat nå midt inne i en geomagnetisk storm som fører til nordlys så langt sør som Paris og München, ifølge varselet på Storm.no.

Sjekk værprognosene der du bor på Dagbladets værsider.

Dermed vil hele Norge få nye muligheter til å oppleve et fantastisk nordlys, som i går kveld ble ødelagt av tett skydekke over store deler av landet. Det var imidlertid godt synlig på østkysten av Island, sier Jónína Guðrún Óskarsdóttir, som fotograferte det over Faskrudsfjordur.

- Aktiviteten var lav, men plutselig kom det et fascinerende og kort utbrudd. Jeg har opplevd slikt før, men jeg må si at dette var det beste jeg har sett, sier Óskarsdóttir til Dagbladet.

Slapp heldig unna Disse kraftige solutbruddene er ikke farlig for mennesker på jorda, men kan få alvorlige konsekvenser for teknologi som satellitter, GPS-systemet, kraftnett og astronauter i rommet dersom forholdene ligger til rette.

Det er så langt ikke meldt om kritiske problemer eller kollaps, utover noe radioblackout fra Øst-Afrika til Australia, omdirigering av flyruter som går over polene og blendinger av romsonder som Venus Express som går i bane rundt Venus. 

Årsaken til at vi så langt har sluppet nokså heldig unna, er blant annet at den verste røntgenstrålingen traff stillehavsområdene. I tillegg hadde gasskyen som traff en gunstig orientering på magnetfeltet i forhold til jordas.

Største siden i fjor Sola ble rystet av to kraftige utbrudd i X-klassen, den kraftigste typen, natt til onsdag. Det startet med et såkalt flare som målte X5.4 på skalaen, som gjør det til det andre største utbruddet siden 9. august i fjor, melder NASA. Straks etter ble det fulgt opp av et stort koronamasseutbrudd, som er en stor sky gass som slynges ut i høye hastigheter.

Rundt én time senere smalt det igjen.

Denne gangen prikket utbruddet inn en størrelse på «bare» X1.3. Til sammenlikning er en X1 hele fem ganger mindre enn en X5 på skalaen, som går fra C1 til C9, M1 til M9 og X1 til X9. Alt i M-klassen og over er kraftig.

Solflekk truer Sola har imidlertid mer på lager. Den enorme solflekken AR1429 peker rett mot oss. Den er sju ganger bredere enn jorda, og romværvarslinga ved den nasjonale sjø- og atmosfæreadministrasjonen NOAA estimerer 40 prosents sjanse for at den vil føre til et nytt X-utbrudd i løpet av helga, melder spaceweather.com.

Solflekker er steder på solas overflate med relativt lavere temperatur en de omliggende områdene. De skyldes magnetiske løkker som snor seg opp til overflaten, hvor de tvinner seg rundt som en strikk. Om den tvinnes for hardt, kan den ryke.

- Da frigjøres all energien på én gang, og strikken farer ut i rommet, sier Brekke.

Solflekken AR1429 er så stor at den kan sees med det blotte øyet. Men, dette må bare gjøres med grundige forberedelser, og aldri ubeskyttet. Solflekken blir i så fall det aller siste synet du kommer til å nyte.

NY SJANSER: Som ledd i dens naturlige elleveårssyklus, er sola på vei mot et aktivitetsmaksimum i starten av 2013. Dermed har vi flere år med nordlys å se fram til. Foto: Jónína Guðrún Óskarsdóttir
NY SJANSER: Som ledd i dens naturlige elleveårssyklus, er sola på vei mot et aktivitetsmaksimum i starten av 2013. Dermed har vi flere år med nordlys å se fram til. Foto: Jónína Guðrún Óskarsdóttir Vis mer

- Jeg pleier å si at du bare ser direkte på sola to ganger: Én gang med det høyre øyet og én gang med det venstre. Du må bruke solformørkelsesbriller. Alternativt kan du rette en prismekikkert eller teleskop mot sola, og sette opp et hvitt ark rundt en meter i bakkant. Da kan du se solskiva på arket, sier Brekke.

Mer i vente Får du ikke sett nordlyset i kveld? Fortvil ikke. Det kommer til å bli et vanlig syn de neste åra, i takt med at sola når sitt maksimum rundt starten av 2013. Det karakteriseres av flere solflekker og utbrudd i åra før og etter.

Nordlyset oppstår når disse partiklene ledes ned mot polområdene langs jordas magnetiske feltlinjer, hvor de kolliderer med atomer og molekyler høyt opp i atmosfæren.