«OGSÅ LOV Å VÆRE HORE»: Denne meldingen ble tidligere i dag lagt ut på Facebook-siden til et russearrangementsselskap. Innholdet i Facebook-innlegget ble endret kort tid etterpå til: «I kveld er det TRYVANN - DITT LIVS PARTY, så du vet hva du skal gjøre: drikke deg full, til smaken av gull.» Bildet er fra landstreffet på Lillehammer i forrige uke. Skjermdump: Facebook, Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«OGSÅ LOV Å VÆRE HORE»: Denne meldingen ble tidligere i dag lagt ut på Facebook-siden til et russearrangementsselskap. Innholdet i Facebook-innlegget ble endret kort tid etterpå til: «I kveld er det TRYVANN - DITT LIVS PARTY, så du vet hva du skal gjøre: drikke deg full, til smaken av gull.» Bildet er fra landstreffet på Lillehammer i forrige uke. Skjermdump: Facebook, Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

«I kveld er det ikke bare Tryvann (...) det er også lov å være hore»

Konsulent for Tryvann-arrangementet på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har den seksualiserte russekulturen og det mange mener er svært grove russelåttekster, blitt heftig debattert i norske medier.

Et eventfirma for russen publiserte i formiddag et innlegg på sin egen Facebook-side.

«I kveld er det ikke bare TRYVANN - DITT LIVS PARTY, det er også lov å være hore!»

Innlegget er etterfulgt av en smiley. Under har siden lenket til russebusslåta «Sjeiken» skrevet av russelåtprodusenten TIX i samarbeid med den anonyme tekstforfatteren «The Pøssy Project».

Teksten til innlegget er åpenbart en referanse til en tekststrofe i låta, som går som følger:

«I kveld er det lov å være hore
Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?»

Eieren av selskapet er konsulent for russefesten «Tryvann - ditt livs party», som går av stabelen fra i dag og ut helga.

Konsulent på arrangementet Mannen som driver selskapet bak Facebook-siden er innleid som konsulent for russefesten, som arrangeres av eventselskapet ROK AS.

Dagbladet har vært i kontakt med selskapsinnehaveren flere ganger og framlagt ham en rekke spørsmål. Han har ikke ønsket å svare på disse spørsmålene. Selskapet operer i opplevelses-, arrangements-, og aktivitetsarrangørbransjen.

Arrangør av russefesten på Tryvann, ROK, sier de ikke kan stå til rette for ytringene på denne Facebook-siden. Mannen opplyser på internett at han flere ansvarsstillinger i ROK.

- De uttalelsene må stå for hans egen regning. Han er brukt av oss som konsulent ved anledninger, og jobber som konsulent på en del ting på årets Tryvann-treff, sier daglig leder i ROK, Gitte Gotteberg, til Dagbladet.

- Han jobbet hos oss fram til i fjor, men dette er hans egne holdninger og helt utenom ROK og Tryvann sine, sier Gotteberg.

Gotteberg påpeker imidlertid at innlegget strider mot Tryvann-arrangementets, og arrangøres holdninger.

- Som arrangør av Tryvann oppfordrer vi selvfølgelig ingen til å være hore. Vi på Tryvann ønsker å arrangere trygge gode, arrangementer for russ, og tar avstand til holdninger som måtte stride imot dette, sier hun.

Det er ventet at rundt 10 000 russ møter opp på arrangementet i kveld, der landets russebusser konkurrerer i flere kategorier.

Voldtekter Da det Tryvann selv kaller «den offisielle åpningen av russetiden» gikk av stabelen 1. mai helga, ble det anmeldt to voldtekter.

Flere av årets russelåter har vakt oppsikt for sine grove tekster. Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten omtalte i forrige uke flere av de mest populære låtene som «så å si oppskrifter på date rape».

Dagbladet intervjuet i forrige uke russelåtprodusenten TIX - alias Andreas Haukeland - som tar avstand fra den tolkningen av noen av de drøye sangtekstene. Han står også bak låta «Habbo Club 2015» med tekstlinja «kom bli med ned på kne lille luremus/Tar deg med til et fullstappa horehus»

- Oppfordrer du til daterape? spurte Dagbladet artisten bak låtene.

- Selvfølgelig ikke! Slike anklager drar debatten om en dristig russelåt fullstendig ut av proporsjoner, og det er sjokkerende at noen i det hele tatt sammenligner tekster som spiller på sex med voldtekt. Det er to vidt forskjellige ting å ha et liberalt syn på sex og å bli utsatt for et overgrep, og det å i det hele tatt sammenligne disse mener jeg bagatelliserer de som faktisk har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Denne sammenligningen er faktisk mer provoserende enn tekstenes innhold, og det er drøyt å dra paralleller mellom en humoristisk sangtekst og en voldtekt, skriver Haukeland i en mail til Dagbladet.

Produsenten understreket også at han mener tekstene må forstås humoristisk, og at han leverer det russen selv ønsker.

«SJEIKEN»: Teksten i innlegget er en klar referanse til sangteksten i låta «Sjeiken». Skjermdump: Facebook
«SJEIKEN»: Teksten i innlegget er en klar referanse til sangteksten i låta «Sjeiken». Skjermdump: Facebook Vis mer