Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sally Yates fikk sparken av Trump - vitner om Russland-affære i kveld

I kveld kan eks-justisminister Sally Yates si takk for sist til USAs president

Hun fikk sparken av Trump. I kveld kan hun gi presidenten riper i lakken.

DIREKTE: I en senatshøring i kveld skal tidligere fungerende justisminister Sally Yates vitne om hva hun fortalte Det hvite hus om tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Både Yates og Flynn ble senere tvunget til å gå av. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump kan godt ha trukket et lettelsens sukk, da en senatskomité i mars avlyste en høring om russisk innblanding i presidentvalget.

Dermed slapp han mer oppstuss om hvorfor den nå så skandaliserte Michael Flynn ble sittende som nasjonal sikkerhetsrådgiver i flere uker etter en advarsel fra justisministeren.

Men den pinlige historien nekter å dø.

- Klare advarsler

I en ny senatshøring i kveld norsk tid skal daværende fungerende justisminister Sally Yates vitne om hva hun 26. januar fortalte Det hvite hus om Mike Flynns samtaler med den russiske ambassadøren.

Flynn hadde samtaler med Sergej Kislyak i desember i fjor, få uker før han tiltrådte som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

I februar fikk han sparken for å ha villedet visepresident Mike Pence om sine samtaler med ambassadøren - og fordi de i virkeligheten var langt mer problematiske enn det Pence hadde fått vite.

Toneangivende amerikanske medier skriver nå at Yates' advarsel om at samtalene ble uriktig framstilt, skal ha vært klarere enn Trump-administrasjonen har hevdet.

- Sårbar for utpressing

«Folk som kjenner til samtalen sier at hun dro til Det hvite hus dager etter (president)innsettelsen for å fortelle tjenestemennene at uttalelser fra visepresident Pence og andre om Flynns diskusjoner med den russiske ambassadøren Sergej Kislyak var feilaktige», skriver Washington Post.

Yates skal også ha uttrykt frykt for at de misvisende uttalelsene kunne gjøre Flynn eller andre utsatt for russisk utpressing.

Den anerkjente avisa skriver at Yates «forventes å motsi offsielle uttalelser av Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer og stabssjef Reince Priebus».

I disse uttalelsene framstilles Yates budskap mer som at hun ville gjøre Det hvite hus oppmerksom på en vanskelig sak, enn som en direkte advarsel.

Jo skarpere Yates' advarsel var, jo merkeligere framstår det at Flynn ble sittende som nasjonal sikkerhetsrådgiver helt fram til 13. februar.

Anklaget for svik

Uttalelsene fra Spicer og Priebus' kan i ettertid tolkes som et forsøk på å stille Trump-administrasjonens handlemåte i et heldigere lys.

For Sally Yates er det liten grunn til å pynte på sannheten.

Bare noen dager etter samtalen med Det hvite hus, fikk hun sparken av Trump.

Grunnen var at hun nektet å forsvare den omstridte presidentordren om innreiseforbud for folk fra flere muslimske nasjoner.

Hun fikk følgende attest fra Trumps pressetalsmann Sean Spicer:

«(Hun) har sveket Justisdepartementet ved å nekte å iverksette en lovlig ordre utarbeidet for å beskytte De forente staters innbyggere».

I kveld har hun sjansen til å si et takk for sist til presidenten og hans menn.