Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I kveld er det duket for «Star Wars»

Amerikanerne skal sende opp satelitten som skal varsle om rakettangrep fra Iran og Nord-Korea.

 ROMKRIG:  Slik vil satellitten se ut når den endelig er på plass i verdensrommet, mener iallfall produsenten. Foto: Lockheed Martin
ROMKRIG: Slik vil satellitten se ut når den endelig er på plass i verdensrommet, mener iallfall produsenten. Foto: Lockheed Martin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden Ronald Reagan holdt sin etter hvert så berømte «Star Wars-tale» i 1983, har USA jobbet intensivt med å få fart på romkrigprogrammet. I kveld passerer man etter alle solemerker en milepæl.

Skjønt, det blir ikke helt den laserkrigen i verdensrommet som man har fantasert om i en årrekke. Fredag ettermiddag amerikansk tid, skal Det rombaserte infrarødtsystem-programmet sende opp overvåkingssatellitten som skal saumfare jorden etter rakettoppskytinger.

20.15 norsk tid skal det amerikanske luftforsvaret sende opp satellitten som skal overvåke jordkloden den nærmeste tiden (oppskytingen kan du følge her). Den har ett mål for øye: Avsløre rakettoppskytinger fra Vestens «fiender». Det er særlig eventuelle rakettoppskytinger fra Nord-Korea og Iran denne satellitten skal varsle om.

Det er Lockheed Martin som har levert satellitten.

Ser trusler tidligere - Tilbake på 80-tallet tenkte folk på lasere og krigføring i rommet når de snakket om «Star Wars», sier Roger Teague, programmets leder, til Fox News.

- Systemet vil sette standaren i rakettvarsling. Det vil være selve ryggmargen i det viktige oppdraget vi utfører når det gjelder de tidlige varslingene av fiendtlige missiler og trusler mot vår nasjon og våre allierte, sier Teague.

Han mener at den nye satellitten gjør at USA i framtiden vil kunne oppdage trusler mye tidligere og på en mye mer sikker måte.

Satellitten sendes i dag opp med en Atlas V-rakett og satellitten skal overvåke områder som bestemmes av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Dyrt prosjekt Etter oppskytingen vil det ta ni dager før satellitten er i bane, opplyser det amerikanske luftforsvaret. Det kan imidlertid ta opp til seks måneder før den begynner å sende data tilbake til jorden. Først om over ett år vil satellitten være klar til å bidra i overvåkingen for fullt.

USA har allerede to satellitter på plass i verdensrommet som utfører lignende oppgaver, men disse forandrer kontinuerlig området de overvåker, mens den nye satellitten altså skal kunne gi en varig overvåking av «risikoområder».

Programmet ble startet allerede i 1995 da man gikk vekk fra målet om å ha laserbaserte satellitter som kunne skyte ned trusler. Prosjektet har trolig kostet USA rundt 17,6 milliarder dollar (96 milliarder kroner), ifølge Fox News.

Satellitten har en skannende sensor som vil lete etter informasjon om rakettoppskytinger, samt en sensor som skal analysere ett konkret område, sier Jeff Smith, lederen for programmet hos Lockheed Martin. I praksis betyr det at den skannende sensoren trolig vil oppdage et eventuelt angrep først, mens den andre sensoren da vil kunne gi mer detaljert informasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media