Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kveld debatterer de utenrikspolitikk

Men det er ikke detaljene den jevne amerikaner kommer til å se etter. Se debatten live her klokka 3.

SISTE RUNDE: Republikanernes kandidat, Mitt Romney (t.v.) og president Barack Obama møtes til den tredje og siste debatten i natt. Temaet er utenrikspolitikk. Foto: EPA/JUSTIN LANE
SISTE RUNDE: Republikanernes kandidat, Mitt Romney (t.v.) og president Barack Obama møtes til den tredje og siste debatten i natt. Temaet er utenrikspolitikk. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rahm Emanuel, den frittalende tidligere stabssjefen til Obama, har mange ganger fortalt historien fra den første tiden i det Det hvite hus da han sa til presidenten:

- Sir, dette ville vært mye enklere dersom du ikke hadde en enorm resesjon og to kriger å hanskes med.

Hvorpå president Obama svarte:

- Rahm, hadde det ikke vært for resesjonen og de to krigene, så hadde vi ikke vært her i det hele tatt.

Slik innleder Howard Finneman i Huffington Post kommentaren sin i forkant av nattens debatt mellom president Obama, og utfordreren, guvernør Mitt Romney.

Siste sjanse til å overbevise Innledningen er ikke tilfeldig valgt. Finneman konkluderer med at Obama ikke har klart å håndtere utfordringene USA har stått overfor de siste fire årene. På valgdagen gjenstår det å se om Obama får fornyet tillit av velgerne.

- Det er bare to ting vi driver med nå: Å overbevise velgere som ikke har bestemt seg, og å sørge for at folk faktisk stemmer, sier Obamas valgkampsjef, Jim Messina, til Washington Post.

Det er ganske utbredt enighet om at Romney trakk det lengste strået i den første debatten, mens Obama vant den andre. Dermed er det best av tre, og i natt er det siste sjanse til å gjøre en overbevisende opptreden.

- For de fleste er nok detaljene i debatten bakgrunnsstøy, mens det de egentlig søker svar på er; hvem er den beste lederen, skriver New York post i sin kommentar.

Og kveldens tema, utenrikspolitikk, bryr tilsynelatende amerikanerne i mindre grad en før. I statene Wisconsin, Colorado og Virginia svarte mindre enn ti prosent av velgerne at nasjonal sikkerhet var et viktig tema for dem. Både helsetilbud, statsfinanser og privatøkonomi var mer sentrale interesseområder.

Likevel har begge leire pøst penger på et forsøk på å overbevise velgerne om at deres kandidat vil føre den beste utenrikspolitikken.

John Kerry, som i sin tid stilte til valgkamp mot George Bush Jr, sier i et memorandum fra demokratenes leir at;

- Obama er en stødig og sterk leder, og Romney den mest utenrikspolitisk uerfarne kandidaten på flere tiår.

Republikanerne kontrer med at USA står svakere enn noensinne, med flere trusler fra fiendtlige stater, og mener at Romney er mannen som skal rydde opp i rotet.

Obama klart best der det ikke gjelder Verden for øvrig har ikke fått med seg hvor tett løpet mellom presidenten og utfordreren er skal vi tro Washington Post.

- Fra det skotske høylandet til den italienske hælen, er det Obama-land hele veien, skriver  Michael Birnbaum og Keith B. Richburg.

Transatlantic Trends, som årlig sjekker den europeiske folkeoponionen, fant at 82 prosent på denne siden av dammen har et positivt syn på Obama, mens 23 prosent kunne si det samme om Romney.

Men så er det ikke her avgjørelsen skal tas.