Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I kveld blir det spektakulært stjerneshow

Her kan du best se meteorsvermen.

NORDLYS OG STJERNESKUDD: Dette bildet ble tatt på Kvaløya utenfor Tromsø klokka 04.00 natt til i dag. På grunn av meteorsvermen Geminidene er det store sjanser for å se stjerneskudd i kveld og i natt. Foto: Fredrik Broms
NORDLYS OG STJERNESKUDD: Dette bildet ble tatt på Kvaløya utenfor Tromsø klokka 04.00 natt til i dag. På grunn av meteorsvermen Geminidene er det store sjanser for å se stjerneskudd i kveld og i natt. Foto: Fredrik Broms Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du kikker opp mot nattehimmelen i kveld, er det gode muligheter for at du vil se et stjerneshow utenom det vanlige.

På grunn av meteorsvermen Geminidene vil nemlig himmelen lyse opp, kanskje så ofte som 120 ganger i timen.

Aktiviteten er høyest fra i kveld og fram til i morgen tidlig, men stormen går egentlig over flere dager, noe som allerede har ført til gode muligheter for å se stjerneskudd.

Kan sees fra hele landet Fotograf Fredrik Broms tok disse blinkskuddene av stjerneskudd rundt klokka 04.00 natt til i dag, ved Kvaløya, utenfor Tromsø.

Da hadde han hatt kamerautstyret klart siden klokka 23.00 i går kveld.

- Det var lite aktivitet tidlig på kvelden, men tidlig på morgenen så det ut som at aktiviteten ble mye sterkere, og det var da jeg fikk tatt disse bildene. I tillegg hadde vi flott nordlys her oppe, sier Broms til Dagbladet.

Geminidemeteorer er lyssterke, middels hurtige og kommer i alle slags farger, og svermen kan sees fra hele landet.

- Dette er en av de flotteste meteorsvermene i året, sa Pål Brekke, som er seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til Dagbladet tidligere denne uka.

Her er forholdene best Værforholdene vil imidlertid trolig bli best i langs kysten i Nordland, i fjelltraktene på Østlandet, i Møre og Romsdal og i Trøndelag.

- Det er sikkert en del andre steder som vil ha litt gløtte, men det er veldig lokale variasjoner, og skyene kommer og går litt, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl, til Dagbladet.

Sør i landet vil det gradvis bli mer skyer utover natta. Også nord i landet skal det bli overskyet i kveld, men skylaget vil trolig lette litt i hvert fall i deler av området.

- Bruk vidvinkel Fotograf Fredrik Broms er forfatter av boka The Northern Lights, sammen med Brekke. Boka blir utgitt i januar, og inneholder blant annet fototips.

I mellomtida har Broms følgende råd til de som ønsker å ta bilder av meteorsvermen i kveld:

TO METEORER: På dette bildet har fotografen klart å fange to stjerneskudd. Foto: Fredrik Broms
TO METEORER: På dette bildet har fotografen klart å fange to stjerneskudd. Foto: Fredrik Broms Vis mer

- Det vanlige er at meteorsvermer stråler ut fra et punkt på himmelen, som i dette tilfellet er stjernetegnet tvillingene, men akkurat når det gjelder denne meteorsvermen, er det ikke så viktig å stille kameraet i en spesiell retning.

- Det viktigste er bare å sette kameraet på et stativ og bruke vidvinkel for å få med mest mulig av himmelen. I tillegg bør du bruke en litt lenger eksponeringstid enn vanlig, sier han.

Kan være utdødd komet For å observere meteorer, bør du generelt finne deg et sted med vidt utsyn til himmelen og som dessuten er et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket.

I motsetning til andre meteorsvermer er ikke opphavet til Geminidene en komet, men et merkelig, steinaktig objekt som er cirka fem kilometer i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide.

- Man tror det er en stein, eller en asteroide. Men det kan også være en utdødd komet som bare har steinkjernen igjen. I den er det fremdeles mange støvpartikler igjen, og det er disse som lager de fantastiske stjerneskuddene. Noen av dem har en fart på opptil 250 000 kilometer i timen. De lyser sterkt fordi de bremses kraftig når de treffer atsmosfæren, sa Pål Brekke til Dagbladet tidligere denne uka.

• Har du sett meteorsvermen og tatt noen fine bilder? Send dem gjerne inn til oss på 2400@dagbladet.no.

STJERNEKLART: Over huset kan du også se Jupiter, som er uvanlig lyssterk i disse dager. Foto: Fredrik Broms
STJERNEKLART: Over huset kan du også se Jupiter, som er uvanlig lyssterk i disse dager. Foto: Fredrik Broms Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!