Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kveld døde Jane (53)

Tok sitt eget liv på en selvmordsklinikk i Sveits med mannen ved sin side.

SKAL DØ: Danske Jane Hoffmann skal ta sitt eget liv på en selvmordsklinikk i Sveits. Datteren Kim er med på morens siste reise til landet hvor assistert selvmord er tillatt. Foto: All Over Press
SKAL DØ: Danske Jane Hoffmann skal ta sitt eget liv på en selvmordsklinikk i Sveits. Datteren Kim er med på morens siste reise til landet hvor assistert selvmord er tillatt. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jane Hoffmann døde i kveld. Den 53 år gamle danske kvinnen led av den uhelbredelige nervesykdommen ALS, og tok sitt eget liv på en selvmordsklinikk i Sveits. Mannen Kim (59) sto hele tida ved hennes side.

- Det var hennes største ønske. Hun sovnet stille inn klokka 21.15, sier familien til bt.dk.

• Les hele historien om Jane på Dagbladet Pluss (Krever innlogging)

- Sorgen gjør vondt Jane besluttet at barna Rikke (23) og Rune (26) ikke fikk være med inn på klinikken, som drives av organisasjonen Dignitas, når det skjer, men måtte vente på et nærliggende hotell til hun var død. Etterpå fikk de komme inn for et siste farvel med mor.

SKAL VÆRE MED: Mannen Kim (59) skal være ved Janes side inntil hun er død. Foto: All Over Press
SKAL VÆRE MED: Mannen Kim (59) skal være ved Janes side inntil hun er død. Foto: All Over Press Vis mer

- Ja, jeg er klar. Og jeg er helt sikker. Jeg er ikke redd, men jeg er lei meg. Jeg er lei meg for at jeg må si farvel, sa hun på forhånd til det danske bladet Ude og hjemme.

- Det er de andres sorg som gjør mest vondt, men jeg er stolt av mine barn. De har passet og pleiet meg hele veien, sa Jane til bladet.

Familien forteller at de støtter morens beslutning om å ta en dødelig dose gift. ALS, eller Amyotrofisk lateralsklerose, er en svært alvorlig og destruktiv sykdom som aggressivt ødelegger nerveceller i ryggmargen og hjernen.

Helsetilstanden hennes forverres raskt. Jane er avhengig av rullestol, taleevnen er nesten borte, hun har store problemer med å svelge og må få mat gjennom en sonde. På kort tid har hun gått ned 17 kilo.

Om få måneder ville hun endt opp i en sykehusseng med fullstendige lammelser, koblet til en pustemaskin. Hjernen ville fungert til det siste.

Det finnes ingen kur og bare én utgang.

- Det er ikke verdig å ende som en grønnsak, verken for den syke eller de pårørende. Til dem som spør hvordan jeg kan gjøre det, svarer jeg: «Hva ville du gjort?», sa hun.

- Jeg er ikke redd for å dø. Jeg er redd for å leve videre, fortalte hun til avisa bt.dk.

Det var Jane selv som startet giftinjeksjonen ved å trykke på en knapp. I forkant kunne hun når som helst trekke seg.

Lovlig I motsetning til de aller fleste land, er assistert selvmord lovlig i Sveits. Saken om Jane har ført til en stor dansk debatt om hvorvidt det bør legaliseres. En rapport utarbeidet på oppdrag fra Palliativt Videncenter viser at 71 prosent av danskene ønsker at det skal bli tillatt, ifølge tv2.dk.

RULLESTOL: Sykdommen ødelegger nerveceller og fører til omfattende lammelser. Foto: All Over Press
RULLESTOL: Sykdommen ødelegger nerveceller og fører til omfattende lammelser. Foto: All Over Press Vis mer

• Les også: Sju av ti nordmenn positive til dødshjelp

Siden 90-tallet har over tusen mennesker fått hjelp til å ende livet i Zurichs selvmordsklinikker. Kravene er blant annet at pasienten har en sykdom som «uvegerlig leder til døden, uutholdelige smerter eller handikap».

Rundt fem nordmenn begår selvmord på sveitsiske klinikker hver år, sa norske Foreningen Retten til en verdig død til VG i høst.

- IKKE REDD: Jane sier hun ikke er redd for å dø. - Jeg er redd for å leve videre, sier hun. Foto: All Over Press
- IKKE REDD: Jane sier hun ikke er redd for å dø. - Jeg er redd for å leve videre, sier hun. Foto: All Over Press Vis mer