I kveld kan 17-åringene gi Obama seieren

Studenter fra andre delstater flyr til Iowa før valgthriller i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet.no): - Han kan ikke sammenlignes med noen av de andre. He’s simply the best. John Edwards er bra, men Obama er stor, sier nylig uteksaminert high school-elev Ryan Parrish (19) til Dagbladet.no mens favoritt-presidentkandidaten hans håndhilser på andre ungdommer noen meter unna.

Ungdommen kan bli svært viktig for Obama i kveld. Ifølge valgreglene i USA kan nemlig alle som fyller 18 år innen valgdagen den 4. november stemme ved nominasjonsvalg. Det betyr at flere 17-åringer kan gå til stemmeurnene i Iowa i dag.

19-åringen og Raynell Parrish (21) bedyrer at de faktisk kommer til å ta seg ut i den bitende kulden og til ett av nesten 2000 av demokratenes møtelokaler i kveld. Der skal de delta på en omlag halvannnen time lang og komplisert politisk valgseanse med folk fra nabolaget.

De to er ikke i tvil om hvem som fortjener deres støtte.

- Med det han har gjort nede i Illinois har han bevist at han kan få til endring, mener 21-åringen, som aldri tidligere har engasjert seg politisk på denne måten.

- Tror dere han vil trekke mange unge velgere?

- Jeg vedder på at han får stemmene fra alle de unge, sier han oppglødd.

- Jeg tror de tar feil!

Med under et døgn igjen til nominasjonsvalgene i Iowa, møtte Barack Obama i 05.30-tida norsk tid et par tusen studenter og andre nysgjerrige ved Hoover High School i Des Moines i Iowa, mange av dem yngre enn 18 år.

I kveld kan 17-åringene gi Obama seieren

- Hvor mange av dere skal delta for første gang i morgen?, spurte Obama, og fikk anslagsvis tre-fire hundre hender i været som svar.

Om det er riktig at han har klart å mobilsere velgergrupper som tidligere ikke har brydd seg, og de aller yngste av de yngste med stemmerett, kan det være alt som trengs for å gjøre ham til en seierherre etter at startskuddet for demokratenes nominasjonsprosess har gått av.

Bare i overkant av 100 000 demokrater deltar vanligvis, og et stort oppmøte fra enkeltgrupper kan få stor betydning.

Trenden ble antydet i nyttårsmeningsmålingen til den toneangivende Iowa-avisa The Des Moines Register, der Obama hadde en klar ledelse i delstaten, over Hillary Clinton og John Edwards. I denne målingen framgikk det at den karismatiske Illionois-senatoren kan ha lyktes med å omvende ikke-demokrater og svært unge Iowa-innbyggere.

- De har sagt at dere ikke kommer til å møte opp, at dere er for utslitte av gamle tiders politikk til at det er for sent å engasjere dere i framtidas politikk. Jeg tror de tar feil, jeg tror dere er klare!, ropte Obama til ungdommene, og fikk en rungende bekreftelse fra salen.

Obama er sammen med John Edwards den som har lagt ned mest ressurser i å organisere valgkamp på skoler og universiteter, og er den som framstår som mest populær blant de yngste.

Ikke-innbyggere kan stemme

Valgreglementene gjør at alle som kommer til å fylle 18 innen presidentvalgdagen 4. november, har rett til å påvirke utfallet av Iowa-nominasjonsvalget i kveld, med andre ord mange 17-åringer.

HYLLES AV UNGDOMMEN: I kveld kan de unge velgerne avgjøre Barack Obamas skjebne under nominasjonsvalgene i Iowa. Her møter han skoleelever på Hoover High School. Foto: AFP/SCANPIX
HYLLES AV UNGDOMMEN: I kveld kan de unge velgerne avgjøre Barack Obamas skjebne under nominasjonsvalgene i Iowa. Her møter han skoleelever på Hoover High School. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

I tillegg har studenter utenbysfra som er bosatt i delstaten samme stemmerett som alle andre, en regel som ikke er ukontroversiell blant fastboende Iowa-folk.

Fordi Iowas ”caucus” i år har blitt framskyndet til bare tre dager etter nyttårsaften og midt i vinterferien for de fleste skoleelever, har Obama-kampanjen forsøkt å piske opp stemningen via blant annet Facebook, epost og sms til hver enkelt og til og med tilbydt gratis overnatting for Iowa-studenter som egentlig hadde tenkt å være hjemme hos familien utenfor studiestedet den viktige dagen.

Sist helg førte det til at Hillary Clinton, som ikke tekkes unge velgere like godt, gikk ut og antydet at studenter som ikke er fra Iowa ikke burde stemme.

- Det er en prosess for Iowas innbyggere. Dette må handle utelukkende om Iowa, folk som bor der, folk som betaler skatt der, uttalte hun ifølge New York Times, men ble sablet ned av bloggere og unge aktivister som påpeker at 77 prosent av studentene i Iowa jobber og betaler inntektsskatt ved siden av skolen, og at også de som ikke gjør det betaler moms til delstaten.

Også Edwards-leiren frir til de unge og har en organisator på hver eneste campus i delstaten som har som oppgave å holde kontakten med student-støttespillere for å forsikre seg om at de følger planen om stille opp klokka 6 i kveld.

- Vil være en del av det

På Obama-vekkelsesmøtet på Hoover High School som Dagbladet.no var på i går ble klokkeslettet terpet på igjen og igjen overfor det som hittil har vært notorisk upålitelige velgere.

- Det er kanskje noen dere ute som ennå ikke har fått med seg hva vi driver med her, noen dere fortsatt kan overbevise. Ring, send sms eller en epost, sa Obama, samtidig som studenter fra helt andre delstater ifølge New York Times begynte å ankomme Iowa med fly fra ferie selv om ingen skoler åpner før om et par uker.

- Jeg ville komme tilbake og være en del av det. Jeg forstår at noen mener dette er østkyst-unger som besudler Iowa-politikken, men det er et sted jeg kommer til å bo i fire år av livet mitt. Hvis det ikke var for at jeg er college-student, ville de ikke brydd seg, mener Alex Schechter (19) fra Wyoming.

Han tok fly til Iowas nabostat Minnesota og kjørte bil videre med andre Obama-tilhengere derfra.

Dagbladet.no følger valgthrilleren i Iowa time for time. Resultatene av demokratenes nominasjonsvalg er ventet å være klart rundt klokka 5 fredag norsk tid, republikanernes resultater kommer noe tidligere.

<B>VELGER OBAMA I KVELD:</B> Raynell og Ryan Parrish engasjerer seg i Iowas nominasjonsvalg for første gang, på grunn av Obama.
<B>ENTUSIASME:</B> Kona Michelle Obama er sentral i valgkampen og fikk nesten like stor applaus som hovedpersonen i går.
<B>LANGVEISFARENDE:</B> - Hvis jeg hadde hatt stemmerett, ville jeg valgt ham, sier 16 år gamle Laurin Heithamp (i midten). Hun og medelevene Brittany Lee (17) og James Hudson (17) har tatt turen fra Taylor High School i Ohio for å bivåne sirkuset i Iowa (men kan ikke delta i valget).