I kveld kommer «supermånen»

Se opp for årets største fullmåne.

«SUPERMÅNE»: Kveldens fullmåne inntreffer samtidig som at månen er på sitt nærmeste punkt i omløpsbanen rundt jorda, og vil derfor være litt større enn vanlig. Fenomenet omtales som «supermåne», men du kommer neppe til å se noen forskjell fra andre fullmåner i løpet av året. Foto: REUTERS/Darryl Webb/NTB Scanpix
«SUPERMÅNE»: Kveldens fullmåne inntreffer samtidig som at månen er på sitt nærmeste punkt i omløpsbanen rundt jorda, og vil derfor være litt større enn vanlig. Fenomenet omtales som «supermåne», men du kommer neppe til å se noen forskjell fra andre fullmåner i løpet av året. Foto: REUTERS/Darryl Webb/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du fine månebilder som du vil dele? Send dem inn til denne e-postadressen.

(Dagbladet): I kveld er månen nærmere jorda enn på noe annet tidspunkt i år, en begivenhet kalt perihel. Tilfeldigvis inntreffer dette samtidig som at månen er full, et fenomen populært omtalt som «supermåne».

Det betyr at fullmånen i teorien vil være på sitt største på nattehimmelen.

Årsaken er at månens bane rundt jorda ikke er sirkelformet. Den er formet som en ellipse. Derfor varierer avstanden med så mye som cirka 50 000 kilometer. I kveld kommer den «bare» til å være 357 000 kilometer unna oss og framstå som ca. 14 prosent større enn når den er på sitt fjerneste.

Om du forventer å bli slått i hodet av en gigantisk måne når du går ut i kveld, kommer du til å bli skuffet. Størrelsesforskjellen er svært liten uansett hvor langt unna den er i omløpsbanen, og du kommer nok ikke til å se noen forskjell fra fullmånen i forrige måned med det blotte øyet.

Dessuten er månen relativt liten mot en stor, svart nattehimmel - uten gode referansepunkter for å bedømme størrelse.

- Under fullmånen i forrige måned var den bare litt over 358 000 kilometer unna, altså én prosent lenger unna enn den er nå. Selv om du sammenlikner forrige fullmåne side om side med denne «supermånen», kommer du knapt til å merke noen forskjell, påpeker astronom Phil Plait på bloggen Bad Astronomy.

Learn what makes a big full moon a true 'supermoon' in this SPACE.com infographic.
Kilde: SPACE.com